Økologisk fagtur i Innlandet

Deltakere på landsmøtet i Økologisk Norge. Foto Malin Longva

Innlandet er det største landbruksfylket og vi har også en god andel av den økologiske matproduksjonen. Derfor var det hyggelig at Økologisk Norge kom hit for å arrangere fagtur og landsmøte helga 10.-12. april. 

Publisert 24.04.2024

Det var en ivrig og engasjert gjeng fra rundt omkring i landet som møttes på Hamar stasjon. Deltakere fra både fylkeslag, styret, staben og øvrige medlemmer i Økologisk Norge – både bønder, hobbygartnere og engasjerte forbrukere.

Besøk på campus Blæstad

Fagturen gikk først til Blæstad hvor vi fikk høre om deres studietilbud og hvordan de inkluderer økologiske perspektiv i undervisninga. De har bachelor i agronomi og bachelor i landbruksteknikk. De har også et eget årstudium i økologisk landbruk som er nettbasert og tas på deltid over to år, og en samlingsbasert master i bærekraftig jordbruk. Årstudiet er svært populært med mange søkere. Thomas Cottis, professor ved HINN, holdt et godt foredrag om hvordan økologisk jordbruk spiller en viktig rolle for norsk selvforsyning.

Gårdsbesøk hos Økologiske produsenter

Turen gikk videre først til Dystvold gård i Hamar og så til Alm Østre i Stange. På Dystvold møtte vi Ragnhild Heiberg, som driver sammen med Georg. Ragnhild fortalte om drifta med mjølkeproduksjon og ammeku. Når de bygde om til løsdrift valgte de å kjøpe en flyttbar mjølkerobot slik at de kan ha denne med seg opp på stølen og fortsette med aktiv seterdrift. Det var ei engasjert gruppe som stilte spørsmål både om utfordringer og muligheter, og Ragnhild forklarte på en fin og folkelig måte. Vi fikk også bli med inn i fjøset og hilse på kuene.

Hos Alm Østre fikk vi påfyll med grønnsaker, ferskost og brød- alt laget på gårdens ressurser. Før vi fikk høre mer om drifta på gården og om Solhatt som også holder til her. Alm Østre er en kretsløpsgård som ikke bare er økologisk sertifisert, men også Biologisk-dynamisk drift med fokus på å være sjølforsynte og tilpasse seg gårdsgrunnlaget. Gården har stor variasjon i drifta med både mjølkeproduksjon, grønnsaker, korn, dyrefôr og noen høner og sauer. De videreforedler kornet og en del av mjølka sjøl. Og det aller meste av produktene selger de direkte til forbrukerne enten i gårdsbutikken, på REKO-ring eller gjennom grønnsaksabonnement. Gårdsbutikken har enda et utvalg med lagringsdyktige grønnsaker, potet, mel, brød og en rekke andre lokalmat og helsekost produkter. Gården eies av en stiftelse og driftes i fellesskap av flere unge, engasjerte og internasjonale folk med bred bakgrunn.

Solhatt økologisk hagebruk leier lokaler og litt areal på Alm Østre. De produserer en stor variasjon av økologiske hagebruksfrø både for hobby- og yrkesgartneren. På Alm Østre har de både kontorplass, lager og litt areal til dyrking. Det er tidlig i sesongen, men i drivhuset var det allerede grønt liv. Flere sorter som kålrot og gulrot får frø først etter to år, de må derfor grave de opp og sette de på lager før frosten kommer og så plante de ut igjen neste vår. I tillegg til arealene på Alm Østre så dyrker de på flere arealer i nærområdet og fra gårder lenger unna. Det var svært spennende å få forklart prosessen fra frø til nye frø og hvordan Solhatt jobber med å videreutvikle både bedriften og frø-mangfoldet.

Etter en dag fylt med inspirasjon og gode samtaler bar det for mange av deltakerne videre til landsmøtet for Økologisk Norge. Her ble det identifisert nøkkelspørsmål og retning for å fremme norskproduserte økologiske varer, og konkretisert hva Økologisk Norge skal jobbe for de neste årene.

Statsforvalteren samarbeider med organisasjoner, rådgiving- og næringsaktører for å legge til rette for å øke produksjonen og omsetninga av økologisk mat i tråd med Tiltaksplan for jordbruket i Innlandet.

Kontaktpersoner