Vassdragene på Jæren er i bedring!
Vannrapporten 2023 for Jæren vannområdet er publisert og årelangt arbeid gir resultater.
Etter mange tiår med arbeid for å bedre vannkvaliteten på Jæren, viser flere av vassdragene nå en sakte forbedring. Da skal alle ha et klapp på skulderen. Men målet er ikke nådd, og det er enda arbeid igjen.
Åge Molversmyr, seniorforsker i Norce, er ute hver måned fra april til oktober og tar prøver av innsjøer og elver.
Håelva var for første gang i fjor målt til verdier "i god tilstand"! Prøvetakningene viser fremdeles stødig nedgang i fosforverdiene målt i elva.
Hålandsvatnet har fremdeles oppblomstring av blågrønnalger, men mindre enn det som er sett de siste årene. Foreløpige prøveresultater for 2024 viser seg også å være lovende. Tilstanden til Hålandsvatnet er vurdert opp fra "svært dårlig" til "dårlig".
Frøylandsvatnet: 40 år med arbeid viser igjen
I 1984 startet Aksjon Frøylandsvatnet med en innsjø som trengte behandling. Det har vært systematisk arbeid i mange år og på mange felt for å forbedre vannkvaliteten. I dag ser vi en tydelig bedring for Frøylandsvatnet. Tilstanden er nå "moderat". Målet om "god økologisk tilstand" er innen rekkevidde.
Ryfylkeøyene er med for første gang i prøvetakningen
Sju innsjøer på øyer i Ryfylkebassenget er med for første gang i prøvetakningen. Austbøstemmen har "svært god økologisk tilstand", to av innsjøene har "god tilstand", tre har "dårlig" og èn har "svært dårlig tilstand". Disse innsjøene har, i motsetning til innsjøene på Jæren, et høyt humusinnhold. Økt humusinnhold er noe vi også ser på Sør- og Østlandet.
Fortsett det gode arbeidet
Målet er "god" eller "svært god økologisk tilstand" i alle vassdrag. Selv om mange trender viser bedring, er det fremdeles mye arbeid igjen. Men mange tiltak små, gir virkelig en renere å.
Kontaktpersoner
-
Margit Reiersen
Tlf: 51 56 87 76 -
Ørjan Simonsen
Tlf: 51 56 89 05