Større omsetning av økologiske grønnsaker, frukt og bær
Verdien i omsettinga av økologiske grønnsaker, poteter, frukt og bær har blitt dobla på to år, fra ca. 270 mill. kroner i 2012 til ca. 550 mill. kroner i 2014.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Auken har berre i begrensa grad blitt dekt av større norsk produksjon. Dette skjer trass i at mykje av veksten kom på produkt som gulrot, kål, løk, poteter og eple, som fint kan produserast i Norge.
Det er ei målsetting at auka forbruk først og fremst skal dekkast av norsk produksjon, når forholda ligg til rette for det. Dette er bakgrunnen for at Landbruksdirektoratet i 2015 fekk i oppdrag frå jordbruksoppgjeret å sjå nærare på utfordringane innan produksjon og marknad for økologiske grønsaker, frukt og bær.
Landbruksdirektoratet har nyleg presentert rapporten «Muligheter og flaskehalser i produksjon og marknad for økologisk frukt, bær og grønnsaker.» Den er utarbeidd i lag med føregangsfylka Vestfold, Hordaland og Sogn og Fjordane. Som ein del av utgreiinga har NIBIO gjort ei undersøking av flaskehalsar i ulike ledd i verdikjeda. I tillegg har det vore møte med sentrale aktørar i handelen med økologisk grønt. Utgreiinga er isolert til verdikjeda som rettar seg mot dagligvarehandelen, sidan den står for 70-80 prosent av omsettinga.
Les meir om saka, og studer rapporten på Landbruksdirektoratet.no