Pit-stop Åkersvika; fuglene har nå landet og trenger full service!

Flere kornnebbgås
Foto: Kjell A. Kristiansen.

Den sårbare perioden har startet i Innlandets kanskje viktigste pit-stop for trekkfugler; Åkersvika naturreservat. Mange av artene kommer langveisfra, og trenger en solid pause på sin vei mellom Afrika og hekkeområdene lenger nord. De må nå få ro til å beite, og å bygge opp nye energi-lagre før siste etappe mot sine hekkeplasser. Mange skal helt til Svalbard for å hekke! Andre arter har Åkersvika som endestasjon, og starter nå forberedelsene til hekking her. Du kan bidra til at de alle lykkes med sine livsviktige oppgaver ved å vise hensyn, og unngå at de blir forstyrret.

Publisert 03.04.2025

Alle som ferdes rundt Åkersvika har trolig allerede observert at Åkersvika så smått har begynt å myldre av liv, og at fuglene trekker innover hustak og våtmarker. Det viser seg at fuglene kommer tilbake tidligere enn før, men det som er minst like viktig som før er at de trenger ro til å hvile og å beite, for å klare å bygge seg opp etter en langt og ofte strabasiøst vårtrekk. 

Vi minner derfor om noen av reglene som gjelder innenfor Åkersvika naturreservat:

  • Alt dyreliv, også reirplasser og hiområder, må aldri skades, ødelegges eller forstyrres.
  • I området innenfor jernbanebrua (Dovrebanen) kan du ikke bruke robåt, kajakk/kano fra 1. april til 31. mai.
  • Motorferdsel er forbudt utenfor jernbanebrua fra 1. april til 31. mai. Innenfor jernbanebrua er motorferdsel forbudt hele året.
  • All vegetasjon på land og i vann, også døde busker og trær, må ikke skades eller ødelegges.

Vi minner også om at det er båndtvang for hund fra 1. april.

Fuglene overvåkes

Flere hettemåker på stein
Foto: Kjell A. Kristiansen.

Helt siden 1974 har fugletrekket i Åkersvika blitt overvåket gjennom systematiske tellinger, og Statsforvalteren har nå fått rapport for tellingene i 2024. Overvåkingen viser blant annet at fuglene kommer tidligere enn før. For eksempel viser tellingene at alle disse var på plass i reservatet før 1. april 2024: Kanadagås, hvitkinngås, grågås, sangsvane, gråhegre, brunnakke, stokkand, stjertand, krikkand, sothøne tjeld, vipe, fiskemåke og hettemåke.

Les mer om resultater fra fugletellingene i 2024 i rapporten.

Åkersvika – viktig for kritisk trua og sårbare arter

Åkersvika er et viktig område for rødlista arter, blant annet for den kritisk trua hettemåka. Antall hettemåker i Norge er redusert med over 80% i løpet av siste 3 måkegenerasjoner. For at denne arten skal klare seg på lang sikt, er det helt nødvendig at bestanden får vokse. Det er derfor gledelig å registrere at hettemåka hekket i Åkersvika i fjor. I mai var det på det meste over 100 individer til stede, og etter hvert lå ca. 30 på reir.  Dette må vi sørge for at de også klarer i 2025, ved å holde avstand og gi dem ro.

Vi ønsker oss innspill til høring

Vi minner også om at vi nå har på høring et forslag om utvidelse av Åkersvika naturreservat, med endringer i vernebestemmelsene. Kom gjerne med innspill, fristen er 8. mai.