Informasjonsbrev uke 39/2024

Innhold:

  • Mandag 2. desember – webinar for kommunene om de nye oppgavene med eiendommer i dødsbo
  • Resiliens på tvers - konferanse om matsikkerhet og beredskap i Åre 5.-6. november 2024
  • Landbruksdirektoratet stadfestar Statsforvaltaren sitt vedtak
  • Digital møteplass – om urbant landbruk i Trøndelag
  • Forvaltning av vernskog
Publisert 23.09.2024

Snarveg til: 

 

Mandag 2. desember – webinar for kommunene om de nye oppgavene med eiendommer i dødsbo

I forbindelse med ikrafttredelse av ny lov om arv og dødsboskifte (arveloven) av 14. juni 2019, er det innført nye regler om landbrukseiendom i dødsbo. Dette medfører nye oppgaver til kommunene.

Ny arvelov § 90 femte ledd trådte i kraft 1.1.2021. Der går det frem at tingretten skal melde fra til landbruksmyndighetene når det inngår en landbrukseiendom i et dødsbo. Formålet med bestemmelsen er å legge til rette for landbruksmyndighetenes arbeid med å følge opp landbrukseiendom som ligger i dødsbo. Meldingen fra tingretten går til kommunen der landbrukseiendommen ligger, og gir opplysninger om hvem som er arvinger i boet.

I arveloven § 99 a, med ikrafttredelse 1. januar 2022, er det fastsatt en treårsfrist for å overføre landbrukseiendom i dødsbo til ny eier. Formålet med innføringen av bestemmelsen er som nevnt å forhindre at landbrukseiendommer blir værende i dødsbo over lang tid.

Første januar 2025 markerer starttidspunktet for kommunenes adgang til å begjære landbrukseiendommer tvangssolgt etter fremgangsmåten i konsesjonsloven § 19, dersom fristene for overdragelse etter arveloven ikke overholdes. Denne adgangen er hjemlet i arveloven § 99 a tredje ledd. Lovbestemmelsen gir kommunene en adgang til å vurdere om det i det konkrete tilfellet er hensiktsmessig med tvangssalg. Kommunen har ingen plikt til å gjennomføre tvangssalg ved fristoversittelse.

Landbruksdirektoratet er i ferd med å utarbeide en del brevmaler og annet veiledningsmateriell til støtte for kommunenes arbeid med disse oppgavene. Direktoratet har bedt oss om å undersøke hvilket behov dere har for veiledning når det gjelder de nye oppgavene. Dersom dere har innspill, ber vi om at dere sender disse til undertegnede innen 27. september.

Vi arrangerer et webinar den 2. desember fra 10.00 – 12.00 hvor vi orienterer om de nye reglene og oppgavene til kommunene. Påmelding kan skje til undertegnede.

Kontaktperson: Trine Gevingås

 

Resiliens på tvers - konferanse om matsikkerhet og beredskap i Åre 5.-6. november 2024 ​

Kunnskapsgrunnlag for økt matsikkerhet og resiliens i Trøndelag og Jämtland er et Interegprosjekt der Statsforvalteren i Trøndelag har bidratt sammen med Levanger, Åfjord, Frosta og Trondheim kommune. Prosjektet ledes i Norge av Torgunn Sollid-Bolås torgunn.sollid-bolas@sintef.no, tel 994 98 088

Prosjektet er i sluttfasen og det arrangeres en sluttkonferanse i Åre 5.-6. november 2024.

Arrangementet er åpent for alle.

Program – se: PowerPoint-presentation (hushallningssallskapet.se)

Påmelding her innen 10. Oktober.

Det er satt av rom på Holiday Club. Overnatting bestilles av den enkelte.

Kontaktperson: Gunhild Halvorsen

 

Landbruksdirektoratet stadfestar Statsforvaltaren sitt vedtak

Statsforvaltaren avslo i mai ein søknad om utvida husdyrkonsesjon frå ein svineprodusent. Produsenten har hatt midlertidig konsesjon ut 2024 for utrangering av avlspurker for å kunne tilpasse seg regelverket. Søkjar har mellom anna grunngjeven søknaden med ledig produksjonskapasitet og mangel på smågris til slaktegrisprodusentar. Statsforvaltaren vurderte at vilkåra for «særlege tilfelle» ikkje var oppfylte, og avslo søknaden. Landbruksdirektoratet skriv mellom anna i si saksutgreiing at økonomiske forhold eller ledig produksjonskapasitet ikkje er forhold som kan seiast å vere «særlege tilfelle», og tok ikkje klagen til følgje.

Ønskjer du kopi av vedtaket, kontakt undertegnede.

Kontaktperson:  Linda Nyvoll Antonsen 

 

Digital møteplass – om urbant landbruk i Trøndelag

Fredag 4. oktober fra 9.00 til 10.00 inviterer vi til digital møteplass – utvikling.

Temaet denne fredagen er urbant landbruk.

Vi har med oss Mari Iversen Ødegård, fra Museene Arven og Ingrid Berg Selfjord, fra Bybonden i Trondheim og Trøndelag.

Agenda:

Andelslandbruk og skolehage ved Egge Museum på Steinkjer – oppstart, organisering og drift

Bybonden i Trondheim og Trøndelag: Hvem og hva er det? Og hvordan kan kommunene i Trøndelag dra nytte av denne satsingen?

Handlingsplan for urbant landbruk i Trøndelag: Hvorfor urbant landbruk? Og hvordan utvikle dette videre i Trøndelag?

Her er lenke til møtet.

Kontaktpersoner: Liv Gystad og Gunhild Halvorsen

 

Forvaltning av vernskog

Med det første vil kommunene motta høring av forskrift for vernskog mot fjell og kyst i Trøndelag som Statsforvalteren har utarbeidet. Høringsfristen er satt til 5.januar 2025. Vernskog vil også bli tema på kommende skogsamling 15 og 16 oktober (Jegtvollen). Der vil også Landbruksdirektoratet informere om temaet.

Kommunene bør i løpet av høsten ta stilling til om det er behov for å sette i gang en revisjon av sine vernskoggrenser. I nærmeste framtid kommer vi til å kartlegge hvor mange kommuner det gjelder. I samråd med aktuelle kommuner vil vi koordinere en framdriftsplan for en slik prosess.

Kontaktperson: Trond Rian 

 

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.