Fylkesmannen med innsigelser på miljøfaglig grunnlag

For å sikre miljøfaglige hensyn, som hensynet til naturmangfold, nærmiljø og frilluftsliv, har Fylkesmannen fremmet innsigelse i flere plansaker i høst.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 19.10.2015

Innsigelse brukes for å ivareta nasjonale og viktige regionale hensyn, og medfører at kommunen ikke kan godkjenne planlagt arealbruk for de områdene innsigelsen gjelder for. Fylkesmannen ønsker i utgangspunktet ikke å bruke innsigelse. Innsigelse blir likevel nødvendig i noen tilfeller, der dialog med kommuner og planleggere tidligere i planprosessen ikke har ført fram. I og med at kommuneplanens arealdel ofte omfatter mange nye forslag til arealdisponeringer vil det oftere være grunnlag for innsigelse her enn til reguleringsplaner. Fylkesmannen vil som hovedregel ikke ha vesentlige merkader til reguleringsplaner som fremmes i samsvar med arealdisponering fastsatt i overordna plan (som regel kommuneplanens arealdel).

Planlegging som medfører at viktige naturmiljøer går tapt kan føre til innsigelse. Dette kan for eksempel gjelde viktige eller svært viktige naturtyper. Videre vil planlegging i konflikt med rikspolitske retningslinjer / statlige planretningslinjer kunne føre til innsigelse, samt planer som medfører forurensning eller brudd på retningslinjer om støy.

I strandsonen langs sjø og vassdrag vil terskelen for bruk av innsigelse være lavere.

I høst har Fylkesmannen fremmet innsigelse i flere plansaker. Miljøfaglige forhold har helt eller delvis vært grunnlag for innsigelsen i disse sakene:

Innsigelsene er nærmere begrunnet i uttalelsene som er gitt herfra til kommunene.

Les mer om planlegging og arealforvaltning på hjemmesida til Fylkesmannen (se lenke til "Arealforvaltning" i høyre marg).

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.