Nye friske fjellrevgener til Sylan

Fjellrevtispe fra Sylan i avlsstasjon på Oppdal. Foto: Kristine Ulvund / NINA.

Å stanse tap av arter er viktig, fordi naturmangfoldet er grunnlaget for menneskenes liv på jorda. Fjellreven er en prioritert og truet art, og bevaringstiltak skal styrke bestandens utbredelse, omfang og genetisk helse. Miljødirektoratet og Norsk institutt for naturforskning (NINA) gjør nå tiltak for å sikre langsiktig overlevelse for fjellreven i Sylan.

Publisert 05.02.2025

9 fjellrevvalper fra avlsstasjonen på Oppdal settes ut i Sylan landskapsvernområde i Tydal kommune. Målet er at fjellrevvalpene skal bidra med nye gener til fjellrevbestanden i Sylan- og Helagsfjellene. Det trengs at flere fjellrever deltar i ungeproduksjonen for å motvirke innavl. Større genetisk variasjon gjør fjellrevbestanden mer robust og livskraftig.
Det er Norsk institutt for Naturforskning (NINA) som gjennomfører tiltaket sammen med Statens Naturoppsyn (SNO) på oppdrag fra Miljødirektoratet.

Fjellreven er i positiv utvikling i Norge, men den er fortsatt vurdert som sterkt truet art (EN) i Norsk Rødliste for arter 2021. Norske forskere og myndigheter samarbeider om en felles handlingsplan for fjellrev med kolleger i Sverige og Finland. Bevaringstiltak gjennomføres på tvers av landegrenser og fjellområder. Utsetting av fjellrevvalper fra avlsstasjonen på Oppdal og støtteforing med hundemat er blant tiltakene som nå gjøres for å ta vare på den truede bestanden.

Forskerne forventer en økning av smågnagere i Sylan i 2025. Mer lemen og mus i fjellet, gjør livet lettere å leve, og da blir det gjerne flere fjellrevvalper når våren kommer. Vi håper på full uttelling for fjellreven.

imageger7.png
Les mer om fjellreven i Sylan og Norge under lenker til høyre.

NINA har laget en kartfortelling om avlsarbeidet som utføres av NINA på oppdrag fra Miljødirektoratet. Den kan du se nærmere på under lenker til høyre.

 

Fant du det du lette etter?

Ta gjerne kontakt med oss via sikker melding dersom du ønsker at vi skal svare deg.