- Finn frem spaden!
- Finn frem spaden, bruk fem minutter og grav frem nærmeste sluk i gata di, da hjelper du til for å forhindre vanninntrenging både hos deg selv og hos naboen, oppfordrer fylkesberedskapssjef i Nordland, Asgeir Jordbru.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Etter en lang periode med barfrost og utfordringer med vannforsyning i mange kommuner, snur nå været og det er fare for at det kan bli for mye vann.
Stor snøskredfare
Det ventes fra onsdag 24. februar økende temperatur med plussgrader i store deler av fylket kombinert med nedbør i form av regn.
Det er sendt ut snøskredvarsel på rødt nivå for Helgeland og Svartisen og snøskredfaren er også økende i resten av fylket.
- Vi har i januar og februar hatt en spesiell værsituasjon med mye barfrost, noe som har gitt utfordringer med vannforsyning i mange kommuner. Dette ble etterfulgt av en til to uker med en god del snø.
- Når været nå slår om på nytt forventes det en del utfordringer som vi kanskje ikke ser hvert år, forklarer fylkesberedskapssjef Asgeir Jordbru.
Flomfare og isgang
Gjennom barfrostperioden har isen i mange mindre vassdrag svellet kraftig opp. Nedbør og smeltevann vil derfor kunne renne oppå isen inntil den enten løsner eller vannet finner seg en vei under isen.
Dette vil kunne føre til lokale oversvømmelser og at bekker kan ta nye veier. Det er også en mulighet for isgang i større vassdrag. Her vil is kunne styve seg opp og lage oversvømmelse.
Overvann
Barfrosten har gjort at en god del stikkrenner har frosset. Dette kan medføre lokale oversvømmelser på veier og i verste fall at bekker tar nye veier når regnvann og smeltevann begynner å renne.
Snøfallet den siste uken med påfølgende brøyting og snømåking har ført til at mange sluker i bynære strøk ligger under snøen.
Skader for millioner
De tekniske etatene i kommunene har brukt store ressurser på vannhåndtering, åpning av stikkrenner, brøyting og nå må de ut åpne sluker.
Data fra Finans Norge antyder at det årlig er skader på grunn av overvann bare i Bodø kommune alene i størrelsesorden 10 til 20 millioner.
- For å forhindre overvann og skader på bebyggelse er det viktig at vannet i bynære strøk finner veien ned i avløpssystemet. En liten innsats fra hver enkelt av oss kan derfor hjelpe stort, fastslår fylkesberedskapssjefen.
Kontaktpersoner
-
Asgeir Jordbru
Tlf: 75 54 78 63 / 93 42 62 00