Større omsetning av økologiske grønnsaker, frukt og bær

Verdien i omsettinga av økologiske grønnsaker, poteter, frukt og bær har blitt dobla på to år, fra ca. 270 mill. kroner i 2012 til ca. 550 mill. kroner i 2014.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 18.02.2016

Auken har berre i begrensa grad blitt dekt av større norsk produksjon. Dette skjer trass i at mykje av veksten kom på produkt som gulrot, kål, løk, poteter og eple, som fint kan produserast i Norge.

Det er ei målsetting at auka forbruk først og fremst skal dekkast av norsk produksjon, når forholda ligg til rette for det. Dette er bakgrunnen for at Landbruksdirektoratet i 2015 fekk i oppdrag frå jordbruksoppgjeret å sjå nærare på utfordringane innan produksjon og marknad for økologiske grønsaker, frukt og bær.

Landbruksdirektoratet har nyleg presentert rapporten «Muligheter og flaskehalser i produksjon og marknad for økologisk frukt, bær og grønnsaker.» Den er utarbeidd i lag med føregangsfylka Vestfold, Hordaland og Sogn og Fjordane. Som ein del av utgreiinga har NIBIO gjort ei undersøking av flaskehalsar i ulike ledd i verdikjeda. I tillegg har det vore møte med sentrale aktørar i handelen med økologisk grønt. Utgreiinga er isolert til verdikjeda som rettar seg mot dagligvarehandelen, sidan den står for 70-80 prosent av omsettinga.

Les meir om saka, og studer rapporten på Landbruksdirektoratet.no