Helse, omsorg og sosialtjenester

Oppdatert 18.11.2024

Alle som trenger det, skal få gode og forsvarlige helse- og sosialtjenester – uavhengig av alder, inntekt og diagnose. Det er i stor grad kommunene og helseforetakene (sykehusene) som tilbyr disse tjenestene.

Staten har ansvar for å sikre like rammevilkår gjennom regelverk og økonomiske rammer. Staten har også ansvar for å føre tilsyn og kontroll med helse- og sosialtjenestene. Mye av tilsyns- og kontrollarbeidet gjøres av Statsforvalteren.

Vis mer


11.02.2025

Nye temahefter om lindrende behandling og omsorg

Fra høsten 2025 skal to nye temahefter om lindrende behandling bidra til å heve den grunnleggende palliasjonskompetansen hos helse- og omsorgspersonell i den kommunale helse og omsorgstjenesten.


07.02.2025

Tilskudd for oppfølging av voksne med behov for langvarige og sammensatte tjenester

Målet med ordningen er å styrke tilbudet til personer med langvarige og sammensatte tjenestebehov gjennom å etablere helhetlige, samtidige og tverrfaglige tjenester fra ulike nivåer og sektorer. For eksempel utvikling og bidrag til drift av FACT team.

Tjenestetilbud skal utvikles og iverksettes sammen med brukere/pasienter, og tjenesteutviklingen skal skje på målgruppens egne arenaer og premisser. Metodene og modellene skal være kunnskapsbaserte og omstilling av eksisterende tjenester skal være i retning av mer oppsøkende, sammenhengende og integrerte.


07.02.2025

Tilskudd for oppfølging av barn og unge med psykiske helseutfordringer og rusmiddelrelaterte problemer 2025

Målet for ordningen er å styrke tilbudet til barn og unge med psykiske helseutfordringer og rusmiddelrelaterte problemer, med særlig vekt på barn og unge som har behov for langvarig, tilpasset eller sammensatt oppfølging. Tilskuddet skal stimulere til helhetlige tjenester og forpliktende samhandling mellom ulike nivåer og sektorer: mellom kommune og spesialisthelsetjenester, mellom kommunale tjenester og gjennom interkommunalt samarbeid.  


28.01.2025

Kompetanse- og tjenesteutviklingstilskudd 2025

Statsforvalteren har som oppdrag å forvalte kompetanse- og tjenestetilskuddet.

Tilskuddsordningen inngår i Kompetanseløft 2025 og Opptrappingsplan for heltid og god bemanning i omsorgstjenesten.

Det anbefales sterkt at kommunene har enn plan for sitt arbeid med kompetanse og rekruttering jamfør den demografiske utviklingen i Innlandet.


13.01.2025

Tilskuddswebinar 2025

Tilskuddswebinar 2025 ble gjennomført onsdag 08.01.2025. I denne saken finner du opptak av webinaret samt lysbilder fra alle presentasjonene.


09.01.2025

Senk terskelen for å snakke om pengetrøbbel

Oxford Research har kartlagt tilgjengelighet, kvalitet og bruk av den  økonomiske rådgivningstjenesten i Nav-kontorene, på oppdrag fra Nav. Rapporten belyser også bruken av tjenesten, og hvilke erfaringer økonomiske rådgivere, Nav-veiledere og brukere har gjort seg med den. Bakgrunnen for oppdraget er behovet for å styrke kunnskapsgrunnlaget for politikk- og tjenesteutvikling.

 


23.12.2024

Måten ungdommen i Innlandet beskriver seg selv på, gir håp

De unge er opptatt av å vise omsorg, har høy rettferdighetssans og engasjement, og de ønsker å spre et større framtidshåp. Flertallet har en god venn de kan stole på, og mange liker svært godt å være sammen med foreldrene sine. Slike fakta er viktige å kjenne. Innsikt fra ungdommen kan hjelpe oss til å fokusere på de rette tingene.  


20.12.2024

Meld deg på Helserettskonferansen i Lillehammer

Vi inviterer deg til den årlige Helserettskonferansen der Statsforvalteren er medarrangør sammen med Universitetet i Innlandet. Vi dykker ned i aktuelle temaer innen helse- og omsorgstjenesten og oppdaterer dere på ny helselovgivning, retten til nødvendig helsehjelp og effektive rettsmidler.


09.12.2024

Å være ung i Innlandet

Torsdag 28. november ble rapporten «Å være ung i Innlandet» lansert i Hamar - med mål om å løfte arbeidet med unge mennesker i innlandsregionen.


27.11.2024

Ikke for lite og ikke for mye

For å yte forsvarlig helsehjelp skal man verken gjøre for lite eller for mye. Denne balansegangen er ofte krevende. Overdiagnostikk og overbehandling kan føre til økt uhelse og pasientskader samt true bærekraften i vår felles helsetjeneste. For mye kan til og med være uforsvarlig. Tilsynsmyndigheten må ikke oppfattes som en driver for medisinsk overaktivitet.


27.11.2024

Sivilombudet besøker Statsforvalteren i Innlandet

Møtet er et dialogmøte om ulike typer saker, som miljø og landbruk, helse, opplæring, vergemål med mer. Formålet med møtet er å utveksle erfaringer, og medarbeidere fra statsforvalteren deltar på temaer som er relevante for dem.


19.11.2024

Ledig verv i Kontrollkommisjon i det psykiske helsevernet

Det er fra 1. januar ledig verv som leder og nestleder i kontrollkommisjonen for DPS Hamar, Elverum og Tynset. Er du jurist/advokat og opptatt av å sikre den enkelte pasients rettsikkerhet i møtet med det psykiske helsevernet, kan dette være vervet for deg.


11.11.2024

Engasjerte deltakere på erfaringskonferansen - tilskudd til utvikling av de sosiale tjenestene i Nav

Den 28. og 29. oktober arrangerte Statsforvalterne i Agder, Innlandet, Rogaland og Vestland, samt Nav Innlandet og Nav Rogaland erfaringskonferanse på Gardermoen. 90 deltakere delte sine erfaringer og fikk kompetansepåfyll.


07.11.2024

Digital nettverkssamling om kvalifiseringsprogrammet

Veiledere som jobber med kvalifiseringsprogrammet ved Nav-kontorene i Innlandet kan delta på digital nettverkssamling om kvalifiseringsprogrammet hos Statsforvalteren i Vestland og Trøndelag.


18.10.2024

Ga klær til barnas bruktmarked for TV-aksjonen

Bruktmarked i barnehagen er et skikkelig Kinderegg, sier bestyrer Jennie Furulund, og peker på at det gir inntekt til TV-aksjonen, er bra for miljøet og bra for lommeboka. I går fikk barnehagen overlevert klær fra de ansatte hos Statsforvalteren i Innlandet.


18.10.2024

Familiehus vil hjelpe mange små helter fra Innlandet

Pengene fra årets TV-aksjon går til Barnekreftforeningen som skal bygge familiehus tilknyttet de store regionsjukehusene i landet. Familiehusene vil gjøre en stor forskjell for mange Innlandsfamilier, som kan få være sammen når et barn skal behandles for alvorlig sjukdom i Oslo og Trondheim.


30.09.2024

Samling for kommunene med fokus på folkehelse og barn og unges psykiske helse

Vi oppsummerer og deler erfaringer etter tilsyn på folkehelseområdet. I samarbeid med Innlandet fylkeskommune ønsker vi velkommen til fysisk samling på Hamar! 


24.09.2024

Hvordan snakke med barn om vold og overgrep? En introduksjon til verktøyene snakkemedbarn.no og jeg vet.no

Samtaler med barn og ungdom blir man aldri utlært i. På snakkemedbarn.no kan du øve på samtaler med avatarer. Jegvet.no er en gratis læringsressurs for barnehager og skoler om mobbing, vold, overgrep og barns rettigheter. Med disse gratis verktøyene står du tryggere i samtaler med barn og unge som du er bekymret for.


03.09.2024

Tilskudd veiledning av studenter og ansatte

Bli veiledningskommune! Helsedirektoratet utlyser nå en ny tilskuddsordning for veiledning av studenter og ansatte i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. God veiledning er avgjørende for å motta praksisstudenter, nyutdannede og nyansatte på en måte som gjør at de utvikler seg faglig og trives.


28.08.2024

Invitasjon til webinar om alkoholloven og alkoholpolitiske planer

Statsforvalteren i Innlandet inviterer sammen med Kompetansesenter for rus, region Øst (Korus-øst) til webinar om alkoholloven:

 

Tirsdag 10.09.2024 fra klokken 09:30 til ca. 11.00


Flere nyheter Få nyhetsvarsel