Lesja - langstrakt landbrukskommune
Første stopp for Knut på tur-gjengen denne dagen var Lesja helsehus. Her fikk vi høre om hvordan kommunen jobber med helse. Omvisning på Lesja skule og gode diskusjoner i kulturhuset ble det også.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Ordfører Mariann Skotte ønsket velkommen og ga oss en orientering om Lesja kommune, hva som er utfordringene og hva de får til og er gode på. Noe kommunen har jobbet med over flere år og snart er i mål med er gang og sykkelveg gjennom hele kommunen, som er nesten 7 mil lang. Dette har kostet dem over 50 millioner av egne midler.
Lesjas stolthet
Første stopp på dagen var Lesja sitt nye helsehus som sto ferdig i 2020. Vi fikk høre om hvordan de jobber med helse i kommunen av leder for lesja sykeheim, Liv Einstad. De er stolte av helsehuset sitt i Lesja, et flott bygg som sto ferdig i 2020. Innbyggerne i Lesja får gode helse og omsorgstjenester.
De skal nå i gang med forebyggende hjemmebesøk hos hjemmeboende eldre over 75 år. Kartlegge nåværende behov og kommende behov. Hensikten med slike besøk er at de ønsker å være i forkant og å komme tidlig inn og at de eldre kan være med å ta del i sin egen alderdomsplanlegging.
Ønsker å legge til rette for at eldre kan bo hjemme så lenge som mulig
Det jobbes mye med at eldre kan bo hjemme som mulig. Vi må rigge oss for fremtiden og tørre å satse, sa ergoterapeut Lene Pettersen. Vi må satse på velferdsteknologi og begynne å bruke dette nå.
I kommunen har de også startet opp et demensteam og er i gang med å bli en demesvennlig kommune. Demens er en naturlig del av alderdommen og det er viktig at det blir snakket om. Kommunen vil holde kurs både for de med demens og pårørende.
Besøket på helsehuset ble avsluttet med en liten tur til legekontoret. Lesja har ikke hatt problemer med å få besatt legestillingene sine og siste tilsatte er en Fredrik Gangsås Hole, lesjing som har flyttet hjem igjen.
Hyggelig med skolebesøk
Vi fikk en liten omvisning på skolen. Her fikk vi hilse på rektor Kenneth Dalum og leder av elevrådet Simen Groven og nestleder Jørgen Botheim Mittigard. De har en fin skole på Lesja og gode rom for praktiske fag. Vi fikk besøke både naturfag-rommet, helse og matfag og ikke minst kunst og håndtverksrommet.
Villrein og fjellfolket i Lesja
Lesjingene har jaktet rein i generasjoner, helt siden isen forsvant, faktisk. Fjellet er en del av Lesjingen, en viktig identitet og grunnlag, sa leder av forvaltningsavdelingen Marit Svanborg. Lesjingen lærer å ta hensyn til og å bruke fjellet.
Lesja er stolte av å ha den første fulltids fjelloppsynsmannen i Norge og Lesja, Olaf Heitkøtter. Kommunen har hatt fokus på naturforvaltning i mange år og er gode på det. Alle jobbe sammen, grunneiere, private veieiere, fjellstyrene og kommunen. Vi trenger gode vaktmestere i fjellet, som kan si i fra hvis det har gått et snøskred og rein eventuelt er tatt, sa Svanborg.
Hva gjør kommunen for å ta vare på fjellet og villreinen?
Kommunen har en restriktiv motorferdselspraksis i utmark. Det er mye veiledning før søknadene kommer inn. Lesjingen er et folk som setter naturen høyt og de har et felles mål om å ta vare på naturen. 48 % i Lesja bor på en landbrukseiendom og det er mye tradisjonell bruk fremdeles.
Kommunen jobber aktivt med tilrettelegging og på Bjorli er det blant annet satt opp en dagsturhytte, stier og skiløyper i dalen. Dette er lagt i områder uten villrein. Det gjøres informasjonstiltak og utbyggingsområder er trukket lenger ned for å komme lengst mulig unna villreinområder.
Lesja har hatt en aktiv arealstrategi gjennom flere tiår. I verneområdene forholder kommunen seg til verneforskrift og naturmangfoldplan. I tiltaksplan for Snøhetta villreinområde er det foreslått flere tiltak. Lesja kommune ønsker å være med i prosessen tidlig.
Lesjalandbruket
Leder for landbruk i Lesja og Dovre, Kari Anette Slettahaug kunne fortelle at produksjonen i Lesja er formidabel. De er også stolte over gardbrukerne i kommunen som virkelig kan faget sitt og hevder seg på mange områder på landsbasis. Kari Slettahaug sa hun var stolt og takknemlig på hvordan de eldre gardbrukerne tar vare på de yngre. Et Lesja uten disse fantastiske gardbrukerne ville vært et fattigere Lesja, sa Slettahaug. Landbruksnæringa bidrar til en bærekraftig utvikling i Lesja gjennom levende bygdesamfunn, lokale arbeidsplasser. 1/5 av kommunens inntekter knyttes til landbruket.
Alt er ikke bare bra. Nå blåser det i landbruket og vi må ikke sove. Landbruksnæringa har flere utfordringer. Det er alt for høy arbeidsbelastning og alt for lav inntekt (investeringene tatt i betraktning). Gardbrukerne har også en konstant høy frykt for store rovvilttap og enorm påkjenning ved pågående omfattende rovviltangrep.
Kommunene prøver så godt de kan å ta vare på beitelag og gårdbrukere. De har samlinger og tilbyr kommunepsykolog, som mange ønsker å benytte seg av. Kommunen ønsker at praksis endres når det gjelder krav til dokumentasjon når det gjelder funn av kadaver. I dag er reglene tre kadaver. Kommunen ønsker at dette reduseres til to.
Kari avsluttet med å takke Statsforvalterne for godt samarbeid og tror at vi sammen kan styrke landbruket i Lesja og i Innlandet som helhet.
Bjorli renseanlegg
Rigmor Bøe orienterte. Rensenalegget ble bygget i år 2000. Dette er et naturbasert anlegg med biodammer på grusforekomst. Sliter med å oppfylle kravene til utslipp etter nytt avløpsdirektiv. Med bakgrunn i dette direktivet har Statsforvalteren gitt avslag på utslippstillatelse. Kommunen ønsker at Statsforvalteren bidrar til at Stortingets medlemmer forstår konsekvensene av å vedta et nytt avløpsdirektiv som ekskluderer naturbaserte løsninger der dette er mulig. Diskusjon rundt dette.
Takk for oss
Jeg har gledet med til å komme hit til Lesja, sa Knut Storberget. Knut ga ordfører og politikerne honnør for måten de har frontet og froner kommunen på. Formålet med denne turen er at vi sammen skal legge grunnlag for samarbeid på krevende saker. Statsforvalterne skal ta imot innspill fra kommunene og bringe videre innover til sentrale myndigheter. Derfor er det viktig å reise ut å få muligheten til å bli kjent. Viktig å komme tidlig inn i saker. Min ambisjon er at vi skal løse de vanskelige sakene selv og det har vi også gjort. Vi ønsker å være medspillere og må velge våre slag og være konstruktive.
-Lesja er nesten penere enn Elverum-, ja, disse ord kom faktisk fra Knut Storberget sin munn når vi ble vist flotte bilder fra fjellene i Lesja! Tusen takk for nydelig underholdning fra kulturskolen og en hyggelig og varm dag i Lesja
Kontaktpersoner
FAKTA OM LESJA
Kommunenavn: Lesja (av norrønt Lesjar, kanskje sammenheng med angelsaksisk læ´s, 'beite').
Landareal: 2.169 km2.
Folketall pr. 3. kvartal 2023: 1.984
Ordfører 2024: Mariann Skotte (Sp)
Kilder: SSB, Wikipedia, SNL
PROGRAM I LESJA
Sted: Lesja Helsehus
Tema:
- Orientering om helse/omsorg
- Omvisning helsehuset
- Omvisning på Lesja barne- og ungdomsskule