Næringen samles om ny skogtekniker-utdanning
I forrige uke var fageksperter fra næringen samlet på Brumunddal for å fylle innhold i helt nytt fagskolestudium: Skogtekniker. Fagskolestudiet vil være relevant for flere grupper som jobber praktisk i skogbruket.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Et krav til å gå fagskole er at du har praktisk kompetanse i form av yrkesfaglig utdanning, fagbrev eller solid relevant erfaring fra faget.
Statsforvalteren er aktivt med i arbeidet for å få opp et nytt til fagskoletilbud innen skogbruk. Vi bidrar inn i styringsgruppa, samt i flere arbeidsgrupper som jobber med konkret innhold i skoletilbudet.
– Det å jobbe i skogbruket krever oppdatert kompetanse innen mange fagområder. Skogfaglige tema som bærekraftig skogbehandling og driftsteknikk er naturligvis en del av studiet, men også natur- og kulturmiljø, klima og lovverk er viktige emner. I tillegg er det et mål å gi en grunnleggende innføring i bedriftsøkonomi, ledelse, salg og kommunikasjon, sier en engasjert avdelingsdirektør for Skog og trebruk, Eva Skagestad, hos statsforvalteren. – Skogbruket er dessuten digitalisert praktisk talt fra frø til industri, så digital kompetanse og GIS er helt nødvendig kunnskap i dagens skogbruk.
Hun peker videre på at Tiltaksplanen for skog- og tresektorren i Innlandet som ble vedtatt i vår gir tydelige uttrykk for at kompetansebygging er avgjørende for sektoren, og at nettopp utvikling av fagskole er heist opp som viktige tiltak.
Unikt samarbeid
Skognæringen har uttalt et kompetansebehov som det nå svares på. Prosjektleder fra Fagskolen, Marit Ruud Skolseg er imponert:
– Dette er en næring med mange aktører, som nå står samlet om et ønsket studietilbud, det er ganske unikt, sier Skolseg.
Følgende aktører er samarbeidsparter: AT Skog, Viken Skog, Glommen Mjøsen, NORSKOG, Allskog, Statsforvalteren i Innlandet, MEF Skog, Høgskolen i Innlandet, Lena-Valle vgs. og Velg Skog. Det er Fagskolen i Innlandet som blir eier av studiet, mens Skogkurs blir fagkoordinator.
Emner for studiet
Søknad om godkjenning av studieplanen skal leveres til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanning (NOKUT) innen 10. februar. Den har som mål å starte studiet Skogtekniker høsten 2023 med ca. 20 studieplasser. Blir det slik næringen, Fagskolen og Skogkurs ønsker blir et nettbasert studium med praktiske samlinger over to år, med totalt 60 studiepoeng. Fagspesialister fra næringen jobber nå i arbeidsgrupper med å gi konkret innhold til de ulike emnene studiet kan inneholde. Dette studiet skal ikke være konkurrerende til allerede eksisterende studier, men vil være et supplement og svare på et behov næringen har for å kunne videreutdanne folk med yrkesfaglig kompetanse og fagbrev.
Fagskolestudiet skal gi studentene teoretisk grunnlag for bedre å forstå de valgene de tar, og hvor de står bedre rustet til å gjøre vurderinger i en praktisk arbeidssituasjon. Det var en lignende utdanning i Norge frem til slutten av 80-tallet. Mange av de som har denne praktisk rettede skogbruksutdanningen, går snart av med pensjon.