Sikkerhetsklarering

Du må være sikkerhetsklarert og autorisert for å behandle sikkerhetsgradert informasjon.

Virksomheter som er omfattet av sikkerhetsloven er pliktet til å gjennomføre forebyggende sikkerhetstiltak. Dette gjelder blant annet kommunene. Sikkerhetsklarering av personale kan være et slikt tiltak.

En sikkerhetsklarering er en avgjørelse om en persons antatte sikkerhetsmessige skikkethet.

Å være autorisert innebærer at du er gitt nødvendig tillit til å kunne behandle sikkerhetsgradert informasjon eller gitt adgang til skjermingsverdige objekter og infrastruktur.

Det er virksomhetens autorisasjonsansvarlige som har ansvaret for å autorisere deg, avhengig av din klareringsstatus og tjenstlig behov.

Sikkerhetsklarering og autorisasjon er regulert av Sikkerhetsloven kap.8Virksomhetssikkerhetsforskriften kap.12 og Klareringsforskriften.

Klarering- og autorisasjonsprosessen

Personer som har et tjenstlig behov for og som skal jobbe med, eller kan få befatning med, sikkerhetsgradert informasjon, skjermingsverdige objekter og infrastruktur på nivå konfidensielt eller høyere.

En virksomhet som behandler informasjon, skal sikkerhetsgradere og merke informasjonen dersom det kan skade nasjonale sikkerhetsinteresser om den blir kjent for uvedkommende. Følgende sikkerhetsgrader skal benyttes:

  • Strengt hemmelig: Dersom det kan få helt avgjørende skadefølger
  • Hemmelig: Dersom det kan få alvorlige skadefølger
  • Konfidensielt: Dersom det kan få skadefølger
  • Begrenset: Dersom det i noen grad kan få skadefølger

Kilde: Sikkerhetsloven § 5-3

Autorisasjon er godkjennelse fra virksomheten du jobber i for å få tilgang til sikkerhetsgradert informasjon og adgang til skjermingsverdige objekter og infrastruktur.

Før du autoriseres for konfidensielt eller høyere må du ha en gyldig sikkerhetsklarering.

Autorisasjonen gis etter man har gjennomgått en autorisasjonssamtale med virksomhetens leder eller den som har fått autorisasjonsansvaret skriftlig delegert. 

Den autorisasjonsansvarlige skal ha oversikt over autorisert personell.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har anbefalt alle kommuner å sikkerhetsklarere kommunedirektør, ordfører og beredskapskoordinator.

Graderingsnivået må vurderes etter kommunens størrelse, type infrastruktur, viktige installasjoner og dagens sikkerhetspolitiske situasjon etc.

Kommuner kan ta kontakt med Statsforvalteren for informasjon om gjeldende råd om graderingsnivå.

Nei, man trenger ikke sikkerhetsklarering, men man trenger autorisasjon.

Begrenset er laveste graderingsnivå. For å bli autorisert for begrenset må du ha en autorisasjonssamtale med virksomhetens leder eller den som har fått autorisasjonsansvaret skriftlig delegert. 

Statsforvalteren er anmodende myndighet for egne ansatte, øverste administrative leder i kommune, fylkeskommune, og medlemmer i Fylkesberedskapsråd som ikke er underlagt eget departement.

Når øverste administrative leder er sikkerhetsklarert og autorisert av Statsforvalteren, er virksomheten anmodende myndighet for sikkerhetsklarering av andre ansatte i egen virksomhet, med mindre dette er skriftlig delegert til annen sikkerhetsklarert person.

Øverste administrative leder er også autorisasjonsansvarlig, med mindre dette er skriftlig delegert til sikkerhetsklarert person.

Du finner mer informasjon om autorisasjon for virksomheter hos Sivil klareringsmyndighet.

Det skal gjennomføres en autorisasjonssamtale før det gis autorisasjon.

Autorisasjon kan bare gis dersom den autorisasjonsansvarlige ikke har opplysninger som gir rimelig grunn til å tvile på om en person er sikkerhetsmessig skikket. 

Du kan lese mer om autorisasjonssamtalen i Sikkerhetsloven § 8-9  og i Virksomhetsforskriften § 68.

Den som skal autoriseres skal signere taushetserklæring før autorisasjon blir gitt. Du finner taushetserklæring hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Ja, under visse forutsetninger. Du finner mer informasjon hos Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Skjema og veiledning

Anmodende myndighet fyller ut skjemaet «Forespørsel om klarering» og den som skal klareres fyller ut skjemaet «Personopplysningsblankett for sikkerhetsklarering».

Husk alltid å bruke siste versjon av skjemane. De finner du på nettsidene til Nasjonal sikkerhetmyndighet

  • Anmodende myndighet må gi en god og forståelig begrunnelse for klareringen. Hos Sivil klareringsmyndighet finner du eksempler på hva som må tas med.
  • Virksomheten beholder original forespørsel og blankett, og kopi sendes til Sivil klareringsmyndighet.
  • Bruk veiledningen til utfylling som du finner på nettsidene til Nasjonal sikkerhetsmyndighet og les nøye informasjonen som står i blanketten. Skjema skal fylles ut for hånd.
  • Husk å redegjør nærmere for forhold der det er krysset av for «Ja».
  • Det bør etableres gode interne rutiner for veiledning av de som skal klareres. Spesielt autorisasjonsansvarlig bør legge vekt på å veilede egne ansatte som skal fylle ut skjema. Unngå fagterminologi og interne uttrykk. Skriv tydelig.
  • Det er ikke nødvendig med følgebrev til blanketten.
  • Anmodende myndighet må kontrollere at blanketten er korrekt utfylt.
  • Klaringsmyndigheten vil avvise blanketter der klareringsbehovet ikke er tilstrekkelig begrunnet eller godt nok dokumentert.
  • Ta gjerne kontakt med Statsforvalteren dersom du har spørsmål om utfylling av skjema.

Anmodende myndighet beholder originalversjonen av personopplysningsblanketten og sender en god kopi til Sivil klareringsmyndighet. Utfylt blankett er gradert begrenset og skal sendes i dobbel konvolutt.

Innerste konvolutt med utfylte skjema limes igjen og merkes «Personkontroll» og «Begrenset». Ytterste konvolutt påføres adressat.

Når Statsforvalteren er anmodende myndighet påføres ytterste konvolutt følgende adresse: Statsforvalteren i Nordland, Postboks 1405, 8002 Bodø.

For de blankettene som skal direkte til SKM påføres ytterste konvolutt følgende adresse: Sivil klareringsmyndighet, Postboks 100, 1501 Moss.

Hvis du for eksempel skal motta gradert informasjon i et møte eller av noen utenfor virksomheten som ikke vet at du er klarert og autorisert, må du legge frem bevis på gyldig klarering og autorisasjon.

Virksomhetens leder fyller ut skjemaet "Bekreftelse på sikkerhetsklarering og autorisasjon" som finnes på Nasjonal sikkerhetsmyndighets nettsider. Skjemaet er gyldig inntil 3 måneder.

Sivil klareringsmyndighet arrangerer autorisasjonskurs, mens Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) arrangerer kurs i forebyggende sikkerhetsarbeid. Vi anbefaler at du vurderer å gjennomføre følgende kurs:

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.