Oppsummering av erstatningsoppgjøre for rein drept av fredet rovvilt i Nordland
Statsforvalteren har sluttbehandlet søknader om erstatning for tap av rein til fredet rovvilt for reindriftsåret 2023/2024. I alt ble det utbetalt erstatning for 3363 rein drept av fredet rovvilt. Noe økning fra forrige erstatningsoppgjør.
Statsforvalteren i Nordland mottok 41 søknader om erstatning for tap av tamrein i reindriftsåret 2023/2024 (1. april 2023 til 31. mars 2024). Nær alle siidaandeler (driftsenheter) i Nordland reinbeiteområde søker om rovvilterstatning hvert år. Samtlige siidaandeler søkte for siste reindriftsåret.
Det var ca. 14 000 tamrein i Nordland reinbeiteområde den 1. april 2024, og ifølge tall fra reineiers godkjente egenmelding («melding om reindrift»), ble det i tillegg født ca. 9300 kalv våren 2024. Av det totalet antallet rein for driftsåret, ble det tapt ca. 1500 simler, ca. 550 okser og ca. 5300 kalv. Av det samlede tapet ble ca. 92 % omsøkt som rovviltdrept, mens ca. 3 % ble oppgitt å være påkjørt av bil eller tog og ca. 6 % ble oppgitt å være tapt til andre årsaker enn trafikk og fredet rovvilt, for eksempel ulykke, sykdom og annen kjent eller ukjent årsak.
Statsforvalteren har utbetalt erstatning for 3363 rein tapt til fredet rovvilt, noe som i snitt utgjør ca. 50 % av det omsøkte tapet, med en variasjon fra mellom 36 % til 79 % mellom distriktene. Dette er en liten økning fra forrige reindriftsår. Omsøkt og erstatta tap utgjør henholdsvis omtrent 28 % og 14 % av totalt antall rein i Nordland reinbeiteområde.
Figuren viser erstatningsoppgjøret for rein drept av fredet rovvilt i Nordland reinbeiteområde fordelt på samla tap, omsøkt tap, erstatta tap, påvist tap og antall søkere i perioden for reindriftsåret 2001/2002 til 2023/2024.
I løpet av reindriftsåret ble det gjennom kadaverundersøkelser gjort av Statens naturoppsyn (SNO) registrert 262 tilfeller hvor fredet rovvilt hadde drept eller skadet rein (dokumentert eller antatt) i Nordland reinbeiteområde og de deler av Trøndelag fylket og Sverige hvor rein fra Nordland beiter. Dette er en økning på ca. 70 dyr fra forrige reindriftsår, og totalt utgjør de påviste skadene ca. 7 % av den erstatta reinen. Blant de påviste rovviltskadene var flest tatt av gaupe (112), etterfulgt av ukjent fredet rovvilt (58), jerv (49), kongeørn (41) og bjørn (2). Fordeling av påviste rovviltskader kan studeres nærmere på Rovbasen og i figuren under.
Figuren viser antallet rein påvist tapt til fredet rovvilt fordelt på artene gaupe, jerv, bjørn, kongeørn, ukjent fredet rovvilt, ulv og for alle arter i perioden for reindriftsåret 2010/2011 til 2023/2024.
Når Statsforvalteren saksbehandler søknader om erstatning for rein drept av fredet rovvilt der det omsøkte tapet er høyere enn det påvist tapet, må vi utøve en betydelig grad av skjønn i vurderingene av om tap skal erstattes og eventuelt i hvilket omfang. Det skal alltid gjøres fradrag for påregnelig tap til andre årsaker når Statsforvalteren sannsynliggjør tap til fredet rovvilt utover det påviste rovvilttapet.
Statsforvalteren benytter en matematisk modell som beregner sannsynlig kalvetilgang i siidaandelene som søker erstatning. Det legges også til grunn en naturlig dødelighet av kalv på 6 % i perioden fra kalving til merking. Statsforvalteren mener også at det oppstår naturlig dødelighet av kalv i perioden fra merking og til driftsårets slutt. Likeledes kan det oppstå tap av voksendyr til andre årsaker. Svært ofte vil det være betydelig antall mulige tapsårsaker på utmarksbeite, som for eksempel sykdom, sult, klimatiske forhold, trafikk, tap til rev eller hund og så videre, og Statsforvalteren må vurdere disse. Imidlertid er kunnskapen om andre tapsårsaker i mindre grad systematisert. Det er på rein, som på sau, gjennomført studier som viser at det kan være flere årsaker til at rein dør på beite. I enkelte studier var rovvilt en betydelig årsak til tap, men det ble også funnet en rekke andre tapsårsaker.
Statsforvalteren fant det riktig å erstatte i overkant av 3100 rein drept til fredet rovvilt, i tillegg til de 262 dyrene som ble påvist tapt til fredet rovvilt for reindriftsåret 2023/2024. Flest rein ble erstattet som tapt til gaupe (46 %), deretter jerv (36 %), kongeørn (11 %) og ukjent fredet rovvilt (7 %). Under 1 % ble erstattet til bjørn og ingen rein ble erstattet til ulv. Kategorien «ukjent fredet rovvilt» brukes av SNO og Statsforvalteren på de skadene der det antas at fredet rovvilt er skadevolder, men man ikke med sikkerhet kan stadfeste hvilken rovviltart som er skadevolder. For det resterende tapet ble det vurdert at det ikke var større sannsynlighet for at tapene skyldes fredet rovvilt, enn at det skyldtes andre tapsårsaker som ulykke, sykdom med mer.
Figuren viser erstatta reni fordelt på rovviltartene gaupe, jerv, ulv, kongeørn og ukjent fredet rovvilt i perioden fra reindriftsåret 2010/2011 til 2023/2024.
Stor variasjon mellom reinbeitedistriktene
Omfanget av erstatta rovvilttap varierer betydelig mellom reinbeitedistriktene i Nordland. Det erstattes klart flest rein i de største distriktene, men den prosentmessige uttellingen er også dårligst blant disse distriktene. Selv om vi erstatter et stort antall rein i disse største distriktene, vurderer vi samtidig at blant annet kjent kunnskap om rovviltforekomst, utvikling i rovviltbestanden og omfang og utvikling i påviste rovviltskader, kun kan sannsynliggjøre at deler av det omsøkte tapet i distriktene er forårsaket av fredet rovvilt. I flere små og mellomstore distrikt med forholdsvis mange rovdyr registrert innenfor distriktets grenser, erstattes en nokså stor andel av tapene som tapt til fredet rovvilt.
Mer informasjon om rovvilttap på distriktsnivå finnes på Rovbase, hvor data fra 2023/2024 blir tilgjengelig i løpet av den nærmeste tiden.