-Velferdsledere må ta selvkritikk
Det er lederne på velferdsområdet som er den største utfordringen for bedre og mer samordnede tjenester. Fylkesmann Knut Storberget var tydelig i sin analyse på møte i «Velferdsforum» der nettopp ledere på velferdsområdet møtes.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Den mest preserende utfordringen vi har er oss som sitter her, sa fylkesmannen og dro fram noen eksempler på hvordan det står til i Innlandet:
- 40% av innbyggerne i Kongsvingerregionen i aldersgruppa 20 – 67 år er ikke i arbeid og 270 personer under 30 år er uføretrygdet
I Stor-Elvdal er det nå en yrkesaktiv bak hver trygdemottaker.
Bedre velferdstjenester nødvendig
-Disse utfordringene må vi løse i fellesskap. Vi har nok penger, men vi tenker for “dobbeltsporet”, det holder ikke med bare vei og bane. Vi må evne å se at den sosiale størrelsen har betydning for veksten i vårt fylke, poengterte Storberget.
-Hva skal skape det nye Innlandet? Vi må skape vekst på flere måter - også i velferdstjenestene. Når folketallet går ned, er helse og velferd viktig, sa han og ropte et kraftig varsku for framtida.
- Mange opplever utenforskap i Innlandet. Det er en høy andel av den yrkesaktive befolkningen som er på uføretrygd og mange barn som lever i lavinntektsfamilier.
- I perioden 2013-2019 har andelen unge uføre steget dobbelt så mye i Innlandet som i resten av landet.
Hvordan samarbeide ?
Alice Beathe Andersgaard, direktør Sjukehuset Innlandet, lanserte ideen om en pilot i Innlandet der vi «opphever forvaltningsnivåene» og ser primærhelsetjenesten og spesialisttjenesten som en helhetlig helsetjeneste for innbyggerne. Alt fra folkehelsearbeid og til psykiatrisk behandling sees i sammenheng. Som et eksempel på gode løsninger viste hun til at en person som er avhengig av dialysebehandling fortsatt kan være i full jobb , bo hjemme og få sin behandling på «hjemmesjukehuset».
Velferdsforums deltagere var enig om at Fylkesmannen diskuterer idéen om helsepilot med KS – der målet er en region der de ulike forvaltningsnivåene jobber sammen på tvers for å gi pasienter helhetlige og sammenhengende tjenester
Det er også enighet om et felles prosjekt knyttet til forsterking av barnevernet i kommunene framover. Ideen diskuteres nærmere i arbeidsgruppa «Bolig for velferd» og Bufetat blir med i dette arbeidet.