Oppfølging av barn og unge med psykiske helseutfordringer og rusmiddelrelaterte problemer

Søknadsfrist:
1. april 2025 23:59
Målgruppe:
Målgruppen er barn og unge med psykiske helseutfordringer eller rusmiddelrelaterte problemer som har behov for forebygging, utredning, behandling og oppfølging, samt de som lever med høy risiko for å utvikle alvorlig funksjonsnedsettelse og deres familier.
Ansvarlig:
Statsforvalteren i Trøndelag
Hvem kan søke:
Kommuner Interkommunale selskaper
Rapporteringsfrist:
1. april 2025 23:59

Målet er å styrke tilbudet til barn og unge med psykiske helseutfordringer og problematisk rusmiddelbruk, med særlig vekt på barn og unge som har behov for langvarig, tilpasset eller sammensatt oppfølging. 

Publisert 07.02.2025

Det er et mål å stimulere til helhetlige tjenester og forpliktende samhandling mellom ulike nivåer og sektorer: mellom kommune og spesialisthelsetjenester, mellom kommunale tjenester og gjennom interkommunalt samarbeid.

Dette vil bidra til:

  • At tjenesteutviklingen skjer på barn og unges premisser og arenaer, med vekt på tidlig innsats, livsmestring og sosial inkludering lokalt  
  • Målgruppens deltagelse i aktiviteter med sikte på bedret livskvalitet, mestring og mulighet for en aktiv og meningsfull tilværelse
  • At flere kommuner og helseforetak etablerer og iverksetter kunnskapsbaserte metoder, modeller og tiltak for målgruppen
  • Omstilling av eksisterende tjenester innen psykisk helse og rus, i retning mer oppsøkende, sammenhengende, integrerte og fleksible tjenester i kommuner og helseforetak  
  • Fortsatt utprøving og evaluering av nye metoder/arbeidsformer og modeller på psykisk helse-, rus- og voldsfeltet  

Tillegg, vilkår og presiseringer:

Søker kan velge å utvikle tiltak gjennom kommunale tiltak/tjenester, interkommunalt samarbeid eller i samarbeid med helseforetak og kommune.  Søker omfatter både kommune(r) og helseforetak når de skal samarbeide om tiltaket, for eksempel i ACT- eller FACT- team, de vil begge regnes som tilskuddsmottakere.

En virksomhet søker på vegne av tiltaket, og er økonomisk og administrativt ansvarlig for gjennomføringen av tiltaket/prosjektet ovenfor Helsedirektoratet.  Det står fritt opp til søker(e) å beslutte forankring av tiltaket i enten kommune eller helseforetak. 

Kommunen (eller interkommunale selskaper) skal stå som hovedsøker, også når det søkes om midler til tiltak sammen med helseforetak, som FACT ung. Søknaden skal da utarbeides i fellesskap mellom deltakende kommuner og helseforetaket. Det forutsettes at en samarbeidsavtale for det tiltaket/prosjektet det søkes midler til vedlegges søknaden.

Som en overgangsordning kan helseforetaket stå som søker sammen med kommunen der det har vært gjort tidligere og da med samarbeidsavtale.

Dette må være med i søknaden

  • Søkerens mål med tilskuddet 
  • Beskrivelse av tiltak det søkes om tilskudd til 
  • Budsjett (oppstillingen skal kunne sammenliknes med regnskapet dersom regnskap kreves)
  • Delfinansiering eller tilskudd fra andre instanser  
  • Egenfinansiering 
  • Søkerens vurdering av risiko ved tiltaket

Søknaden undertegnes av kommunedirektør eller den som har signeringsfullmakt.

Tillegg og presiseringer:

Søkere som fikk innvilget tilskuddsmidler med prioritet 2 i 2024, kan søke om midler ut tilskuddsperioden, 4 år i prosjekt.  For alle prioriteringer anbefales det å gjennomføre et forprosjekt. For prioritering 1 anbefales det å følge det nasjonale opplegget for forprosjekter.

Tjenestetilbud skal utvikles og iverksettes sammen med brukere/pasienter.

Statsforvalter beregner hvor på stigen den enkelte tilskuddsmottaker skal plasseres basert på hvor lenge de har mottatt tilskudd over ordningen og tidligere mottatt beløp (se nedtrappingsmodell i punktet om tilskuddsberegning under).

Tilskuddsmottakers egenfinansiering må økes i takt med at tilskuddsmidlene avkortes. Tilskuddsmottaker må sørge for en gradvis innarbeiding av stillinger i budsjett/økonomiplan slik at tiltaket det søkes midler til kan egenfinansieres når tilskuddsperioden er over.  

Dette må være med i rapporteringen

Rapporteringsfrist er 01.04. året etter tilskuddsmidlene ble tildelt. Det skal rapporteres for kalenderåret, dvs. per 31.12 året tilskuddet ble tildelt for.

☒ Måloppnåelse: Tilskuddsmottakers vurdering av gjennomført tiltak og hvordan eller i hvilken grad tiltaket har bidratt til å nå målene for tilskuddsordningen (se regelverkets punkt 1 og 2).

Rapporteringen skal spesifikt inneholde følgene informasjon:

  • Om valgt modell for samhandling gir helhetlige, integrerte og samtidige tjenester for målgruppen
  • Hvordan er brukererfaring ivaretatt i organiseringen av tilbudet
  • Hvordan etterleves modeller, metoder og tiltak
  • Om tiltaket er forankret i kommunen og spesialisthelsetjenesten
  • Om valgt modell er flerfaglig sammensatt og hvilken kompetanse som inngår i tjenesten
  • Innholdet i tjenester brukere/pasienter mottar
  • Bruker- og pårørendetilfredshet, nytteverdi for deltakerne, herunder:
    • Beskrivelse av hvordan brukererfaring, erfaringskompetanse og pårørendes erfaring er tatt i bruk i tiltaket/modellen.
    • Beskrivelse av hvordan brukertilfredshetsundersøkelser er gjennomført, herunder fremvisning av aggregerte resultater.  Beskrivelse av hvilket tilbakemeldingsverktøy som er tatt i bruk. 
  • Er det gjennomført Fidelitymåling slik regelverket sier? Er tiltaket i tråd med modellen? (FACT ung)

Rapporteringen fra tilskuddsmottaker bør belyse:

  • I hvilken grad tiltaket er iverksatt slik det er beskrevet i prosjektsøknad
  • Hvilke samarbeidsaktører som inngår i tiltaket
  • Faglig vurdering av forbedringer av tiltaket og ev. plan for dette  

Rapporteringen skal beskrive status og oppnådde resultater og effekt av tiltaket sammenlignet med beskrivelsen i tilskuddsmottakerens søknad. Er det avvik mellom forventet og oppnådde resultater og effekt skal dette belyses.

Statsforvalter vil sammenligne informasjonen i tilskuddsmottakerens rapportering med informasjonen i tilskuddsmottakerens søknad når vi vurderer om tiltaket har oppnådd målene. Dette vil også bli vurdert opp mot kriteriene (indikatorene) som er beskrevet i regelverkets punkt 2.

☒ Regnskap: Egenerklæring skal fylles ut og vedlegges rapporteringen.. Nærmere informasjon om regnskapsrapportering blir spesifisert i tilskuddsbrevet.

 

Se fullstendig regelverk (PDF) | Standardvilkår for tilskudd fra Helsedirektoratet

Søknadsfrist:
1. april 2025 23:59
Målgruppe:
Målgruppen er barn og unge med psykiske helseutfordringer eller rusmiddelrelaterte problemer som har behov for forebygging, utredning, behandling og oppfølging, samt de som lever med høy risiko for å utvikle alvorlig funksjonsnedsettelse og deres familier.
Ansvarlig:
Statsforvalteren i Trøndelag
Hvem kan søke:
Kommuner Interkommunale selskaper
Rapporteringsfrist:
1. april 2025 23:59