Dialogmøte med Nesna kommune

Deltakere fra Statsfovalteren og Nesna kommune på dialogmøte med Nesna kommune 24 september, oppstilt foran inngen til kommunehuset i Nesna kommune
Deltakere fra Statsfovalteren og Nesna kommune på dialogmøtet 24. september. Foto: Hilde V. Falch / Nesna kommune.

24. september sto Nesna for tur da Statsforvalteren i Nordland gjennomførte det 18. møtet i kommunedialogen.

Publisert 27.09.2024

Grunnlaget for dialogmøtene er kommunebildet. Kommunebilde bygger på offentlig statistikk innmeldt av kommunen supplert med informasjon fra Statsforvalterens tilsyn. Dette gir grunnlaget for en overordnet strategisk dialog om lokale forhold og regionale føringer.

I løpet av inneværende valgperiode skal det gjennomføres dialogmøte med samtlige 41 kommuner i Nordland.

Hybrid møteform

Fra Statsforvalteren i Nordland representerte administrasjonssjef Terje Valla embetsledelsen. Med seg på laget hadde han avdelings- og seksjonsledere samt fagpersoner fra embetet. De fleste hadde tatt turen til kommunehuset i Nesna, men noen av deltakerne fulgte møtet digitalt.

Fra Nesna kommune stilte ordfører Hanne Pedersen, fungerende kommunedirektør Gro Solbakken, samt Nesnas politiske og administrative ledelse.

Underdirektør kommunal- og beredskapsavdelinga hos Statsforvalteren, Kjersti Bye Pedersen, startet møtet med å informere om det videre arbeidet med kommunebilde og jobben frem mot publisering. Statsforvalteren vil behandle innspillene til kommunebildet fra møtet med Nesna, før bildet offentliggjøres.

Fra barnehage til doktorgrad

Hanne Davidsen innledet fra kommunen med å beskrive situasjonen for kommunen de siste årene med ekstra vekt på nedleggelsen og reetableringen av Nord universitet studiested Nesna:

 –Nesna er en liten kommune med i underkant av 1800 innbyggere. Her har Nord universitet vært en hjørnesteinsbedrift. Her kan du gå fra barnehage til doktorgrad. Men, vi så en dupp i antall innbyggere etter nedleggelse og reetableringen av studiested Nesna. Usikkerheten ga ringvirkninger i resten av samfunnet, spesielt for barnehage, skole og bolig. I dag ser vi en kommune som har fått flere bein å stå på med havbruk og etablering av fastlandsindustri.

Etter ordførerens introduksjon fulgte fungerende kommunedirektør opp med å bekrefte at bildet av kommunen som Statsforvalteren la frem var gjenkjennbart.

–Vi ønsker å jobbe for flere «grønne områder» i kommunebildet, og ser frem til videre samarbeid med dere og aktuelle kommuner. Dette er et verktøy som identifiserer styrker og svakhetet i kommunen, som gir grunnlag for praktiske virkemidler, og gir oss noe å strekke oss etter for å bli god på flere områder, uttalte Solbakken.

Behandles av Statsforvalteren

Det er kommunen som styrer hvilke fagområder som skal gjennomgås under dialogen. I møtet gikk kommunen i dybden på blant annet fagområdene beredskap, planarbeid, skole og oppvekst, og kommuneøkonomi.

Avslutningsvis kom det flere innspill til kommunebildet som nå blir behandlet av Statsforvalteren før det til slutt skal publiseres. Kommunebildene i Nordland finner du her. 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.