Informasjonsbrev uke 18/2022

Innhold:

  • Forvaltningskurs for skogsveger 24.-25. mai. Påmeldingsfrist 6. mai.
  • Webinar – registrering av tiltak i vann-nett 9. mai. Påmeldingsfrist 6. mai.
  • Feltkurs AR5 – mer informasjon og påmelding
  • BU- og miljøsamling i Åfjord kommune 7.-8. juni
  • Barkbilleovervåkningen har startet – noen steder
  • Årets tilskuddssatser lagt inn i ØKS
  • 21. juni er ny dato for webinar – introduksjon til jord- og konsesjonsloven
  • Landbruksdirektoratet tok ikke omgjøringsbegjæring til følge
  • Spørsmålet om flere gårds- og bruksnumre utgjør en driftsenhet etter jordloven.
  • Foryngelseskontroll og resultatkartlegging i 2022
  • Beitestatistikk fra organisert beitebruk 2021 er nå tilgjengelig på NIBIO sine nettsider
  • Europarådets landskapspris 2022-2023

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 03.05.2022

Snarvei til innhold:

Forvaltningskurs for skogsveger 24.-25. mai. Påmeldingsfrist 6. mai.

Påminnelse om påmeldingsfrist. Nå er påmeldingsløsningen klar.
Statsforvalteren inviterer i samarbeid med Skogkurs og Værdalsbruket til forvaltningskurs for skogsveger 24.-25. mai. Hovedmålgruppen for kurset er kommunale skogansvarlige som saksbehandler skogsveger, vegpådrivere og vegplanleggere i Trøndelag. Første dag blir inne på Stiklestad hotell med forelesninger, dag 2 blir i felt på eiendommen til Værdalsbruket. Prosjekt Skogsatsing Trøndelag dekker kurskostnaden inkl. mat og overnatting for de kommunale skogfunksjonærene, vegpådriverne og vegplanleggerne som er involvert i prosjektet. Påmelding på Statsforvalterens kurs og konferansesider innen 6. mai.

Kontaktperson: Rune Saursaunet

 

Webinar – registrering av tiltak i vann-nett 9. mai. Påmeldingsfrist 6. mai.

Mandag 9. mai kl. 09.00 - 11.00 blir det webinar om registrering av tiltak i vann-nett.

Vann-nett er inngangsportalen til informasjon om vann i Norge. Her er det informasjon om miljøtilstand, miljømål, tiltak og påvirkninger osv. Hver sektor har ansvar for å legge inn tiltak for å redusere miljøbelastningen fra sektoren i vannforekomster som har moderat, dårlig eller svært dårlig økologisk tilstand. På jordbruksområdet er kommunene sektormyndighet for saker etter bl.a. nydyrkingsforskriften og tilskuddsordningene i jordbruket. For å sikre legitimiteten til tilskuddsordningene er det viktig å synliggjøre bl.a. i vann-nett at tilskudd til forurensningstiltak over SMIL-ordningen blir brukt målretta for å oppnå målene i vann-forvaltningsplanen.

Program finner du her.

Påmelding til undertegnede innen fredag 6. mai.

Kontaktperson: Marit Røstad 

 

Feltkurs AR5 – mer informasjon og påmelding

Vi viser til tidligere informasjon. Denne gangen er det et nytt opplegg for AR5 feltkurs.

Teoridel arrangeres 24. mai kl. 9. 00-11.00

Feltdel arrangeres 14. juni kl. 9.30-15.30

Feltdelen arrangeres i Stjørdal. Hele dagen blir ute i felt, med øvinger i grupper som lager manuskart.

For at dette skal fungere godt må deltagerne ha kjennskap til AR5 – klassifikasjonssystem. Teorien blir derfor gjennomgått i et eget Teamsmøte som arrangeres den 24. mai kl. 9-11. Teamsmøtet blir tatt opp og kan sees i ettertid for den som ikke har anledning den 24. mai. Lenke til teamsmøtet sendes ut til påmeldte.

Påmelding skjer på vår kurs og konferansekalender. Frist for påmelding er 20. mai.

Det er antallsbegrensning på 30 deltagere.

Nærmere informasjon om AR5 feltkurs.

Kontaktperson: Gaute Arnekleiv og Johanna Sætherø Steen 

 

BU- og miljøsamling i Åfjord kommune 7.-8. juni

Årets BU- og miljøsamling blir i Åfjord tirsdag 7. og onsdag 8. juni. Som vanlig blir det lagt vekt på befaringer. Overnatting på Fosen fjordhotell. Målgruppen for samlingen er kommunal landbruksforvaltning og andre med ansvar og arbeidsoppgaver knyttet til landbruksrelatert næringsutvikling og forvaltning av IBU-, RT- og miljøvirkemidlene. Samlingen gir muligheter for kunnskapsoppbygging og erfaringsutveksling på områder innenfor kommunenes rolle som tilrettelegger for utvikling i landbruket på nærings- og miljøområdet.

Av programposter på årets samling kan nevnes: grågås-utfordringer, kystlynghei som naturtype, Stokkøya - bygdeutvikling og reiselivssatsing, vannkvalitet påvirket av landbruk, gjenåpning av bekk- hva må kommunen ta hensyn til i saksbehandlingen, regenerativt landbruk og Fosen sin satsing på mat og reiseliv.

Endelig program og påmeldingsinformasjon blir lagt på vår hjemmeside i uke 19.

Kontaktperson: Siri Bruem

 

Barkbilleovervåkningen har startet – noen steder

Siste frist for å sette ut barkbillefeller var egentlig 1. mai. Mange steder i Trøndelag ble dette ikke mulig å nå i år på grunn av snø og tele. NIBIO er informert om dette, og beskjeden derfra er å sette ut fellene så snart det er mulig, og så følge de oppsatte datoene for tømming. Det er viktig at kommunene fører inn datoen de satte opp fellene i VIPS logic.

I år skal kommunen også registrere observasjoner av skader fra stor granbarkbille på stående trær. Dette gjelder skader i hele kommunen, ikke bare på fellelokaliteten. Det er et eget felt for å registrere slike skader for hver tømmeuke i VIPSlogic.

For å sikre at flest mulig skader registreres, er det fint om kommunen varsler lokale skogaktører om å varsle fra om slike skader til dem.

Kontaktperson: Johanna Sætherø Steen 

 

Årets tilskuddssatser lagt inn i ØKS

Nå er årets NMSK-tilskuddssatser lagt inn i ØKS. Refusjonskrav som blir lagt inn i ØKS nå vil få årets satser, selv om saken er fra i fjor.

Kontaktpersoner: Elisabeth Heggelund og Johanna Sætherø Steen

 

21. juni er ny dato for webinar – introduksjon til jord- og konsesjonsloven

Målgruppa er nytilsatte i kommunene. Tidspunktet var satt til 14. juni. På grunn av kollisjon med et annet arrangement, må vi flytte dette kurset til 21. juni kl 12.00-14.00. Innhold er introduksjon til jord- og konsesjonsloven samt grunnleggende forvaltningsrett. Påmelding til undertegnede.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Landbruksdirektoratet tok ikke omgjøringsbegjæring til følge

Landbruksdirektoratet besluttet nylig å ikke ta en omgjøringsbegjæring til følge i en sak som gjaldt avslag på søknad om konsesjon. Kommunen hadde avslått konsesjonssøknaden, og Statsforvalteren i Trøndelag stadfestet kommunens avslag. Direktoratet fant ikke grunnlag for å omgjøre disse vedtakene, og avslaget blir derfor stående.

I denne aktuelle saken er konsesjonssøker bosatt på en annen kant av landet. Vedkommende eier en landbrukseiendom i en kommune i Trøndelag fra før. Nå ønsket vedkommende konsesjon for erverv av en landbrukseiendom i nabokommunen som tilleggsareal til den eiendommen han allerede eier.

Kommunen avslo konsesjonssøknaden under henvisning til at ervervet ikke bidrar til en driftsmessig god løsning og at det finnes alternativer som ivaretar både hensynet til en driftsmessig god løsning og hensynet til helhetlig ressursforvaltning og kulturlandskapet på en bedre måte.

I sin vurdering knytter direktoratet noen kommentarer til alternative interessenter, og slår fast at det i henhold til rettspraksis ikke stilles høye krav til slik konkret interesse - verken med hensyn til detaljer eller sikkerhet.

Dersom dere ønsker beslutningen tilsendt, er det bare å kontakte undertegnede.

Kontaktperson: Linda S. Lilleenget

 

Spørsmålet om flere gårds- og bruksnumre utgjør en driftsenhet etter jordloven.

Etter jordloven § 12 sjette ledd vil flere gårds- og bruksnumre utgjøre en driftsenhet som ikke kan deles uten samtykke dersom

  • de er på samme eierhånd, og
  • de er egnet til å drives sammen.

Avgjørelsesmyndigheten etter § 12 sjette ledd er lagt til Statsforvalteren, i motsetning til det som ellers gjelder for førsteinstansvedtak etter jordloven.

Vi opplever at det i de senere årene har det blitt flere saker i denne kategorien. Det er ikke så godt å si hva årsaken til dette er, men endringen av § 12 fra delingsforbud til godkjenningsordning i 2013 kan ha noe å si. En generell åpning for samtykke til deling i flere saker, kan bidra til flere søknader om å få delt opp driftsenhetene.

Landbruksdirektoratet har nettopp behandlet to klagesaker som illustrerer vurderingene som er relevante for disse sakene. Ta kontakt med undertegnede dersom dere vil ha vedtakene tilsendt.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Foryngelseskontroll og resultatkartlegging i 2022

Felt for årets foryngelseskontroll og resultatkartlegging er nå trukket ut og ligger klart i ØKS.

Brev om gjennomføring av kontrollen og kartleggingen sendes kommunene i disse dager. Dette er lovpålagte oppgaver som kommunene skal gjennomføre.

For resultatkartlegging vil vi i år hente inn miljørapporter og sende dere disse. Disse vil komme senere og skal ikke være til hinder for gjennomføring av kartleggingen.

Resultatkartleggingen skal være ferdig lagt inn i ØKS senest 1. desember 2022.

Foryngelseskontrollen skal være ferdig til 31. desember 2022.

Kontaktperson: Gaute Arnekleiv

 

Beitestatistikk fra organisert beitebruk 2021 er nå tilgjengelig på NIBIO sine nettsider

NIBIO har lagt ut tall fra Organisert beitebruk 2021 på sine nettsider.

Oppdaterte beitelagskart med beitelagsstatistikk for 2021 er nå også publisert på Kilden.

Om beitelagskartet i Kilden og fastsetting av beitelagsgrenser

Med økende antall beitelag i Trøndelag blir det etter hvert utfordrende å tegne beitelagskart for alle beitelagene i fylket i "et kartlag". Kartlaget er per i dag utformet slik i Kilden at vi ikke får til å synliggjøre overlappende beiteområder mellom beitelagene, noe som er tilfelle i en god del beiteområder der både storfelag og beitelag med sau slipper dyr i samme område.

I tilfeller der to eller flere beitelag har brukt samme beiteområder, har Statsforvalteren i samarbeid med NIBIO utformet fiktive grenser mellom lagene, sånn at alle lag som ønsker det blir synliggjort med innrapportert beitelagsstatistikk i kartet.

Dette betyr at en ikke kan bruke grensene i kartet slavisk, den faktiske beitebruken kan avvike fra det kartbildet viser.

For oversikt over konkret beitebruk henviser vi til beitelagene direkte. En god del beitelag har etter hvert svært god oversikt over den faktiske beitebruken i sine områder gjennom sporingsdata fra elektronisk overvåkingsutstyr. Det blir spennende å se hvordan vi etter hvert kan bruke disse dataene til å dokumentere bruken av utmarka til beite.

Kontaktperson: Eva Dybwad Alstad

Europarådets landskapspris 2022-2023

Statsforvalteren har fått brev fra kommunal og distriktsdepartementet om Europarådets landskapspris. Vi kan ikke se at det er sendt til kommunene, men det er ønskelig at også kommuner gir innspill til departementet om aktuelle kandidater innen 15. juni. Her kommer litt informasjon, som dere gjerne også må bringe videre i egen organisasjon.

Informasjon om Europarådets landskapspris.

Kontaktperson: Laila Marie Sorte

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.