Innspill til landbruksdirektoratet – AS som erverver av landbrukseiendom

Bynært landbruk, her illustrert med skråfoto fra Stokka, Sandnes

Statsforvalteren i Rogaland har sendt et brev til Landbruksdirektoratet og Landbruks- og matdepartementet om tematikken aksjeselskap som erverver av landbrukseiendom. Det springer ut fra en konkret konsesjonssak fra Stavanger vinteren 2022 som reiser noen utfordringer med regelverket.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 01.06.2022

Landbruksdirektoratet har gjennom tildelingsbrev fra Landbruks- og matdepartementet (LMD) fått i oppdrag å se nærmere på tematikken AS og konsesjon. Direktoratet henvendte seg den 15.03.2022 til alle statsforvalterembetene, med forespørsel om hjelp til å rapportere på alle søknader om konsesjon fra aksjeselskap i perioden 2017 til 2022. Statsforvalteren i Rogaland svarte på forespørselen den 05.04.2022. Oppdraget henger blant annet sammen med Regjeringens eiendomspolitikk i Hurdalsplattformen, som blant annet sier at Regjeringen vil:

  • «Oppretthalde odelslova, jordlova og konsesjonslova som rammeverk for eigedomspolitikken i landbruket, men gjennomgå eigedomslovgivinga for å sikre eit Innslevande landbruk i heile landet.
  • Handheve priskontroll, personleg buplikt og driveplikt.
  • Innføre priskontroll på skogeigedomar.
  • Nekte aksjeselskap konsesjon på eigedomar som er underlagde buplikt, og vurdere om Statsforvaltaren skal ha kompetanse til å gi konsesjon i desse sakene.
  • Sikre nasjonalt og lokalt eigarskap til jord- og skogeigedomar.»

Vi har blitt kjent med saken gjennom rapporteringshjemmelen i jordloven § 3, der blant annet Stavanger kommune er pålagt å rapportere alle konsesjonsvedtak for 2022 til oss. Videre har saken blitt omtalt i vår regionavis, Stavanger Aftenblad, ved flere anledninger. Saken illustrerer etter vår vurdering noen utfordringer med dagens konsesjonslov, særlig knyttet til eierform og AS som erverver av landbrukseiendom. Saken har også fått oppmerksomhet i landbruksforvaltningen i kommunene her i Rogaland, som gjør at vi finner det naturlig å bringe problemstillingen videre til lovgiver og direktoratet som del av deres videre arbeid med eiendomsregelverket.

 

Brevet til direktoraratet ligger vedlagt.

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.