Kasserte fritidsbåter
Båteiere, eller den som leverer små eller større fritidsbåter, kan søke Miljødirektoratet om vrakpant. Kommuner, kommunale og interkommunale avfallsanlegg kan søke om tilskudd for å håndtere kasserte fritidsbåter.
Små fritidsbåter kan leveres gratis
Kommunene har en plikt til å tilby gratis mottak av mindre fritidsbåter, uten innenbords motor, og avgrenset opp til 15 fot (4,57 meter). Kommunen må sørge for at det finnes et tilbud på kommunale eller interkommunale avfallsmottak, eller har en avtale med andre aktører som sørger for mottak. Kravet står i avfallsforskriften kapittel 2.
Mottaksanlegg for større fritidsbåter må ha tillatelse
Avfallsanlegg som ønsker å behandle større fritidsbåter, må ha tillatelse etter forurensningsloven. Statsforvalteren er vanligvis myndighet for slike tillatelser.
Anlegg som ønsker å motta større båter, og som har nødvendig tillatelse fra statsforvalteren, kan søke om tilskudd. Miljødirektoratet gir tilskudd for behandling opp til 3 tonn og inntil 15 meter skroglengde (49,5 fot).
Båteier kan få vrakpant
Båteiere kan få 1000 kroner i vrakpant ved levering av fritidsbåter opp til 1,1 tonn. Båteier må selv søke Miljødirektoratet om vrakpanten etter at båten er hentet. Du kan finne informasjon om å søke om vrakpant på Miljødirektorates side. Det er Miljødirektoratet som administrerer vrakpantordningen, søknadskjema ligger her.
Mottaksanlegg for fritidsbåter kan få tilskudd
Avfallsselskapene kan søke om tilskudd for å dekke hele eller deler av kostnadene ved mottak, transport videre til behandlingssted, behandling og sluttbehandling av kasserte fritidsbåter. Veiledning om tilskuddsordningen finner du her.
Etterlatte eller eierløse båter
Det er i utgangspunktet eier av båten som har ansvar og som må dekke kostnadene med fjerning av båten - også hvis andre rydder opp.
Både kommunen og Kystverket har myndighet til å rydde opp skip som anses som avfall etter forurensningsloven § 37 andre ledd. Det betyr at både kommunen og Kystverket kan pålegge den ansvarlige å rydde opp. Hvem som er nærmest til å pålegge den ansvarlige å rydde opp, kommunen eller Kystverket, vil bero på en konkret vurdering i det enkelte tilfelle. Vanlig praksis har vært at Kystverket tar hånd om større skip. Les mer om myndighetsfordeling på Miljødirektoratets side.
Kommunen må også vurdere om det er akutt forurensningsfare. Hvis det er det, må det iverksettes en aksjon for å hindre forurensning. Hvis eier ikke rydder selv, kan kommunen foreta oppryddingen og sende refusjonskrav til eier.
Hvis eier ikke er kjent, kan ansvaret havne hos grunneier eller kommunen. Dette kan du lese mer om på våre sider om forsøpling.
Godkjente anlegg i Trøndelag
Oversikt over kommunale og interkommunale avfallsmottak finner du hos kommunen eller på selskapenes hjemmesider. Anlegg med tillatelser fra norske miljømyndigheter finnes på Norske utslipp eller på sortere.no.
Kontaktpersoner
Lenker
Faktaboks
Fritidsbåter: båter som ikke benyttes i næringsvirksomhet, og som er kortere enn 24 meter. Fritidsfartøy benyttes typisk til rekreasjon og som hobbyvirksomhet for privatpersoner og deres familier. Blant disse er både seil- og motorbåter, kajakker og vannscootere. Fritidsbåter som er over 24 meter lange, faller inn under regelverket for lasteskip.
(Kilde: https://www.sdir.no/fritidsbat/)