Tap av reinkalver og nærhet til større tekniske inngrep

Bilde av reinkalv

Tapssituasjonen i Nordland reinbeiteområde har vært utfordrende i mange år. Trenden de siste 20 – 30 årene har vært at tapene bare har økt, og nå har vi en situasjon der tapene utgjør mellom 50 og 70 prosent for de ulike reinbeitedistriktene. For de fleste er kalvetilgangen nå så lav at det sendes få eller ingen kalv til slakt. Det er utfordrende å skape god struktur i flokkene. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 10.06.2021

Rovvilt står for mye av tapet, men vår studie viser at det også er stor sammenheng (0,8) mellom nærhet til større tekniske inngrep og tap av kalv. Nøyaktig hva sammenhengen mellom tap av kalv og nærhet til større tekniske inngrep består i må det forskes mer på.

Tap til rovvilt

Rovvilt er mest sannsynlig den største enkeltårsaken til tap av rein i Nordland, men tap av rein til rovvilt er vanskelig å dokumentere. Tapstallene for rein har vært økende i 20-30 år, mens antallet registrerte rovvilt har vært ganske stabilt. I seg selv skaper dette forklaringsproblemer.

Arealbruk og arealinngrep

Arealinngrep, arealbruk, rovvilt, klimaendringer og topografi/geografi er de fem viktigste utenforliggende og overordna forholdene som påvirker reindrifta direkte og indirekte.

Med arealbruk mener vi aktivitet som er knyttet til arealer. Det kan være alt fra motorferdselløyper til alle slags gode folkehelsetiltak i naturen. Footprinten er vanligvis minimal, men intensiteten av bruken varierer og for reindrifta er påvirkninga ulik.

For fysiske arealinngrep gjelder mye godt det samme, men footprinten kan være mye større, alt etter hva slags type inngrep vi snakker om. Intensiteten av bruken vil også variere, slik at slutteffekten på reindrifta er utfordrende å beregne.

Unnvikelsesområder

Unnvikelseseffektene for rein av ulike arealinngrep kan variere med årstid, beiteforhold, topografi, omfanget av aktivitet, øvrige inngrep og tamhetsgrad/sårbarhet hos reinen. I forvaltningen har vi operasjonalisert dette til unnvikelsessoner på 1, 3 og 5 km fra inngrep og aktivitet. Nærmere enn 1 km unngår 95 % av reinen å bruke området, mens de mest sårbare dyrene, drektige simler og simler med kalv, unngår å bruke områdene som er nærmere enn 5 km fra inngrep og aktivitet.

Beregninger gjort av Statistisk sentralbyrå viser at i Nordland er 50 % av reindriftsarealet nærmere bebyggelse og infrastruktur enn 1 km, 70 % nærmere enn 3 km og 90 % nærmere enn 5 km.

Sammenheng mellom tap og arealinngrep

Vi har sett på om det er mulig å finne noen sammenhenger mellom tapsituasjonen i reindrifta i Nordland og arealbruk/arealinngrep. Analyser av ulike data har vist at det er stor sammenheng mellom tap av kalv og nærhet til større tekniske inngrep (0,8).

Sammenholder vi dette med korrelasjonen i forhold til tapstidspunkt, der tap før merking har en korrelasjon på 0,5 og etter kun 0,1, peker dette mot at kalvingsland/vårbeite er en utsatt og kritisk beitetype for framtida til reindrifta i Nordland. Det er også interessant at denne studien ikke finner noen sammenheng (0,0) mellom tap av voksne dyr og nærhet til større tekniske inngrep.

Studien sier ingenting om hva sammenhengen mellom tap av kalv og nærhet til større tekniske inngrep består i.

Du finner hele studien i lenken til høyre.

Korrelasjon

Korrelasjon er et statistisk mål på hvor mye to målbare størrelser henger sammen med hverandre. Les mer om korrelasjon i store norsek leksikon, https://snl.no/korrelasjon

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.