Organisasjonen Grimsdalen er nominert til den nasjonale kulturlandskapsprisen

Kyr som beiter langs grusveg som går innover i en seterdal med høye fjell i bakgrunnen
Beitende kyr er viktige for å opprettholde det åpne seterlandskapet i Grimsdalen Foto: Geir Johan Meli Hval.

Organisasjonen Grimsdalen er foreslått som kandidat til den nasjonale kulturlandskapsprisen 2025 for sitt mangeårige arbeid med å bevare og videreutvikle dette unike kulturlandskapet.

Publisert 14.05.2025

Mellom majestetiske fjellområder som Rondane og Dovrefjell ligger Grimsdalen – en dal som bærer preg av århundrelang seterdrift og bærekraftig bruk av naturen. Siden 2002 har det vært gjennomført en målrettet innsats for å ivareta natur- og kulturverdiene i Grimsdalen. Fra 2005 har Organisasjonen Grimsdalen – en sammenslutning av rettighetshavere med seter i dalen – stått i spissen for arbeidet. Organisasjonen har særlig fokus på tre områder: beiting, skjøtsel og nettverksbygging.

Grimsdalen har svært store naturverdier, ikke minst et svært rikt planteliv. Naturverdiene er i stor grad knyttet til en århundrelang tradisjon med seterdrift, der beiting og vedhogst har skapt et åpent landskap langt under den naturlige tregrensa. Seterdriften og seterbygningene har også en rik kulturhistorie, med blant annet vintersetring fram til tidlig på 1900-tallet.

Beiting med storfe, hest og ursau er godt organisert for å opprettholde det åpne landskapet. To gjetere er ansatt i beitesesongen for å sikre optimal bruk av beiteområdene. I tillegg utføres skjøtselstiltak som einerrydding og vedhogst, som forhindrer gjengroing og bevarer det tradisjonelle seterlandskapet.

Grimsdalen er rik på biologisk verdifulle naturbeitemarker, og flere gårdbrukere mottar miljøtilskudd for å beite arealer uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler. Dette kombineres med moderne drift og tradisjonell seterdrift, noe som gir både økonomisk verdiskaping og bevaring av kulturarven.

Gjennom arrangementer som de årlige Grimsdalsdagene, hesteslipp og kurs, styrker organisasjonen fellesskapet blant rettighetshaverne og formidler kunnskap om kulturlandskapet til allmennheten. Grimsdalsvegen, som binder sammen setergrendene, gjør området lett tilgjengelig for turister til fots, på sykkel eller med bil.

Det som også gjør Grimsdalen spesielt, er fraværet av tekniske inngrep som kraftutbygging og hyttefelt. Dalen er i stor grad intakt og vernet som landskapsvernområde. Her er det natur og kultur i samspill – et levende vitnesbyrd om bærekraftig bruk gjennom generasjoner.

Landbrukskontoret for Lesja og Dovre mener at Grimsdalen er et forbilde for hvordan kulturlandskap kan forvaltes i tråd med både tradisjon og framtid. En nasjonal pris vil ikke bare være en anerkjennelse av innsatsen som er lagt ned, men også en inspirasjon til videre arbeid for å bevare Grimsdalen som en aktiv og levende seterdal. Statsforvalteren er enig i dette og vi trekker fram at den lange kontinuiteten i dette arbeidet er imponerende og krever stor dedikasjon og utholdenhet. Dette er også med på å gjøre organisasjonen til en verdig kandidat til prisen.

Denne teksten er en bearbeidet versjon av en KI-generert oppsummering av forslaget som er sendt inn til Norsk kulturarv.