Over 300 feiret nye statsborgere: – En følelse av fellesskap
Lørdag 9. november var det statsborgerseremoni på Lillehammer der 115 nye statsborgere og gjester feiret sammen med fylkesordfører Thomas Breen, Statsforvalteren og ordførere. Fra august i fjor til august i år har vi i Innlandet fått 1210 nye statsborgere fra 85 forskjellige land, og de er bosatt i alle våre 46 kommuner.
Statsborgerne kom til feiring på Lillehammer fra hele fylket, fra Vang i vest til Tynset i øst, fra Gjøvik, Hamar og Lillehammer - totalt 21 kommuner. De ble ønsket varmt velkommen av fungerende statsforvalter Sigurd Tremoen, og andre ansatte hos Statsforvalteren. I en festpyntet sal fikk over 300 personer feire dagen musikk, mat, gaver og taler. Fylkesordfører Thomas Breen holdt årets hovedtale og pekte på både mulighetene og ansvaret som en statsborger i Norge har:
Nye innbyggere gir nye muligheter for Innlandet. Vi blir mer kreative og rikere som samfunn. Det er folk som skaper aktivitet, og derfor ønsker vi at flere skal velge å bo og leve her. Hos oss skal alle være velkomne uansett bakgrunn og hvem du er.
Samfunnet vårt bygger på verdier som likestilling, ytringsfrihet og demokrati. Som norske statsborgere har dere nå rett til å nyte godt av disse verdiene – men dere har også et ansvar for å beskytte og videreføre dem.
Det er vårt felles ansvar å sikre at Norge forblir et land hvor alle har mulighet til å leve frie og gode liv. Dette ansvaret strekker seg ikke bare til oss selv, men også til framtidige generasjoner som vil arve nasjonen vi bygger i dag.
Vårt mål er at folk kan leve trygge og meningsfulle liv, både i distriktene og i byene. Vi jobber derfor for å bygge sterke fellesskap som utjevner sosiale forskjeller og gir frihet for alle. Vi snakker med hverandre, og ikke om hverandre. Vi lytter til hverandre, heller enn å dømme og dyrke fordommer. Kort og godt: Vi vil hverandre vel, sa Breen.
– Seremonien var helt fantastisk og en fin måte å feire statsborgerskapet på. Det blir en bekreftelse på at vi er en del av samfunnet.
Nebiat har bodd 9 år i Norge, i Dokka. Hun driver en kafé, en innvandrercafe som heter Maks. Maks er forkortelse for mestring, arbeid, kvalifisering og språk. De jobber aktivt med inkluderingsarbeid.
– Det norske statsborgerskapet betyr at jeg får mer plikter og mer rettigheter. Det er fantastisk å se det mangfoldet som er her i dag, det er en berikelse. Troskapsløftet gir meg en følelse av ansvar og rettferdighet, og at vi bor i et demokratisk land. Det gjør meg stolt. Vi må huske at vi alle har ansvar for å inkludere alle.
Fungerende statsforvalter, Sigurd Tremoen, gledet seg over at så mange statsborgere kom med familie og venner for å feire dagen. - Staten Norge vil vise at den setter pris på at dere har blitt norske statsborgere. Det er Statsforvalterne, som statens forlengede arm ute i fylkene som har fått i oppgave å arrangere disse seremoniene. Det er en oppgave vi trives veldig godt med og som vi hvert år gleder oss til, sa Tremoen.
Souhila Hadraoui fra Ringebu deltok på seremonien sammen med sin mann og to barn. – Det har vært veldig fint å være med her i dag, og det er første gang jeg er i Håkons Hall. Souhila kommer opprinnelig fra Algerie og har bodd i Norge i snart åtte år. Hun jobber på Annis Pølsemakeri og i butikk i Ringebu. Hennes plan er å jobbe som sosionom i fremtiden. Souhila ble tatt godt i mot av varaordfører i Ringebu, Kristin Teigen.
– Statsborgerseremonien er flott og verdig. Man ser hver enkelt når de inviteres inn i fellesskapet. Dette er noe av det fineste jeg har vært med på av seremonier. Det er jo et mål å bli norsk statsborger for mange som kommer hit, og dette gir en følelse av fellessskap, sier Edel Hoelstad, som har vært gjest flerre ganger og nå representerer Hamar kommune. Hun likte fylkesordfører Thomas Breen sin tale, der han verdsatte mangfoldet og pekte på folk som ressurser.
Martha på 3 månederog mamma Timnit Berha fra Gjøvik koste seg også på seremoni.
– Det er veldig fint og hyggelig. Jeg blir så stolt av at jeg er statsborger, og jeg er så glad i dette landet, sier Timnit, som har med tre barn og mannen på seremoni. Timnit kom fra Eritrea i 2017.
Innlandet ville hatt en befolkningsnedgang på nesten 10 000 personer fra 2000 til 2019 hvis det ikke hadde vært for innvandrere.
I Vang, Tolga, Gjøvik, Engerdal, Etnedal, Hamar, Øyer, Kongsvinger, Lillehammer og Tynset har nå hver femte eller sjette innbygger en bakgrunn som innvandrer eller født av innvandrede foreldre. (Innlandsstatistikk)
Se bilder fra Statsborgerseremonien på Lillehammer
Lørdag var det statsborgerseremoni på Lillehammer, der 115 nye statsborgere og gjester ble feiret sammen med fylkesordfører Thomas Breen, Statsforvalteren og ordførere. Her kan du se bilder fra seremonien.
Kontaktpersoner
-
Sigurd Tremoen
Tlf: 61 26 60 02 / 91 16 08 94 -
Karianne Stordal
Tlf: 61 26 60 09 / 95 93 65 57