Grunnskole og videregående opplæring

Oppdatert 20.08.2024

Grunnopplæringen består av grunnskole og videregående opplæring. Opplæring på grunnskolenivå er et kommunalt ansvar. Fylkeskommunen har ansvar for opplæring på videregående nivå. Private skoler godkjent etter privatskoleloven kan også tilby grunnopplæring.

Statsforvalteren har ansvaret for at eksamen i grunnskolen og på videregående skole, nasjonale prøver og obligatoriske elektroniske kartleggingsprøver blir gjennomført etter gjeldende lover og retningslinjer.

Statsforvalteren veileder fylkeskommunale, kommunale og private skoleeiere etter opplæringsloven og privatskoleloven. Vi skal også føre tilsyn med at de offentlige skoleeierne driver i samsvar med gjeldende lover og forskrifter.

Mobbing og andre former for krenkende ord og handlinger

Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, inkludering, trivsel og læring. Hvis du som elev ikke har det trygt og godt på skolen, skal skolen hjelpe til. Hvis skolen ikke hjelper til, kan du ta kontakt med oss hos Statsforvalteren. Vi har mer informasjon om hvordan du får en trygg skoledag uten mobbing.

Klage til Statsforvalteren

Statsforvalteren behandler klager på enkeltvedtak etter bestemmelsene i opplæringsloven og privatskoleloven med tilhørende forskrifter. Hvis du ønsker å klage på et enkeltvedtak, sender du klagen til den instansen som har truffet vedtaket. Dersom denne instansen ikke gir medhold i klagen din, blir klagen automatisk sendt til Statsforvalteren for endelig behandling.

Vis mer


Publisert 04.10.2024

Fritak frå vurdering med karakter i faget framandspråk

Elevar i vidaregåande opplæring i studieførebuande utdanningsprogram som er hardt ramma av dysleksi, spesifikke språkvanskar eller andre vanskar som gir likearta konsekvensar i språkfaget, kan søkje om fritak frå vurdering med karakter i faget framandspråk.


Publisert 30.09.2024

Saksbehandlingstid i saker om individuell tilrettelegging i skolen

Sivilombodet har behandla tre saker som gjeld spesialundervisning i 2023 og 2024, og har bede Statsforvaltaren informere kommunane om desse sakene.


Publisert 26.09.2024

Fritak for fag i skolen

I noen tilfeller blir elever fritatt for enkelte skolefag i strid med lovverket. Statsforvalteren skal bidra til at slike ulovlige fritak ikke skjer.


Publisert 25.09.2024

Bruk av alternativ opplæringsarena i grunnskolen

Hovudregelen er at elevar skal ha opplæring i klassar/gruppe på skolen. Opplæringslova har ei snever opning for at skoleeigar kan ta i bruk alternativ opplæringsarena.


Publisert 23.09.2024

Kva gjer PPT?

PPT står for pedagogisk psykologisk rådgjevingsteneste.  PPT skal hjelpe slik at alle har eit inkluderande, likeverdig og tilpassa pedagogisk tilbod i barnehage og skole. Kvar kommune og fylkeskommunen skal ha ei slik teneste.

PPT sitt mandat er heimla i opplæringslova § 11-13, barnehagelova § 33 og privatskolelova § 3-6.


Publisert 20.09.2024

Privat grunnskuleopplæring i heimen

Skuleåret 2023/2024 var det 25 barn i Rogaland som fekk privat heimeopplæring. Denne opplæringa inneber at foreldra sjølve underviser barna sine heime. Kommunane har plikt til å føre tilsyn med at heimeopplæringa er tilsvarande som opplæring gitt i den offentlege skulen. 


Publisert 04.09.2024

Klage på vedtak om individuell tilrettelegging i skolen

Statsforvaltaren behandler klager på vedtak om individuell tilrettelegging. Vi behandler også klager på gjennomføring av vedtak om individuell tilrettelegging. 


Publisert 11.07.2024

SFO – nytt til skolestart 2024

Les mer om gratis kjernetid i skolefritidsordning for elever på 1. til 3. trinn og ulike støtteressurser til arbeid med kvalitet i SFO. 


Publisert 07.06.2024

Tilskudd til opplæring av barn og unge som søker opphold i Norge

Kommuner og fylkeskommunen kan søke Statsforvalteren om tilskudd til arbeidet med å gi barn og unge som søker opphold i Norge opplæring. Tilskuddet retter seg inn mot barn og unge mellom 16 og 18 år, og gjelder både grunnskole og videregående opplæring. Fristen for å søke om tilskudd for våren 2024 er 1. september 2024.


Publisert 06.06.2024

Individuell tilrettelegging

Når ny opplæringslov trer i kraft 1.august 2024, blir begrepet spesialundervisning erstattet med begrepet individuell tilrettelegging.