Optimistiske kommuner vil drive Innlandet fremover

«4 år til neste valg – grip mulighetene» var utfordringen da Fylkesmannen samlet ordførere og rådmenn i Innlandet. Kommunetoppene vil bruke optimisme som drivkraft.

Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Publisert 15.01.2020

Selv om det er utfordringer på noen områder for flere kommuner i Innlandet, endte møtet med at ordførere og rådmenn vil legge vekt på mulighetene som finnes i Innlandet og å være stolte av de de får til.

En samtale mellom fylkesmann Knut Storberget, ordfører Randi Thorsen, Gran, VG kommentator Tone Sofie Anglen og leder av KS-Innlandet og ordfører i Tynset Merethe Myhre Moen førte til at salen ble svært engasjert. Her kom det blant annet frem:

  • Kommunene må først sette seg mål, hvis det viser seg at sammenslåing må til for å nå disse målene, så må en vurdere det.
  • Kommunesammenslåing i seg selv er ikke målet. Må ha mange tanker i hodet på en gang. Kanskje velge mellomløsninger.
  • Mangler strategisk spisskompetanse i mange kommuner. Det er nesten en konkurranse om å finne de beste folka.
  • Viktig å lage større kompetansemiljøer
  • Fylkesmannen bør koble sammen kommuner som har de samme utfordringene
  • Viktig å formidle det positive med Innlandet. Husk at når folk vil kose seg i fritiden, drar de jo nettopp til Innlandet! Dette må vi utnytte.

Første ordførermøte i storfylket Innlandet

Dette var første møte etter kommunevalget og sammenslåingen av Hedmark og Oppland. -Vi er det viktigste fylket i landet, sa fylkesmann Knut Storberget, -vi lever ikke oljeskyggen, men i jord- og skogsola. Dialog og å tenke på tvers blir viktig.

Fylkesmann Knut Storberget viste til fylkesturen 2019 hvor han lærte mye, blant annet at når alt kommer til alt er det ikke kommune- eller fylkesgrenser som gjelder. -Vi kan ikke bygge gode liv for våre innbyggere ved kun å diskutere hvor grensene skal gå, sa han.

Fylkesmannen ønsker god dialog med kommunene. Dialog bringer frem det beste i begge parter og bidrar til å få frem den beste løsningen.

-Jeg sier ikke at man må slå seg sammen for å bli lykkelig, men det er viktig å ta diskusjonen og dette vil Fylkesmannen i Innlandet gjerne være med på, avsluttet fylkesmann Knut Storberget.

Innlandet sett utenfra

Politisk kommentator i VG, Tone Sofie Anglen var invitert til å si noen om hvordan hun opplever Innlandet. Hun mente at sammenslåingen mellom Hedmark og Oppland er den sammenslåingen det har vært minst støy rundt. Sett utenfra så har Innlandet eksistert lenge. -Innlandet fremstår som en felles region med en felles identitet, med koselige, lune og kanskje litt trege folk uten særlig temperament bortsett fra når det kommer til ulv.

-Innlandet fremstår ikke som noe Balkan, men det kriges mye mellom byene om hvor ting skal ligge- Dette kan være negativt, sa hun. Forsøk å fremheve det som er positivt med Innlandet; industrikompetansen, Norges største hyttefylke etc., var hennes råd.

 

Statsråden: -Reformen er ikke over

«Størrelse gir muligheter» og «avstander betyr ingenting». Dette var to av overskriftene til Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, som også besøkte ordførermøtet. Statsråden er stadig opptatt av kommunereform. Den gjennomførte regionreformen er den første på 150 år og noe av hensikten har vært å styrke fylkeskommunene som samfunnsutviklere. Mæland trakk også frem utfordringene som kommer; flere eldre, færre unge, vi skal gjennomføre et grønt skifte og vi har klimaendringer som vi må håndtere. Hun minnet også om at kommunene i Innlandet har hatt en befolkningsnedgang på 2,5 %, mens det har vært en befolkningsøkning i landet å 33 %.

Det er fortsatt et ønske om desentralisert befolkning og det er viktig å legge til rette for utdanning der folk bor. Til slutt oppfordret Monica Mæland kommunene i Innlandet -Ta nabopraten og kanskje også nabodaten.