Barkbiller
Granbarkbillen, Ips typographus, er den viktigste insektskadegjøreren på granskog i Europa og er den eneste som kan drepe levende gran i Norge. Den har vært overvåket med feromonfeller årlig i 40 år. Overvåkingen er den mest omfattende på granbarkbillen i verden.
Lær mer om barkbillenes livssyklus
Registrering av barkbilleangrep
Det er fare for økte angrep av granbarkbiller på Østlandet. Her er en god informasjonsfilm om registrering av barkbilleangrep i skogen, som våre kollegaer i den svenske Skogstyrelsen har laget:
Ved å rydde i skogen forsvarer vi den mot granbarkbillen
Tørke og vind har gjort skogen i Innlandet mer utsatt for barkbiller, og i fjor var det uvanlig mange barkbiller i fellene som brukes til overvåking. Derfor er det viktig å rydde vindfall og svekkede trær nå, for å hindre nye angrep.
Publisert 26.06.2020
Mye barkbiller kan føre til skader på skog
Den varme forsommeren har bidratt til gode yngleforhold for stor granbarkbille, en av de største skadegjørerne for tømmerskogen.
Publisert 23.05.2013 av Administrator
Barkbiller, overvåkning og tiltak
I følge lovverket (Forskrift om bærekraftig skogbruk, kap 4. Tiltak mot skader på skog) skal skogeier sørge for at nødvendige hogster og oppryddingstiltak m.v. blir gjennomført så raskt som mulig.
Publisert 23.05.2013 av Administrator
Barkbiller og virkestransport
For å redusere faren for store utbrudd av barkbiller er det viktig at skogbruket tar de forhåndsregler som er mulig. Granvirke hogd før 1. juli skal som hovedregel være transportert ut av skogen senest 15. juli.
Publisert 23.05.2013 av Administrator
Barkbiller og lagring av grantømmer på industritomt
For å redusere faren for store utbrudd av barkbiller er det viktig at skogbruket tar de forhåndsregler som er mulig. Granvirke som lagres på sagbruk, virkesterminaler mv. skal overvåkes og nødvendige tiltak iverksettes.
Kontaktpersoner
-
Dagfinn Haget
Tlf: 62 55 12 14 / 91 68 19 45 -
Anne Aulie
Tlf: 61 26 61 59
Lenker
HUSKELISTE FOR SKOGEIEREN
Kniv er et bra redskap for å undersøke om det finnes gangsystemer og levende stor granbarkbille under barken. På forsommeren kan en også kikke etter brunt boremel fra små runde innboringshull etter billene.
- Granvirke med overvintrende stor granbarkbille i gangsystemene bør ut av skogen før billene flyr igjen. Disse billene kan starte sverming allerede i april i varme år.
- Granvirke som angripes av stor granbarkbille under sverming på forsommeren bør ut av skogen før avkom-billene er klare for å fly ut. Avkom-billene starter vanligvis å komme ut i juli, men det kan skje allerede i juni i varme år.
- Tømmerlunner av gran etter vinterens hogst bør bringes vekk fra skogen før de angripes av granbarkbiller under sverming, og tømmerlunnene bør ut senest før eventuelle avkom-biller er klare for å fly ut.
- I områder med angrep av granbarkbiller er det viktig å sørge for liten tilgang på ferskt granvirke. Under hogster i slike områder bør det ikke ligge igjen mye grovt hogstavfall av gran.
- Det oppstår ofte vindfellinger av gran i kantene av hogstflater i de første årene etter hogst. Disse vindfallene er attraktive for granbarkbillene og bør derfor bringes ut før de angripes.
- Døde grantrær som bærer preg av at barkbillene har forlatt stedet kan gjerne bli stående, siden de kan være hjemsted for naturlige fiender av granbarkbillen.
- Langsiktig: Unngå å plante gran på steder som er særlig utsatte for tørkestress under tørkeperioder.
Fra NIBIOs temaside om barkbiller