Har du observert syk eller død fisk?
Vassføringa i elvene i Trøndelag skrumper og langtidsvarselet er uten nedbør. Mange elver har ekstremt lav vannføring. Når forholdene er som nå kan det av flere årsaker bli problemer for laks og sjøørret. Vi ønsker at all fisk som opplagt er syk eller død blir rapportert til Mattilsynet. Det er også ønskelig at fisk eller prøver fra fisk blir sendt inn for nærmere undersøkelse.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Tidligere år har vi hatt furunkuloseutbrudd i Aursunda, Namsen, Årgårdsvassdraget og Bogna. Antall døde laks har variert fra noen få til 1000. Ved utbruddet i Sandøla i 2008 var det ca. 3 tonn laks som døde. Det er laget beredskapsplaner for noen elver, blant annet Namsenvassdraget. Statsforvalteren har hatt et nært samarbeide med Mattilsynet de gangene det har vært utbrudd.
Hvordan rapportere til Mattilsynet?
Gå inn på www.mattilsynet.no og finn knappen for varsle oss. Velg «bekymringsmelding» og deretter «annet». Fyll ut resten av skjemaet. Husk god beskrivelse av sted og telefonnummer/epostadresse slik at det blir lett å ta kontakt hvis det skulle være behov for noen oppfølgingsspørsmål. Last gjerne opp bilder. Det er også mulig å varsle Mattilsynet på telefon 22 40 00 00.
De anbefalingene som gis fra Mattilsynet er følgende
- Plukk døde laks opp fra elva for å redusere smittepresset (furunkulose er en bakterie). Grunneier er ansvarlig for å få fisken opp av elva, fiskere er ofte behjelpelige.
- Ved stort antall dødfisk må fisken kvernes og ensileres for senere å leveres godkjent mottak. Kverning og ensilering er den beste metoden for å avhende død fisk.
- Ved mindre antall dødfisk (opp til 50 stk.) kan nedgraving skje etter anbefaling fra Mattilsynet og i samråd med kommunen. Da må det tas hensyn til dybde til grunnvann og avstand til vassdrag, drikkevannskilder o.l. Evt. nedgraving skjer i samarbeid med grunneierlag/lakseråd.
- Fisket i elv med utbrudd stopper som regel av seg sjøl, hvis ikke bør det stoppes med vedtak fra FM.
- Men hvis det er sykdom og smittefare så må anbefalingene fra Mattilsynet følges.
Hvordan sende inn fisk til Veterinærinstituttet i Trondheim?
Her finner du mer info om furunkulose og hvordan du sender inn prøver. Kostnaden ved innsending og undersøkelser dekkes av staten. Husk å ringe og avtale mottak med Veterinærinstituttet i Trondheim. Fisken må ikke fryses, men sendes sammen med is eller kjøleelement så den holder seg kald. Fisk som allerede er råtten er ikke av interesse.
Veterinæinstituttet har også en syk villfiskportal som er aktuell for furunkulose og andre sykdommer og parasitter. Meld gjerne i skjemaet her også.