Vi kartlegger landet – eller en liten del av det!
Statsforvalteren i Innlandet har den siste uka sendt ut 2000 brev med informasjon til aktuelle grunneiere om årets kartlegging av naturtyper i Innlandet. I år skal det kartlegges i Etnedal og Ringebu kommuner. Kartleggingen er en del av kunnskapsløftet for norsk natur, som ble vedtatt av Stortinget i 2015. Kartleggingen gjennomføres av Natur og Samfunn, på oppdrag fra Miljødirektoratet.
Hvorfor kartlegger vi naturtyper?
Kartleggingen er en langsiktig, nasjonal satsning for å bedre kunnskapsgrunnlaget om norsk natur, hvor målet er å få på plass god stedfestet informasjon om naturen i Norge som for eksempel er nyttig for å kunne ha en god arealforvaltning. Det er viktig at vi kjenner til hva som finnes i våre nærområder, slik at vi kan ta hensyn til verdifull natur og sikre en effektiv og forutsigbar arealplanprosess.
Kartleggingen kan også være nyttig for grunneiere som ønsker å søke tilskudd til tiltak for truet natur og/eller tiltak for å bevare kulturlandskapet.
Hva skal kartlegges?
I år skal det kartlegges i alle landets fylker, hvor det totalt skal undersøkes arealer på til sammen 1410 km2. For Innlandet fylke er det to områder som skal undersøkes nærmere, dette er Kvitfjell på Ringebu og Synnfjell i Etnedal (se kart over områdene under dokumenter).
Hvilke naturtyper som skal kartlegges er fastsatt i Miljødirektoratets kartleggingsinstruks for 2024. Totalt er det 111 ulike naturtyper som kartleggingsområdene skal undersøkes for. De fleste av disse naturtypene er rødlistet i Norge, mens resten av naturtypene skal kartlegges fordi de er viktige leveområder for trua og nært trua arter.
Når foreligger resultatet fra kartleggingen?
Kartleggingen vil bli gjennomført nå i løpet av mai til oktober, og selve resultatet av kartleggingen vil bli gjort tilgjengelig for alle via Naturbase våren 2025: Naturbase.
Dersom du ønsker å lære mer om de ulike naturtypene vi kartlegger i Norge, kan du se nærmere på denne nettsiden: Naturtyper etter Miljødirektoratets instruks.