Utlysing av tilskudd fra klima- og miljøprogrammet 2024

Vann som renner i et dråg nedover et jorde uten vegetasjonsdekke og fører med seg matjord
På et hellende jorde uten vegetasjonsdekke blir det lett erosjon i forsenkninger (dråg). Foto: Stig Horsberg.

Prosjekter og informasjonstiltak som gjelder klima- og miljøtiltak i jordbruket kan søke støtte fra Statsforvalteren i Innlandet innen 15. februar 2024. Tiltak rettet mot klimautfordringer og bedre vannkvalitet i vassdrag er to overordna, høyt prioriterte tema. 

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 15.01.2024

Vi trekker ellers spesielt fram klimarådgiving, nye regionale miljøkrav, erosjon og avrenning fra jordbruksareal, jordhelse og naturmangfold som prioriterte tema.

Den 29. januar kl. 12.00-13.00 arrangerer vi et digitalt informasjonsmøte med bl.a. innlegg fra en kommune som har fått tilskudd til en del arrangementer og prosjekter tidligere. Se kursoversikten vår.

Mer om ordningen

Statsforvalteren Innlandet har fått tildelt 2,2 mill. kroner i 2024 til å støtte tiltak innen klima- og miljøprogrammet (KMP). Programmet dekker de fem kategoriene klimatilpasning, klimagassutslipp, jord, naturmangfold/kulturminner i jordbrukslandskapet og forurensning til vann, jord og luft. Se retningslinjene for tilskudd. Vi regner med å holde av noe av midlene for utlysing av en ny søknadsfrist 1. september for å fange opp tiltak som blir planlagt for gjennomføring i vinterhalvåret 2024-2025.

Vi vil prioritere høyt prosjekter som bidrar til å styrke kunnskapsgrunnlaget og fremmer tiltak rettet mot:

1) oppfølging av vannforskriften og tiltaksplanen for Oslofjorden og

2) klimautfordringer i jordbruket og klimavennlig driftspraksis.

Spesielt ønsker vi å fremme tiltak knyttet til innføring av regionale miljøkrav for jordbruket i 2024 og tiltak som kan føre til økt omfang av klimarådgiving på gardsbruk. Vi vil også prioritere prosjekter som stimulerer til økt oppslutning om tiltak mot erosjon og avrenning til vassdrag, god jordhelse og å ivareta og forbedre naturmangfold i jordbrukslandskapet.

Dette skal de fylkesvise midlene bidra til

  • styrke kunnskapen om klima- og miljøutfordringene for jordbruket
  • formidle kunnskap fra forskningen til det praktiske jordbruket og rådgivingsarbeidet
  • utvikle verktøy/hjelpemidler for effektive klima- og miljøtiltak
  • prøve ut og formidle effekter av tiltak/virkemidler
  • spre informasjon om utfordringer og aktuelle klima- og miljøtiltak i jordbruket til næringsutøverne, rådgivingstjenesten, forvaltningen og allmenheten

Statsforvalteren har god erfaring med å støtte storskalaforsøk/demonstrasjonsfelt og kveldskurs/fagmøter/markdager, men også andre informasjons- og formidlingstiltak er aktuelle. Vi oppfordrer til samarbeid mellom lokal landbruksforvaltning og rådgivingstjenesten i landbruket.

Tilskuddene skal nyttes til prosjekter av lokal eller regional karakter i Innlandet. Vi gir ikke tilskudd til forsknings- og kartleggingsprosjekter.

Innsending av søknad

Målgruppe er organisasjoner og virksomheter som arbeider med å oppnå landbrukspolitiske målsettinger for bærekraftig jordbruksproduksjon og klima- og miljøtiltak slik som:

  • Kommuner og fylkeskommune
  • Landbruksrådgivingsorganisasjoner
  • Fag- og interesseorganisasjoner
  • Kompetansebedrifter

Søker må være registrert med organisasjonsnummer i Enhetsregisteret.

Det må sendes en egen søknad for hvert enkelt prosjekt/møteserie o.l. Alle søknader må sendes digitalt gjennom denne søknadsportalen.

Organisasjonen/virksomheten du skal sende søknad fra må ha gitt deg rettighet til i å søke i Altinn.  Som kontaktperson må du oppgi mobilnummeret eller e-postadressen din.

For å kunne søke, må du være sikker på at følgende to punkter er oppfylt:

Du må ha brukertilgang i ID-porten, se denne siden for hjelp til å opprette bruker i ID-porten (dette er den samme personlige brukeren som brukes for andre offentlige tjenester som for eksempel digital postkasse).

Du må ha riktig rettighet i Altinn for organisasjonen. For å kunne sende inn søknad, må du ha rollen ”Primærnæring og næringsmiddel” eller ha enkeltrettighet til tjenesten «Klima og miljøprogram». Se informasjon om roller og rettigheter i Altinn.

Dersom du ikke har riktig rettighet i Altinn, må en annen i organisasjonen/virksomheten som har rettighet til det, sende søknaden eller tildele slik rettighet til deg. Det kan f.eks. være den som er oppført som kontaktperson i Enhetsregisteret

Registrere kontonummer for utbetaling av prosjektmidler

Før du kan levere inn søknad, må du registrere riktig kontonummer. Det er dette kontonummeret som eventuelle midler fra Klima- og miljøprogrammet utbetales til. For å sjekke kontonummeret og eventuelt endre det, må du benytte denne kontonummertjenesten i Altinn.

Søknadsbehandling og utbetaling av tilskudd

Vi tar sikte på å sende vedtak for tiltak/prosjekter som blir prioritert for tilskudd innen ca. 1. april. For de fleste tiltak kreves det en egenandel eller finansiering fra andre kilder på minst 25-30 % av den totalkostnaden som er godkjent av Statsforvalteren. For større flerårige prosjekter må en normalt søke tilskudd for ett år om gangen.

Tilskuddet utbetales på grunnlag av innsendt rapport og regnskap når tiltaket er gjennomført. Skjema for digital utbetalingsanmodning og rapportskjema ligger på Statsforvalterens hjemmeside. For større prosjekter kan det foretas delutbetaling.

Vedtak fattet av Statsforvalteren kan påklages.