Signerte bygdevekstavtale for å sikre robust helsesektor i fremtiden

En gruppe mennesker viser frem en signert avtale
Fra venstre: Ordfører i Åmot, Ole Erik Hørstad, ordfører i Våler, Harry Vinje, statsråd Kjersti Stenseng, fylkesordfører Thomas Breen, ordfører i Trysil, Turid Backe-Viken og ordfører i Engerdal, Tor Erik Skramstad. Foto: Christen Ness.

En bærekraftig og robust helsesektor for framtida. Det er målet når kommunene Trysil, Åmot, Engerdal og Våler mandag signerte en bygdevekstavtale sammen med statsråd Kjersti Stenseng i Kommunal- og distriktsdepartementet og fylkesordføreren.  

Publisert 13.05.2025

Gjennom “Innlandspiloten” vil kommunene i et tett samarbeid utforske hva som skal til for å sikre rekruttering til helsesektoren og tilpasse den til fremtidens behov. Dette innebærer å utforske nye utdanningsløp, teknologi og samarbeidsformer for å sikre en bærekraftig og robust helsesektor i regionen.

Utviklingsstøtte på inntil 18 millioner  

Bygdevekstavtalene er et distriktspolitisk virkemiddel der målet er å øke bosettingen i distriktene, sikre tilgang på kompetent arbeidskraft og skape fremtidsrettet næringsutvikling. Et mål er også å sikre erfaringsutveksling mellom kommuner. Ved å inngå en slik forpliktende interkommunal utviklingsavtale har Trysil, Åmot, Engerdal og Våler mulighet til en finansiering på 18 millioner kroner i perioden 2025-2028.  

I 2023 sendte de fire kommunene en felles søknad til Kommunal- og distriktsdepartementet (KDD), med særlig fokus på rekruttering til helsesektoren. I 2024 ble søknaden innvilget. Siden da har det blitt jobbet med å konkretisere en avtale med KDD, sikre politisk forankring og legge grunnlaget for det videre arbeidet.  

Det er tre problemstillinger som skal utforskes, utdanning og rekruttering til helsesektoren, ta i bruk arbeidskraftreserven og boligbygging i distriktene. I tillegg legges det vekt på økt bruk av teknologi og kunstig intelligens for bedre ressursutnyttelse i helse og omsorgssektoren. 

Søknaden var politisk forankret i de fire kommunene, men det siste året har det blitt gjort et stort arbeid med å konkretisere problemstillingene. En viktig milepæl ble nådd da avtalen ble signert 12. mai 2025 av statsråd Stenseng, fylkesordføreren og ordførerne i de fire kommunene. 

Statsforvalteren har deltatt i arbeidsgruppa som har jobbet frem avtalen, og bidrar inn i gjennomføringen av handlingsplanen ved behov.  

Statsforvalteren i Innlandet mener innretning på piloten er spennende og viktig. Tilgang på riktig og nok kompetanse er en utfordring mange kommuner har på flere fagområder. Vi har tro på at vi skal få til mye sammen og at erfaringene fra piloten kan overføres til andre kommuner i Innlandet.  

Prosjektet samarbeider tett med Innlandet fylkeskommune, Statsforvalteren i Innlandet, NAV Innlandet og Husbanken. I tillegg involveres aktører som Universitetet i Innlandet, NTNU Gjøvik, Fagskolen i Innlandet, Karriere Innlandet, Sykehuset Innlandet, KS, Helsefellesskapet, HelseINN, arbeids og inkluderingsbedrifter (Tepas og Vålervekst) og Riksantikvaren. Andre samarbeidspartnere inkluderer Kompetansenettverket i Innlandet, NSF og Fagforbundet. 

Økonomi og finansiering av Innlandspiloten 

Bygdevekstavtalen har fått betydelig økonomisk støtte fra Kommunal og distriktsdepartementet: 

  • Drift av prosjektet: 2 millioner kroner per år i tre år (2024, 2025, 2026).
  • Støtte til pilotkommunene: 3 millioner kroner per kommune i 2025 (avtaleavhengig).
  • Total finansiering: 18 millioner kroner frem til 2028.
  • Ytterligere midler kan bli bevilget avhengig av prosjektets utvikling.

Denne finansieringen sikrer at prosjektet kan gjennomføre tiltakene i bygdevekstavtalen og skapevarige endringer i pilotkommunene. 

Bygdevekstavtalen 

I 2022 bevilget regjeringen midler til bygdevekstavtaler for å styrke distriktene gjennom interkommunalt samarbeid.  

Målet med bygdevekstavtalen er å: 

  • Øke bosettingen i distriktene.
  • Sikre tilgang på kompetent arbeidskraft.
  • Skape fremtidsrettet næringsutvikling.  

Mer informasjon om bygdevekstavtalen finnes på Regjeringen sine nettsider

Kontaktpersoner