Les dette før du ferdes i verneområder
Nå er høysesongen for friluftsliv startet, og det er flere ting man bør tenke på før man ferdes i naturen. Flere verneområder har spesielle regler for hvordan man kan bruke naturen.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Fugl i Norge hekker fra mars - juli (forskjellig fra art til art), og dette er den mest sårbare perioden for fugl. Derfor er det ferdsels- og ilandstigningsforbud på flere øyer og våtmarksområder. I tillegg må du også ta hensyn til hekkende fugl i områder som ikke er vernet.
I de fleste verneområder er plantelivet vernet. Det kan derfor være forbudt å kappe og knekke trær og greiner til ved, bygging av gapahuk eller andre formål. Dette gjelder både friske og døde trær og busker.
Døde greiner og trær er leveområder for mange sjeldne insekter og sopp og er ofte en viktig grunn til at området er vernet. Til bålet kan du ta med egen ved og plukke mindre kvister fra bakken.
Du må også ta hensyn når du setter opp hengekøyer i trær. Det skal ikke kuttes i tre eller brekke greiner. Tynne reimer kan også skade treet.
Bruk av sykkel kan også være forbudt i hele eller deler av området. For eksempel i Bymarka naturreservat (Trondheim) er det bare tillatt å sykle på eksisterende stier. Altså ikke utenfor sti eller på dyretråkk.
Sjekk derfor i ditt verneområde før du skal ut på tur, om det er ferdselsforbud eller om det er andre regler for hvordan du kan ferdes og bruke naturen.
Finn verneområdet på kart:
https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/vernet-natur/norges-verneomrader/
eller sjekk verneforskriften for verneområdet:
https://lovdata.no/
Se gjerne denne informasjonsvideoen fra Miljødirektoratet:
https://www.youtube.com/watch?v=Ik64Ik4t2n4
God tur!
Kontaktpersoner
-
Carina Ulsund
Tlf: 73 19 92 33 / 41 42 00 27 -
Ingrid Bjørklund
Tlf: 74 16 83 77 / 46 81 33 94 -
Hilde Ely-Aastrup
Tlf: 74 16 80 74 / 41 46 13 31