Vellykket samarbeid over grensen

Interreg-prosjektet «Skoglig anpassning för ett endrat klimat» arrangerte denne uken både et midtveisseminar og en fagdag om skogsdrift i bratt terreng.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 21.06.2019

Nærmere 50 fornøyde personer deltok på arrangementene som ble arrangert av Fylkesmannen i Trøndelag og Skogsstyrelsen i Jämtland og Västernorrland.

Midtveisseminar fokuserte på utfordringer knyttet til det offentlige vegnettet på begge sider av grensen.

-Selv om forskjellene mellom svensk og norsk offentlig vegnett er store, er det likhetstrekk med hensyn til utfordringene, sier Dag Okkenhaug Bævre hos Fylkesmannen i Trøndelag som er prosjektleder på norsk side.

Midtveisseminaret belyste også til mulighetene som ligger i å ta i bruk laserdata for beslutningsstøtte i skogbruket, Dette ble blant annet belyst gjennom en solid innføring i det forbedrede markfuktighetskartet som er laget for hele Sverige.  

Fagdagen om skogsdrift i bratt terreng var lagt til en pågående skogsdrift hos Værdalsbruket. Skogeier og entreprenør orienterte begge om planlegging og gjennomføring av hjulgående skogsdrift i slikt terreng. Både muligheten og umulighetene ble grundig belyst ovenfor deltakerne.  

-Flere av de svenske deltakerne var imponert over det de fikk se. Skogsdrift i så utfordrende terreng er oftest ukjent i Sverige og det er interessant å diskutere hvordan endringer i klimaet vil påvirke slik skogsdrift, sier Bævre.

 

«Skoglig anpassning för ett ändrat klimat» er et treårig Interreg-prosjekt der målet er å sikre en bærekraftig avvirkning til tross for klimaendringene. Skogbruket i regionen har tradisjonelt planlagt hogst ut fra at en har hatt vintre med tele og snø. På dette viset har man fått hogd skog som ikke kan hogges i sommerhalvåret. Klimaendringene gjør at teleperioden blir stadig kortere. Samtidig vil stadig mer og kraftigere nedbør føre til større fare for erosjon og ras. I møtet med denne nye virkeligheten må en gjøre de riktige valgene til riktig tid. Prosjektet har som mål å samle god praksis til de i næringa som arbeider nær stubben og sørge for en kunnskapsoverføring mellom aktørene i skogbruket og mellom landene. Prosjektet har et budsjett på 6 millioner og er delvis finansiert med interregmidler og tilskudd fra Trøndelag fylkeskommune og en solid egensinnsats fra skognæringa i begge land.

Det neste året skal det arrangeres mange skogdager og samlinger der det utøvende skogbruket er målgruppen. Allerede den 21-22. august arrangeres det en samling hvor veg er tema i Strömsund. Dette blir en viktig samling med tanke på de utfordringene vi har i Trøndelag, reklamerer Dag Okkenhaug Bævre.

Les mer om prosjektet og arrangementene her

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.