Høring etter forurensningsloven for Scanpole AS avd. Kirkenær

Høringsfrist:
22. oktober 2024

Scanpole AS avd. Kirkenær søker om tillatelse etter forurensningsloven for sin impregneringsvirksomhet. Bakgrunn for søknaden er vårt pålegg om opplysninger for virksomhet omfattet av industriutslippsdirektivet og tilhørende BAT-konklusjoner for overflatebehandling med organiske løsemidler og beskyttelse av tre og treprodukter. Utarbeidelse av tillatelse etter forurensningsloven vil omfatte all forurensende aktivitet på anlegget.

Alle kan sende innspill og kommentarer til søknaden til Statsforvalteren. Frist for innsending er 22. oktober 2024

Publisert 23.09.2024

Statsforvalteren i Innlandet viser til endelig søknad fra Scanpole AS avd. Kirkenær om tillatelse til virksomhet etter forurensningsloven.

Bedriften er omfattet av Industriutslippsdirektivet (IED) jf. forurensingsforskriften kapittel 36 vedlegg I pkt. 6.10. Under IED blir det vedtatt konklusjoner (BAT-konklusjoner) som beskriver beste tilgjengelige teknikker for ulike bransjer. For virksomheter som gjennomfører overflatebehandling med organiske løsemidler og beskyttelse av tre og treprodukter med kjemikalier (Surface Treatment Using Organic Solvents including Wood and Wood Products Preservation with Chemicals (STS)) ble BAT-konklusjonene vedtatt i 2020. Vi sendte virksomheten pålegg om opplysninger knyttet til dette den 4. januar 2024.

Virksomheten er frem til nå ikke blitt regulert gjennom egen tillatelse etter forurensningsloven. Utarbeidelse av tillatelse etter forurensningsloven vil derfor omfatte all forurensende aktivitet på anlegget, ikke bare det som er omfattet av IED.

Om virksomheten

ScanPoles virksomhet på Kirkenær har mottak av tømmer som barkes og kappes til gjerdestolper, telefonstolper og lignende, før de impregneres. Impregneringen skjer innendørs i trykktanker. Ferdig impregnert materiale kjøres utendørs på areal med tett betongdekke og oppsamling av drypprester fra trevirket. Avrenningen føres til en nedgravd tank og gjenbrukes inn i neste impregneringsrunde. Når treverket er dryppfritt etter impregnering, flyttes materialene til lagerområdet før transport ut til kunder.

Utslipp til ytre miljø

Bedriften beskriver sine utslipp til ytre miljø i søknaden. Det er i utgangspunktet ikke direkte punktutslipp av prosessvann. Utslipp til grunnvann vil imidlertid kunne forekomme dersom sprekker i tette dekklag oppstår, eller til overvann hvis impregnert tømmer ikke får stå lenge nok å tørke i områdene med hvor avrenning samles opp. Det beskrives også andre utslipp av overvann. Miljøtekniske grunnundersøkelser har avdekket forurensning i grunnen. Dette kan spres videre.

Impregneringsprosessen medfører ingen direkte punktutslipp til luft. Aktivitetene på lokaliteten kan medføre indirekte utslipp til luft i form av støvflukt.

Når det gjelder støy, viser søknaden til støyutredning av virksomheten fra 2011. Støy kommer fra forbrenningsanlegget, brikettfabrikken og knuseverket. I tillegg vil det være trafikkstøy knyttet til slik virksomhet.

Innspill eller merknader til søknaden

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden fra Scanpole AS avd. Kirkenær lagt ut til offentlig gjennomsyn.

Høringsuttalelser til søknaden kan skrives i skjemaet nedenfor eller sendes til Statsforvalteren i Innlandet innen 22. oktober 2024 på e-post: sfinpost@statsforvalteren.no, eller per post: Postboks 987, 2604 Lillehammer.

Saksgang

Søknad om tillatelse etter forurensningsloven med relevante vedlegg sendes på høring med frist 22. oktober 2024. Eventuelle uttalelser vil bli oversendt bedriften for kommentarer. Deretter vil Statsforvalteren utarbeide et utkast til ny utslippstillatelse og forhåndsvarsle et vedtak. Dette vil gå i kopi til kommunen og andre som har sendt inn høringsuttalelse. Deretter vil Statsforvalteren fatte vedtak om utslippstillatelse.

 

Scanpole - Høring etter forurensningsloven

Høringsfrist:
22. oktober 2024

Kontaktpersoner