Fylkesmannens oppfølging av plast fra Ryfast
Ryfast prosjektet nærmer seg slutten, men det finnes fremdeles mye plast fra prosjektet i Ryfylkebassenget. Fylkesmannen følger opp pålegget om opprydding, og har hatt et samarbeidsmøte og befaring med Statens vegvesen for å oppsummere status for oppryddingsarbeidet.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Det berørte området er svært stort som gjør oppryddingsarbeidet omfattende og tidkrevende. Statens Vegvesen har kartlagt hvilke områder som er forsøplet med Ryfast plast og drevet oppsamling og ryddeaksjoner av armerings fiber og skyteledninger. De har regelmessig ryddet naturreservater og steder hvor man stadig finner mye plast. Likevel er det tydelig at det fortsatt finnes plast fra prosjektet igjen i Ryfylkebassenget, men det er uklart i hvor stort omfang.
Rydder også mye annet plast og avfall
I forbindelse med opprydningsarbeidet har også mye annet marin forsøpling blitt samlet inn og fjernet fra strandsonene. Flere av områder som Statens Vegvesen har ryddet er vanskelig å ferdes til, hvor søppel og plast som har ligget en lengre periode nå er blitt fjernet. Armerings fiber fra andre prosjekter er også blitt funnet flere steder, som tyder på at andre prosjekter er deltagere i problemet. Mye av platen er viklet inn i tarebelter som da også må fjernes og gjør arbeidet mer krevende.
Fylkesmannen får stadig henvendelser om Ryfast plast som blir funnet flere steder i Ryfylkebassenget og ønsker dermed ikke å anerkjenne Statens Vegvesens oppryddingsarbeid som ferdig.
Fylkesmannens foreløpige vurdering
Fylkesmannen ble med på rydding på flere naturreservater. Det er tydelig at det gjenstår en jobb å gjøre. Det er også tydelig at en del plast kommer inn ved stormflo og legge seg i et eget belte høyere oppe på land. En del av disse er ble funnet, og satt på en liste for nøye opprydding fremover. Samtidig så ser Fylkesmannen at mengde plast på de ulike områdene er redusert i forhold til tidligere, men vi mangler gode data for å kunne vurdere videre oppfølging av forsøplingen fra Ryfast.
Praksisstudent på saken
Miljøvernavdelingen sin praksisstudent fra UiS, Sunniva Røyneberg, har jobbet en del med sammenstilling av tilgjengelig informasjon fra opprydding av Ryfast-plast, og skal skrive rapporten fra arbeidet rundt andre løsninger for tunneldriving som kan begrense denne type forsøpling. Sunniva viser til at det kommer flere prosjekter og utbygging langs kysten der overskuddsmasser skal brukes til utfylling i sjø. «Resultatene fra Ryfast datasettet gir oss et tydeligere bilde på hvor stor miljøskade kan gjøres i slike tilfelle. Det er viktig å ta læring fra Ryfast-plast situasjonen for å kunne beskytte miljøet fremover». Arbeidet hennes skal blant annet knyttes opp mot FNs bærekraftmål, da særlig mål #14 om livet i havet.'
Illustrasjon: Utsnitt fra Fylkesmannens registrering av funn av Ryfast plast.
Plan fremover
Fylkesmannen og Statens vegvesen har kommet til enighet om at det kreves en mer detaljert kartlegging av funn ved fremtidige opprydninger for å skape et bedre bilde over hva som gjenstår av plast fra Ryfast prosjektet. Dette innebærer at utvalgte områder vil alt Ryfast-plast og annet søppel blir nøye telt og målt. Disse områdene vil bli fulgt opp med samme metode over tid, for å kunne si noe om bevegelse av plasten som er i systemet over tid. Kommer det ny Ryfast-plast tilbake etter vinter sesongen?
Statens vegvesen i beredskap
Selv om de faste ryddetidene skulle bli redusert, har Statens vegvesen varslet Fylkesmannen om at det opprette en beredskapsplan dersom de mottar rapporter om større mengder. Basert på erfaringer gjennom 2019/2020, har spesielt høst og vinterstormer potensialet til å dra frem hittil ukjente mengder plast fra prosjektet. Statens vegvesen vil igangsette opprydningsarbeid i slike tilfeller.