Totalforsvar: – En jobb vi må ta sammen, sivilt og militært
Fremover vil det kunne skje noe samtidig i hele krisespekteret, og det er den jobben vi må ta sammen, sa fungerende statsforvalter Sigurd Tremoen da han åpnet den årlige beredskapssamlingen for Innlandet.
Totalforsvaret er tema når nærmere 90 sivile og militære beredskapsaktører fra Innlandet er samlet på Elverum. Fremover kan vi ikke regne med å ta én og én krise, sa Tremoen. Han minnet om krisene som har rammet oss tettere i det siste, og at ingen trodde at vi skulle få en pandemi eller en krig på europeisk jord.
– Store teknologiske endringer vil gi oss store muligheter, men også store sårbarheter. Klimaendringer har også en sikkerhetspolitisk dimensjon. Om noen år vil vi leve i et klimavennlig samfunn, sa Tremoen, men tempoet vil være avgjørende for hvor store klimaendringene blir. Vi må også forberede oss på at klimaendringene kommer til å påvirke hvor det er mulig å bo i fremtiden. Antall klimaflyktninger kan bli mange fordi det blir ubeboelig der de kom fra.
Tremoen understreket at krigen vi nå har i Ukraina er også en krig for å hindre en stormakt i å herje med andre. Det er noe vi må være opptatt av i et lite land som Norge, med våre naboer. Alliansen mellom demokratiske land er viktigere enn noensinne. Man må ikke innbille seg at vi ikke er avhengige av USA. NATO med og uten USA er to helt forskjellige ting. Tremoen sa at vi ikke må gjøre oss avhengige av feil land, og vi må bygge et forsvar som er godt både i den militære og den sivile delen av samfunnet, og styrke det.
– Det dere gjør i det sivile hver dag med beredskap, er helt avgjørende for at vi skal kunne stå imot hvis noe skulle skje. Og vi må få med oss folket på dette, vi må få en folkelig oppslutning og forståelse. Dét er en jobb vi har, å skape denne forståelsen. Og så må vi utnytte ressursene godt sammen, i sivil og militær sektor. Og det har jeg tro på at vi skal klare, når jeg ser alle samlet her i dag, sa Tremoen.
Realitetsorientering fra nord til sør
Aleksander Nærum fra Finnmark politidistrikt fortalte hvordan de jobber med tanke på sikkerhetssituasjonen og påvirkning fra Russland. Beredskapsaktørene fikk en grundig orientering om mistenkelige hendelser de siste årene. Både politi og befolkning er mer årvåkne også på små hendelser og at fremmede makter kan stå bak.
En god realitetsorientering som er viktig for oss også i sør, sa fylkesberedskapssjef Asbjørn Lund. Han tegnet et bakteppe av stormaktsrivalisering, teknologisk utvikling, klimaendringer og demografiske endringer, men fremhevet også hva vi skal være obs på lokalt her og nå. - Det er såpass mange uforklarlige hendelser at vi må erkjenne risikoen, sa Lund.
Når Statsforvalteren har fått i oppdrag å styrke den sivile delen av totalforsvaret, skal vi bruke det eksisterende beredskapssystemet og styrke dette. Det gjør vi for å styrke motstandskraft og samhandling , hvis noe skjer. Og jeg har trua, for styrken i det norske samfunnet er hvor flinke vi er til å samarbeide og få til ting når noe skjer, sa Lund.
Jan Greve i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) presenterte hvordan de jobber med temaet totalforsvar fremover. Målet for arbeidet er å styrke Norges evne til å forebygge og håndtere sikkerhetspolitisk krise og krig. Dette krever tiltak for å styrke motstandsdyktigheten i kritiske samfunnsfunksjoner, styrke sivil evne til å understøtte Forsvaret, styrke totalforsvarets evne til å yte vertslandsstøtte, styrke evnen til å beskytte befolkningen i krig, og styrke motstandsdyktigheten i befolkningen. I alt alvoret minnet Greve om å bevare humøret. Kos dere med kake i lunsjen, for det er god egenberedskap å ha noe å gå på, sa han, til latter fra forsamlingen.
Totalforsvarssystem i Innlandet og egenberedskap
Simen Dølgaard, seniorrådgiver hos Statsforvalteren, presenterte hvordan samordningen foregår i Innlandet og hva som skal skje fremover. Sammen med kollegaene Monica Lunde og Aleksander Aamodt Almås fortalte de om hvordan Statsforvalteren nå jobber langsiktig med å bygge totalforsvarsystemet i Innlandet sammen med andre beredskapsaktører. Det er omfattende arbeid og Statsforvalteren har startet med å ta for seg kontinuitet i styresmakter og kriseledelse, hvordan sikre evnen til å håndtere masseskadesituasjoner og sikre robuste transportsystem. Arbeidet er ment å styrke evne til å håndtere hendelser i hele krisespekteret fra fred til krig.
Egenberedskap er også et viktig element i dette bildet. DSB starter sin årlige egenberedskapskampanje 28.oktober. Det er en påminnelse til alle om å ha lager med vann, mat, primus, tepper og annet som gjør at en kan ta vare på seg selv i minst sju dager.
Kontaktpersoner
-
Asbjørn Lund
Tlf: 61 26 60 40 / 91 16 26 51