Miljø og klima

Oppdatert 20.12.2023

Miljøvern er et omfattende fagfelt som dekker alt fra arealforvaltning og forebygging av forurensning til kartlegging av naturmangfold, klimatiltak og forvaltning av fisk og vilt.

Alle sektorer har et ansvar for å ta hensyn til miljøet i sin egen virksomhet. Statsforvalteren skal bidra til at regjeringens miljø- og arealpolitikk blir gjennomført på regionalt og lokalt nivå. Kommunene har en sentral rolle i miljøvernarbeidet. Veiledning og oppfølging av kommunene er derfor en viktig oppgave for oss. 

Vis mer

Det er vår oppgave å ta vare på trøndersk natur - på dyrene, plantene og alt det andre livet i den. Vi tar også vare på din og min helse og velferd.

Blåvingevannnymfe. Foto: Bjørn Rangbru

Vi jobber for at vi i Trøndelag har et levende hav og en rik kyst, livskraftige elver og innsjøer, frodige våtmarker, mangfoldige skoger, storslåtte fjellandskap og verdifulle kulturlandskap. Vi tar vare på din og min helse og velferd gjennom å legge til rette for et godt by- og bomiljø, et aktivt friluftsliv og et stabilt klima. I tillegg bidrar vi til at du og jeg kan leve i et giftfritt miljø og puste inn ren luft. 

På menyen over kan du lese mer om våre oppgaver og hva vi tar vare på. Hvis du har spørsmål  eller ønsker å snakke med oss, så ta gjerne kontakt!

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.

13.09.2024

Høring - ny søknad om tillatelse - Storbjørkåsen grustak og betongverk - Nærøysund kraftbetong AS

Nærøysund Kraftbetong AS har kommet med nye opplysninger til søknad om drift av grustak og betongverk i Storbjørkåsen. 


09.09.2024

Fjerning av gjedde i Storvatnet i uke 39

Statsforvalteren i Trøndelag har sammen med Veterinærinstituttet fått tillatelse til å bruke CFT-Legumin for å fjerne den regionalt fremmede arten gjedde fra Storvatnet på Lundamo, Melhus kommune. Planlagt oppstart 12. september.


02.08.2024

Frivillig skogvern - anbefaler vern av 20 områder

Statsforvalteren i Trøndelag har nå sendt tilrådning til Miljødirektoratet for 20 områder. Alle områdene er tilbudt av grunneiere gjennom frivillig vern av skog. Allskog og Norskog har vært grunneiernes forhandlingspartner.


30.07.2024

Søknad om tillatelse til mudring og utfylling i sjø – E39 forbi Haukvika – Statens vegvesen – Heim kommune

Statens vegvesen søker om tillatelse etter forurensningsloven til mudring og utfylling i to mindre områder i sjø langs E39 ved Haukvika, Haukvik øst og Haukvik vest. Tiltaket er nødvendig for å sikre tilstrekkelig stabilitet for ny E39.


10.07.2024

Laksefiske åpnes for noen vassdrag og fjorder

Miljødirektoratet har vedtatt å åpne for fiske etter anadrome laksefisk i noen vassdrag og fjordområder i fylket som tidligere var stengt etter ekstraordinære tiltak. I de gjeldende områdene er fisket fortsatt begrenses. Dette ble vedtatt i etterkant av den årlige midtveisevalueringen som Miljødirektoratet foretar i starten av juli. 


09.07.2024

Høring - utvidelse av Sklinna i Leka kommune

Statsforvalteren i Trøndelag har sendt forslag til utvidelse av Sklinna naturreservat i Leka kommune på høring.


26.06.2024

Kråke til besvær

Den sibirske nøttekråka er en aktiv spreder av den fremmede furuarten sembrafuru inn i Bymarka naturreservat i Trondheim kommune. I 2023 ble det startet arbeid med å fjerne sembrafuru ut av reservatet.


25.06.2024

Fosen Renovasjon IKS søker om tillatelse til drift på Keiseråsen gjenvinngsstasjon

.


21.06.2024

Åtte områder vernet gjennom frivillig skogvern

Kongen i Statsråd har 21. juni oppretta og utvidet åtte naturreservat i Trøndelag som følge av tilbud fra grunneiere. Allskog har vært grunneiers forhandlingspartner. Frivillig vern av skog er en viktig ordning for vern og ivaretakelse av truet og sårbar natur i skog.


20.06.2024

Fiskeregler i sjø og elvemunninger

En ny munningssoneforskrift for Trøndelag ble trådt i kraft 24. juni 2024. Formålet til de nye reglene er å forhindre at laks og sjøørret blir tatt som bifangst ved fiske etter saltvannsfisk og gi disse artene nødvendig beskyttelse mot risiko for overbeskatning ved utløpet av vassdrag hvor disse vandrer.


Flere nyheter Få nyhetsvarsel

Vakttelefon rovvilt 93060221

Ringes ved påskyting/felling av rovvilt og for å søke om akutte forebyggende tiltak eller skadefelling.

Vakttelefonen er bemannet i tiden:

1. juni - 15. oktober kl. 07.00 - 22.00.

2. januar - 31. mai og 16. oktober - 23. desember kl. 09.00 - 19.00

24. desember - 1. januar kl. 10.00 - 14.00 

Utenom disse tidene anbefaler vi å sende en melding til vakttelefonen, og vi tar kontakt.

Hendelser utenom vakttelefonens åpningstider