Helsetjenester

Oppdatert 09.04.2024

Du har krav på å få nødvendig helsehjelp i kommunen der du bor, eller der du for tiden oppholder deg. Du har også krav på å få nødvendig helsehjelp fra spesialisthelsetjenesten. Statsforvalteren fører tilsyn med helsetjenesten og behandler klagesaker for å bidra til at du får tjenestene som du har krav på. 

Du kan klage på at du ikke får oppfylt rettighetene dine 

Du kan klage dersom du mener at du ikke får de helsetjenestene du har krav på, eller dersom du er uenig i helsetjenestens vurdering av ditt behandlingsbehov. For at den som har fattet det vedtaket du er uenig i, skal få anledning til å endre sitt standpunkt, skal du sende klagen dit. Dersom du ikke får medhold i klagen din, vil den bli sendt videre til Statsforvalteren for endelig avgjørelse. Statsforvalterens vedtak er endelig, og den aktuelle helsetjenesten må rette seg etter dette.

Du kan be Statsforvalteren vurdere om helsetjenesten har oppfylt sine plikter

Statsforvalteren kan også ta stilling til om ansatte i helse- og omsorgstjenesten har brutt sine plikter slik at det har gått ut over deg. Hvis du er pasient, bruker eller pårørende, kan du for eksempel klage på at du er misfornøyd med tjenestene du har fått, ved negative opplevelser, uønskede hendelser, nestenuhell eller alvorlig svikt. Det digitale skjemaet vårt hjelper deg til å klage til riktig sted og med nødvendig informasjon. 

Dersom du mener at det kan ha skjedd en svikt i helse- og omsorgstjenesten, er det ofte en god start å ta dette opp direkte med virksomheten som har gitt tjenesten. I skjemaet blir du derfor spurt om du har klaget til den det gjelder. 

Dersom Statsforvalteren konkluderer med at du har fått uforsvarlig behandling, har du ikke automatisk rett til erstatning eller ny behandling. Men ved å melde fra til oss, kan du bidra til å hindre at dette skjer igjen eller at andre opplever det samme. Våre tilsyn med helse- og omsorgstjenesten skal bidra til å styrke sikkerheten og kvaliteten i helse- og omsorgstjenesten. 

Vis mer


Publisert 16.05.2024

Revidert gravplassveileder og konsekvenser av forsinket dødsattest

Gravplassveilederen ble revidert i 2023 og som resultat av det er det nå krav om at gravplassmyndigheten må ha dokumentasjon på at personen er dø før de kan kremere eller gravlegge vedkommende.


Publisert 15.08.2023

Nasjonal plan for implementering av pakkeforløp hjerneslag

Nasjonal plan for implementering av pakkeforløp hjerneslag skal sikre mer effektiv og kvalitativt bedre oppfølging og rehabilitering av slagrammede.  


Publisert 21.04.2023

Kampanje om sjølvmordsførebygging

I mai startar kampanjen «Snakk om sjølvmordstankar – det kan redde liv» i Rogaland og Vestland. Målet med kampanjen er å seinka terskelen for å søka hjelp – og bidra til å auka kunnskapen om sjølvmord.


Publisert 20.05.2021

Oversikt tildeling - Eldre ut på middag

Statsforvalteren i Rogaland ble innvilget 2, 3 millioner til fordeling til kommuner som samarbeidet med restauranter for å tilby billige middager for hjemmeboende eldre. 


Publisert 30.10.2020

Førebygging av sjølvmord

Det er mange som på ulike måtar strever i livet sitt. Erfaring viser at folk flest snakkar for sjeldan om sjølvmordstankar med dei dei er bekymra for. Helsepersonell og fagfolk i kommunar og skular har ei viktig rolle i arbeidet med å førebyggje sjølvmord.


Publisert 28.05.2020

Pasientrettigheter gjeninnføres

For å ruste opp helsetjenesten og prioritere de sykeste pasientene gjorde Helse- og omsorgsdepartementet midlertidige endringer i helselovgivningen. Nå oppheves endringene slik at de fleste av pasientrettighetene gjelder igjen.


Publisert 05.05.2020

Webinar for helsestasjon- og skolehelse

Tema for webinaret er covid-19 pandemien og hvordan den påvirker tilbudet til barn og unge i helsestasjons- og skolehelsetjenesten.


Publisert 02.05.2020

Prioritering av helsehjelp i Norge under covid-19-pandemien

Helsedirektoratet har kommet med overordnede råd om prioritering av helse- og omsorgshjelp under covid-19-pandemien, og mer konkrete prioriteringsråd til sykehjem og hjemmebaserte tjenester.


Publisert 24.04.2020

Forsvarlig drift i helsevirksomheter med en-til-en kontakt

I ny veileder gir Helsedirektoratet råd om hvordan virksomheter kan ivareta smittevernet og forebygge tilfeldig eksponering og spredning av Covid-19.


Publisert 27.03.2020

Psykososial omsorg ved en pandemi – oppdatert nettressurs.

Situasjonen med en pandemi er spesiell. Den berører oss alle. RVTS har derfor samlet oppdatert og relevant kunnskap om Psykososial omsorg ved pandemi.