Er du elev eller foresatt?
Her finner du informasjon skolemiljø som angår deg som elev, eller deg som er foresatt til elev.
Skolen skal utvikle inkluderende fellesskap som fremmer helse, inkludering, trivsel og læring for alle. Et raust og støttende læringsmiljø er grunnlaget for en positiv kultur der elevene oppmuntres og stimuleres til faglig og sosial utvikling. Et systematisk arbeid er avgjørende for å skape et trygt og godt skolemiljø.
Visste du at du kan melde sak til Statsforvalteren?
I opplæringsloven § 12-6 står det at du som elev eller foresatt kan melde sak til Statsforvalteren etter at saken er tatt opp med rektor. Under kan du se en kort film der Marco Elsafadi forteller om ved hvilke tilfeller du kan melde sak til oss, og hva han tenker om hvordan vi jobber.
(Filmene på denne siden er fra 2021, da det het kapittel 9A i opplæringsloven, når man snakket om skolemiljø. Nå står det om retten til et trygt og godt skolemiljø i opplæringsloven kapittel 12. Du finner selv lovteksten her).
Har du det vanskelig på skolen?
Selv om retten til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, inkludering, trivsel og læring nå er regulert i opplæringsloven § 12-2, gjelder fortsatt de samme rettighetene og kravene til skolen som blir presentert i filmene under. Disse filmene refererer til tidligere opplæringsloven § 9A, men innholdet er fortsatt aktuelt.
Hva gjør vi når vi blir kjent at du ikke har det bra på skolen?
I opplæringsloven § 12-6 andre ledd, står det at Statsforvalteren kun skal avgjøre om skolen har oppfylt plikten til å rette opp situasjonen med egna tiltak, og om skolen har laget en skriftlig plan. Det kan også være vi må se på undersøkelsene skolen har gjort, men vi skal ikke lenger vurdere om skolen har fulgt med, grepet inn, eller varslet/meldt fra til rektor.
Samtale med Statsforvalteren når vi behandler saken om ditt skolemiljø
Som elev i grunnskolen, har du flere rettigheter. Du vet kanskje om din rett til et trygt og godt skolemiljø?
Du har også en rett til å si din mening, og til å medvirke i saker som gjelder deg. Nå har du, eller foreldrene dine, tatt kontakt med oss hos Statsforvalteren, for å få hjelp til at du skal få det bedre på skolen. Vi skal se på det skolen har gjort for å hjelpe deg, og vurdere om de har gjort nok.
Selv om kanskje både skolen og foreldrene dine har sagt noe om hvordan de tror at du har det, er det du som best vet hvordan det er å være deg på skolen. Du er eksperten på ditt liv! Under kan du se en kort film om samtalen med oss.