"Låvlig" prosess
Et uthus, tidligere brukt som låve, i nærheten av Ankerskogen i Hamar er søkt erstattet med et nybygg. Statsforvalteren og Hamar kommune er ikke enige om hva som er riktig prosess.
Dette innholdet er mer enn ett år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.
Plankrav
I likhet med det gamle Bergh-hjørnet i Hamar sentrum, som brant i forrige uke, er uthuset ført opp på den såkalte gule listen. Det er en liste over bevaringsverdige enkeltobjekter.
Ifølge kulturminneplanen i Hamar kan uthuset dermed ikke rives uten at det først lages en reguleringsplan. Tiltakshaveren søkte om dispensasjon (unntak) fra plankravet. Kommunen ga dispensasjon, men det klaget Innlandet fylkeskommune over. Saken endte derfor på Statsforvalterens bord.
Bevaring av kulturminner
Spørsmålet for Statsforvalteren var om lovens vilkår for å kunne gi dispensasjon, var oppfylt. Ett av vilkårene er at dispensasjonen ikke må vesentlig tilsidesette hensynene bak plankravet i kulturminneplanen.
Generelt skal plankrav sikre en prosess som sørger for helhetlig vurdering av arealutnyttelsen i et område. I denne saken var det mye som talte for en slik prosess. Plankravet i kulturminneplanen er ment å bidra til bevaring av bygninger og bylandskap av historisk verdi.
Nybygget som skulle erstatte uthuset var riktignok planlagt å ha mange likhetstrekk med uthuset. Helt likt ville nybygget likevel ikke bli. Riving ville derfor innebære et viss historisk tap. Dessuten skulle nybygget huse fire studentleiligheter, noe som betød at bruken av uthuset ville bli endret.
«Låvlig» prosess: reguleringsplan
Sammenlignet med en planprosess, er det i en dispensasjonssak vanskeligere å sørge for helhetlig vurdering av historiske bygninger og områder. Statsforvalteren konkluderte med at en dispensasjon i saken ville vesentlig tilsidesette hensynene bak plankravet i kulturminneplanen.
Konsekvensen er at det må lages en reguleringsplan før uthuset kan rives og erstattes med et nytt bygg.
Vil du lese Statsforvalterens avgjørelse? Klikk her.