Vil ha mer trøndersk mat på det offentlige fat

Mange var samlet på Stjørdal da Forum for offentlige anskaffelser arrangerte seminar for innkjøpere, kjøkkenleder og andre med engasjement for det offentlige måltidet. Foto: Eivind Brøndbo, Trøndelag fylkeskommune

Torsdag, 6. juni, arrangerte Forum for offentlige anskaffelser i Trøndelag (FOAT), seminar på Ole Vig videregående skole i Stjørdal om lokal mat i offentlig sektor. Målet med seminaret var at innkjøpere, kjøkkenledere og andre med engasjement for det offentlige måltidet skulle få dele erfaringer og jobbe mot et felles mål: Få mer lokal mat på det offentlige fat!

Publisert 12.06.2024

Statsforvalteren i Trøndelag var medarrangør, sammen med Trøndelag Fylkeskommune, Grønt kompetansesenter, Oi! Trøndersk mat og drikke, samt Matvalget.

 

Bonden er vår viktigste beredskap


Landbruksdirektør hos Statsforvalteren i Trøndelag, Audhild Slapgård, sier i sitt innlegg at Trøndelag som matregion er god på å tenke langsiktig og heie frem hverandre, både store og små aktører. Hun setter også fokus på at lokal mat skaper identitet og at forbrukere skal være stolte når de legger norske, lokale matvarer i handlekurven.


– Det er naturlig å sette dette i et matsikkerhets- og beredskapsperspektiv også. Bruker vi lokale og regionale råvarer, så vil resultatet av det også bli lokal verdiskaping, trygge arbeidsplasser, bedre folkehelse, gode mattradisjoner og ikke minst måltidsglede. Altså bærekraft i praksis.

Det at det offentlige går foran og ser verdien av det å bruke Norsk, regionalt å helst lokal produsert mat til sine ansatte har stor betydning for norsk landbruk, men også samfunnet i stort. Offentlige måltider utgjør en betydelig del av matkonsumet og innkjøpene i Norge. Når offentlige måltider tar hensyn til sosiale, økonomiske og miljømessige faktorer gjennom hele verdikjeden, fra produksjon til konsum, har det en stor samlet påvirkning på landets bærekraft.

Audhild.jpeg
Landbruksdirektør Audhild Slapgård, Statsforvalteren i Trøndelag
Foto: Oi! Trøndersk mat og drikke.

– Trøndelag har alle forutsetninger for å være en ledende matregion og selvfølgelig skal maten vi selv produserer, stå på våre bord, sier Ingvill Dalseg, leder hovedutvalg næring og industri (H).

Ingvill Dalsegg.jpeg
Leder for hovedutvalg næring og industri Ingvill Dalseg, Trøndelag Fylkeskommune.
Foto: Oi! Trøndersk mat og drikke.

I Dalsegs innlegg snakket hun om Trøndelag fylkeskommunes ambisjoner for innkjøp av lokal mat. I 2021/22 var 42,7% av innkjøpene til fylkeskommunen fra lokale produsenter og konsern med produksjon i Trøndelag.


– Vi gir oss ikke med det! Vi skal arbeide for at inntil 50% av innkjøpt mat i Trøndelag fylkeskommune skal ha trøndersk opprinnelse, dette i trå med trøndersk matmanifest og mål om å jobbe for å øke både kunnskap om og bruken av trøndersk mat og drikke, forteller Dalseg.

 

Erfaringer


Under seminaret ble det delt erfaringer fra Kari Brunvatne Kleivset i Agder fylkeskommune, som snakket om hvordan Agder jobber strategisk for øking av lokalmat i det offentlige. Turid Windjusveen Olsen, rådgiver hos Statsforvalteren i Innlandet, delte sine planer for fremtiden om mer fokus på matberedskap, innkjøpsstrategi og skape større bevissthet på hele matsystemet i Innlandet.

Det ble også innlegg fra Richard Sandnes i Oppdal kommune om hvordan de har satt større fokus på å bruke lokale produkter i kommunen, med både rammeverk og praktisk arbeid.


– Å betale noen tusen ekstra for å velge lokale produkter og råvarer betyr lite for kommunebudsjettet, men det betyr utrolig mye for lokale leverandører, sier Sandnes, som er stolt over å kunne servere lokal mat.

Richard Sandnes.jpeg
Richard Sandes, controller i Oppdal kommune.
Foto: Oi! Trøndersk mat og drikke.

 

En ny standard for offentlige måltider


– Nå oppfordrer vi alle til å være med å finne gode løsninger, slik at vi kan se Trøndersk matmanifest i praksis, sier Ann Kristin Wang, rådgiver i Matvalget.
I sitt innlegg forteller hun at Matvalget ønsker å være vertskap for et nytt verdigrunnlag, hvor hverdagsmaten er satt i fokus. Hverdagsmaten er ikke sett på som like stas som for eksempel restaurantbransjen, men de vil nå at den skal bygges opp. I tillegg vil de skape trygge arbeidsplasser for de som lager mat hos for eksempel sykehjem, barnehager og skoler ved å tilrettelegge, synliggjøre og løfte frem arbeiderne.

Ann K. Wang.jpeg
Ann Kristin Wang, rådgiver i Matvalget.
Foto: Oi! Trøndersk mat og drikke.

– Det kan kanskje høres enkelt ut å servere trøndersk potet i Trøndelag, men dessverre, utfordringene er mange, både på systemnivå og i praksis. Derfor er det viktig at de som er ansvarlige for innkjøp legger til rette for at de råvarene som er lokale kan bli tilgjengelige for kjøkken og gjester. Vi sier som Nils Arne Eggen "Vi må spæll kvarandre god for å skåre mål", avslutter Ann Kristin Wang.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.