Frivillig vern av skog - Nye og utvidede naturreservater i Innlandet

Stående og liggende død ved er viktige elementer i skogvernområdene, her fra Sæterberget naturreservat. Foto: Øivind Gammelmo, Biofokus

I dag har vi fått to nye og tre utvidede naturreservater i Innlandet.

Publisert 20.12.2024

Følgende naturreservater har blitt opprettet eller utvidet:

  1. Bjørnstadravinen i Eidskog kommue
  2. Sæterberget i Nord-Odal kommune
  3. Nekfallet (utvidelse) i Rendalen kommune
  4. Gålaskarven (utvidelse) i Stor-Elvdal kommune
  5. Smoldalen (utvidelse) i Trysil kommune

Områdene har kommet til gjennom ordningen med frivillig vern av skog, og vil bidra til å oppfylle målet om 10 % vern av skogen i Norge. Arealet som har blitt vernet i Innlandet utgjør ca. 10 000 dekar. Av dette er ca. 9300 dekar dekket med skog, hvorav ca. 6300 dekar er produktiv skog. 

Hvordan de ni naturreservatene bidrar til å oppfylle målene i skogvernet kan leses nedenfor, og mer detaljert i høringsrapporten (lenke her). 

Kongelig resolusjon, verneforskrifter og vernekart kan leses i høyremenyen. Du kan også lese nyhetssaken som er lagt ut på Klima- og miljødepartementets hjemmeside (lenke her). Grunneiere og kommuner mfl. vil bli orientert om vernevedtaket i eget brev. 

Gubbeskjegg er en hengelav som er nær truet (NT) på rødlisten og funnet i alle fem verneområder som nå er opprettet eller utvidet. Foto: Alexandra Abrahamson 

Fakta om områdene

Bjørnstadravinen

Bjørnstadravinen naturreservat er 127 daa stort. Det skal ivareta gammelskog i en region som ellers har stor hogstpåvirkning. Her finnes blant annet gråor-heggeskog på flomskogsmark som er en truet naturtype på rødlisten. I tillegg er dette skog på høy bonitet i lavlandet. Dette er spesielt viktig for å fylle manglene i skogvernet. 

Sæterberget

Sæterberget naturreservat er 133 dekar stort. Det verner om en i stor grad upåvirket gammel granskog i en region som i stor grad er påvirket av et intensivt skogbruk. Reservatet omfatter dermed et skogbilde som er representativt for naturskogene i området, og inngår i et økologisk nettverk sammen med reservatene Skuta og Trautskogen. 

Nekfallet

Nekfallet har blitt utvidet med 66 dekar, og er nå 1821 dekar stort. Verneverdiene er siden tidligere framfor alt knyttet til Nekfallets fosserøykskog. Med den lille utvidelsen har man nå også fått med seg størstedelen av Nekas elvevifte mot utløpet i Unsetåa-Finnstadåa. Her finnes den truede naturtypen flomskogsmark med flompåvirket oreskog. Dette sammen med høy bonitet i området gjør at utvidelsen bidrar til å dekke spesielle mangler i skogvernet. 

Gålaskarven

Gålaskarven naturreservat har med utvidelsen blitt ca. 15 % større og dekker nå et areal på 11 627 dekar. Det fyller mangler ved skogvernet gjennom å verne et sammenhengende naturskogområde med gammel granskog der deler har urskogpreg. Naturreservatet er i seg selv et storområde (> 10 km2), og sett sammen med inntilliggende Imsdalen naturreservat et svært stort, intakt barskogsområde som også inngår i et omfattende økologisk nettverk av naturreservater med barskog i regionen. Utvidelsen omfatter noe av den nær truede naturtypen høgstaudegranskog, og en rekke rødlistet lav og vedboende sopp er funnet i området. 

Smoldalen

Smoldalen naturreservat ble første gang vernet i 1993, og utvidet i 2005 til 24 000 dekar. Med utvidelsen nå i 2024 har området blitt hele 32 130 dekar stort, og er med det et svært stort og intakt barskogsområde. Størrelsen sammen med vern av gammel barskog med stor verdi, inkludert den rødlistede naturtypen høgstaudegranskog og en rekke rødlistearter, bidrar til å dekke manglene i skogvernet. Smoldalen inngår også i det omfattende økologiske netteverket av vernet gammel barskog i regionen, herunder Fulufjellet nasjonalpark i både Norge og Sverige.