Innlandet er etterspurt for høyere utdanning
Innlandet er vinneren på søknader til høyere utdanning. Nasjonalt er det 12,2 prosent færre søkere til høyere utdanning i 2022 enn i 2021. Alle fylker opplever nedgang med unntak av Innlandet.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Ikke minst er Innlandet det eneste fylket i Norge som i 2022 har økning i søknader til studieplass med Innlandet som førsteprioritet. Noe av årsaken til de høye søkertallene er nye tilbud om nett- og deltidsstudier, i tråd med tida, der etterutdanning er attraktivt.
– Dette viser at høgskoletilbudet i Innlandet er etterspurt og anerkjent. Dette gleder Statsforvalteren stort, sier velferdsdirektør Eli Blakstad hos Statsforvalteren i Innlandet.
Hvor blir guttene av i høyere utdanning?
60.7 prosent av tilbudene til høyere utdanning gikk i år til kvinner, mens 39,3 prosent av tilbudene gikk til menn, samme tendens som siden 2013. Innenfor utdanningsområdene helsefag, pedfag og lærer er jenteandelen over 70 prosent, mens gutteandelen er størst innenfor teknologifagene.
– Som velferdsdirektør mener jeg at guttene går glipp av spennende jobbmuligheter innenfor velferd og oppvekst. Arbeidsgiverne går glipp av rekrutteringsmulighet fra halve befolkningen, og de bør tenke hvordan de i større grad kan tiltrekke seg menn inn i disse yrkene. Både lærer- og helseyrket er etter hvert blitt teknologisk spennende yrkesretninger, der andre utdanninger og fag også bidrar til spennende tverrfaglige arbeidsplasser. Vaskevannsfatet og tavla med kritt er byttet ut med teknologiske duppedingser, juristen bistår i rettighetsdiskusjoner og ergoterapeuten får folket opp av senga.