Statsforvalteren i Nordland
English Norsk (nynorsk) Davvisámegiella Åarjelsaemiengiele Julevusámegiella
  • Statsforvalteren i
    Statsforvalteren.no
    Agder
    Innlandet
    Møre og Romsdal
    Nordland
    Rogaland
    Troms og Finnmark
    Trøndelag
    Vestfold og Telemark
    Vestland
    Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus
  • Tema A-Å
  • Kontakt oss
  • Om oss
    Om oss
    Presserom
    Jobbe hos oss?
    Slik er vi organisert
    Oppgaver og ansvar
    Tildelingsbrev og årsrapporter
    Statsforvalter Tom Cato Karlsen
    Historien om Statsforvalteren
    Historikk
    Statsforvalterne i landet
    Forskjell på Statsforvalteren og fylkeskommunen
    Om Nordland
    Kontakt kommuner i Nordland
    Postjournal
    Personvern og nettsikkerhet
    Digital post
    Elektronisk faktura
    Reiseregning og honorar
  • Ansatte
  1. Nordland
  2. Barn og foreldre
  3. Barnevern

Barnevern

Inhabilitet og overføring av barnevernssak til en annen kommune
Oppdatert 12.03.2024

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Barnevernet skal dessuten bidra til trygge oppvekstkår for alle barn og unge. Hvis du er misfornøyd med barnevernet, kan du klage til Statsforvalteren.

Kommunens oppgaver

Alle kommuner skal ha en barnevernstjeneste som utfører det daglige arbeidet etter barnevernloven. Barnevernstjenesten skal sette i verk hjelpetiltak for barnet og familien. Hjelpen kan gis i form av råd og veiledning, eventuelt i kombinasjon med andre hjelpetiltak. Vanlige hjelpetiltak er for eksempel barnehageplass, støttekontakt, råd og veiledning og avlastningstiltak i hjemmet.

Barnevernstjenesten har også ansvar for å gripe inn dersom tiltakene i hjemmet ikke er tilstrekkelige for å ivareta barnets behov. Barnevernstjenesten kan da for en periode i samråd med foreldrene formidle plass i fosterhjem eller på institusjon, eller på et senter for foreldre og barn. Dersom et barn skal plasseres utenfor hjemmet uten foreldrenes samtykke, må det treffes vedtak om dette i barneverns- og helsenemnda.

Barn og unges rett til å klage på barnevernet

Barn og ungdom som har kontakt med barnevernet, har rett til å klage. Du kan si din mening om det barnevernet gjør, sånn at det kan bli bedre. Det gjelder uansett om du bor hjemme, i fosterhjem eller på barnevernsinstitusjon. Du kan klage på alt du mener ikke er riktig. Statsforvalteren skal passe på på at barnevernet gjør jobben sin, og en av de viktigste oppgavene våre er å følge med på at barnevernet følger lover og regler. Derfor kan du klage til oss.

Si ifra her

På denne siden kan du lese mer og se eksempler på hva andre barnevernsbarn har klaget på.

Hvis det haster veldig, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge, tlf. 116 111.

Vi gir også råd og hjelper alle som tar kontakt med oss: barn, ungdom, besteforeldre, mamma, pappa, fosterforeldre, barnevernstjenesten og barnevernsinstitusjoner. Hvis du er voksen og ønsker å klage på barnevernet, ber vi deg bruke vårt digitale meldingsskjema Melding til Statsforvalteren.

Barneverns- og helsenemnda

Barneverns- og helsenemnda har myndighet til å ta avgjørelser blant annet i saker om omsorgsovertakelse og i saker som gjelder tvangsinngrep overfor ungdom med alvorlige adferdsvansker. Avgjørelser som er fattet av barneverns- og helsenemnda, kan bringes inn for domstolene. Denne nemnda hette tidligere fylkesnemnda, men endret navn til barneverns- og helsenemnda med den nye barnevernsloven.

Statsforvalterens oppgaver

Statsforvalteren fører tilsyn med barnevernsvirksomheten i kommunen. Dette innebærer blant annet at Statsforvalteren behandler klager på barnevernstjenestens saksbehandling og tar stilling til om barnevernstjenesten har utført sitt arbeid etter barnevernloven og forvaltningsloven.

Statsforvalterener klageinstans for enkeltvedtak som barnevernstjenesten fatter etter barnevernloven. Dette vil i de fleste tilfeller være saker der barn eller foreldre klager over at de ikke får det hjelpetiltaket de ønsker.

Statsforvalteren fører også tilsyn med at barn på barnevernsinstitusjoner får forsvarlig omsorg og god behandling. Videre skal tilsynet se til at barna blir behandlet hensynsfullt og med respekt for den enkeltes integritet. Dette innebærer blant annet at barn som blir utsatt for tvang på en barnevernsinstitusjon, kan klage til Statsforvalteren.

Vis merSlå sammen

I Nordland har en del kommuner valgt å gå sammen om å opprette en interkommunal barneverntjeneste. En av kommunene er da vertskommune og utfører oppgavene etter barnevernloven på vegne av alle kommunene i samarbeidet.

I Nordland har vi følgende interkommunale barneverntjenester pr. 05.08.2022:

  • Barneverntjenesten Sør-Helgeland som omfatter kommunene Brønnøy, Bindal, Sømna, Vega og Vevelstad, med Brønnøy som vertskommune. 
  • Barneverntjenesten Ytre Helgeland som omfatter kommunene Leirfjord, Alstahaug, Dønna og Herøy med Leirfjord som vertskommune. 
  • Barneverntjenesten Indre Helgeland som omfatter kommunene Vefsn og Grane med Vefsn som vertskommune. 
  • Barneverntjenesten for Nesna og Træna med Nesna som vertskommune. 
  • Beiarn og Saltdal barneverntjeneste med Saltdal som vertskommune.
  • Lofoten barnevern som omfatter kommunene Vestvågøy, Flakstad og Moskenes, med Vestvågøy som vertskommune. 
  • Vesterålen barnevern som omfatter kommunene Sortland, Andøy, Bø, Hadsel, Lødingen og Øksnes, med Sortland som vertskommune. 
  • Narvik barneverntjeneste er en interkommunal barneverntjeneste for Narvik og Evenes med Narvik som vertskommune. 
  • Barneverntjenesten i Bodø er en interkommunal barneverntjeneste for Bodø, Værøy, Røst, Hamarøy, Steigen, Gildeskål og Rødøy med Bodø som vertskommune. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

Publisert 13.03.2025

Stimuleringsmidler barneverntjenester 2025

Læringsnettverkene kan igjen søke statsforvalteren om tilskudd til gjennomføring av nye utviklingsprosjekter og særskilt tilskudd til styrking av kommunalt fosterhjemsarbeid.


Publisert 19.03.2024

Stimuleringsmidler barnevernstjenester 2024

Læringsnettverkene kan igjen søke statsforvalteren om tilskudd til gjennomføring av nye utviklingsprosjekter og særskilt tilskudd til styrking av kommunalt fosterhjemsarbeid.


Publisert 27.02.2023

Stimuleringsmidler barnevernstjenester 2023

Læringsnettverkene kan igjen søke statsforvalteren om tilskudd til gjennomføring av nye utviklingsprosjekter og særskilt tilskudd til styrking av kommunalt fosterhjemsarbeid.


Publisert 07.12.2022

Ny barnevernslov fra 2023

Hovedmålet med den nye loven er å øke rettssikkerheten for familiene som mottar hjelp fra barnevernet, og gi enda flere barn en trygg oppvekst.


Publisert 24.03.2022

Ny veileder for internkontroll i barneverntjenesten

Etter endringene i bestemmelsene om internkontroll i barnevernloven og kommuneloven, har Bufdir utarbeidet en veilederen om lovkravene i dette arbeidet for kommunens barnevernstjeneste. Veilederen gir også råd om hvordan kommunene kan arbeide med internkontroll på barnevernsområdet. 


Publisert 09.04.2021

Forslag til ny barnevernslov lagt fram for Stortinget

Regjeringen har lagt fram forslag til ny barnevernlov til Stortinget for behandling.  Formålet med ny barnevernslov er å få en mer tilgjengelig lov tilpasset dagens samfunn. Det legges opp til at ny barnevernlov trer i kraft i 2023.

 


Publisert 10.03.2021

Nasjonal videreutdanning for barnevernansatte høst 2021

UiT Norges arktiske universitet tilbyr nasjonal videreutdanning for barnevernansatte i hele Norge. Utdanningen legger vekt på barnevernfaglig kollegaveiledning og er et satsningsområde fra Bufdir.


Publisert 26.03.2020

Til deg som bor på barneverninstitusjon

Hvordan komme i kontakt med Statsforvalteren?


Publisert 11.03.2020

Rana kommune ilegges mulkt på 10.000 kroner

Fylkesmannen i Nordland har vedtatt å gi Rana kommune 10.000 kroner i mulkt for alvorlig oversittelse av undersøkelsesfristen i en barnevernssak.


Publisert 09.10.2019

Stimuleringsmidler for barneverntjenester

Læringsnettverkene kan nå søke fylkesmannen om tilskudd til gjennomføring av nye utviklingsprosjekter. Fra 2019 kan det søkes særskilt tilskudd til styrking av kommunalt fosterhjemsarbeid.


  • Forrige
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Neste

Kontaktpersoner

  • Gunhild Westergaard
    Tlf: 75 54 78 49
  • Sonja Elisabeth Eilertsen
    Tlf: 75 53 15 14
  • Gisle Berg
    Tlf: 75 53 16 37

Lenker

Barnevernsloven (lovdata.no) Barne- og likestillingsdepartementet Om barnevern (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) Helsetilsynet Barneombudet Ung.no Landsforeningen for barnevernsbarn Forandringsfabrikken Barnevernsreforma (bufdir.no)

Statsforvalteren i Nordland

Post- og besøksadresser til kontorstedene våre

Telefonnummer: 75 53 15 00

E-post: sfnopost@statsforvalteren.no

Send sikker melding til Statsforvalteren

Fakturaadresse

Organisasjonsnummer: N-974 764 687

Ansvarlig redaktør: Tom Cato Karlsen

Nettredaktør: Wigdis Korsvik

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)

Enkel grafisk illustrasjon som viser lyset fra en fyrlykt mot en grønn og mørkeblå sirkel.