Oppdaterte råd om egenberedskap - sammen for et motstandsdyktig samfunn
En motstandsdyktig befolkning er grunnleggende for vår evne til å motstå uønskede hendelser. DSB har nå oppdatert egenberedskapsrådene, og ønsker å sette oss som innbyggere i stand til å dekke våre mest grunnleggende behov i en krise – varme og lys, mat og vann, informasjon og legemidler og hygiene.
Digitalisering, elektrifisering og ny teknologi som kunstig intelligens, sammen med forverring i sikkerhetspolitisk situasjon i Europa og klimaendringer som gir stadig mer ekstremvær gjør at DSB nå endrer egenberedskapsrådene i Norge. Endringsforslaget har vært på en bred høring, og er godt forankret i beredskapsmiljøene i Norge.
I FylkesROS for 2022-2026 fant Statsforvalteren i Innlandet at varigheten av rådene burde utvides – noe de nå også er. Dette sikrer at nødetater og hjelperessurser prioriterer de som faktisk trenger hjelp, og at samfunnet ellers er godt beredt på å klare seg uten normale tilbud dersom dette skulle skje. Alle sakene under er hentet fra www.sikkerhverdag.no som samler gode tips, råd og eksempler sammen i de nye egenberedskapsrådene.
De største endringene i egenberedskapsrådene er
- Anbefalt varighet på egenberedskapen øker fra minst tre dager til en uke
- Mer detaljerte råd om kritisk medieforståelse og oppholdssteder i kriser
- Nye temaer – felles egenberedskap og psykisk helse i kriser
Økt varighet på egenberedskap
Vi lever i en urolig verden, og selv om det meste fungerer som det skal i Norge må vi være forberedt på at ekstremvær, pandemier, ulykker, sabotasje og i verstefall krigshandlinger kan ramme oss. DSB anbefaler nå å ha beredskapslager som holder en uke for husstanden. Dette gir nødetater og hjelperessurser større mulighet til å prioritere de som trenger hjelp, og gjør oss som samfunn mer motstandsdyktig. På sikker hverdag er det nå lagt ut en sjekkliste for hva som anbefales å ha for å kunne være selvhjulpen en uke.
- Tommelfingerreglene om 3 liter vann per person per dag gjelder fortsatt, og husstanden bør ha rundt 20 liter vann per person lagret.
- Matvarer med lang holdbarhet, som kan lagres i romtemperatur og som enkelt kan tilberedes bør fortsatt ligge til grunn for beredskapslageret
- Dersom du har tenkt å tilberede mat på stormkjøkken, gassbluss eller gassgrill, bør denne jevnlig sjekkes for å sikre at utstyret er i god stand
Kritisk medieforståelse og varsling under kriser
Ved kriser og ulykker er det viktig at du har tilgang på offisiell informasjon. Nødvarsel på mobil, Sivilforsvarets tyfonanlegg og NRK P1 er fortsatt myndighetene sine varslingskanaler til befolkningen. Mer informasjon om dette finner du på denne siden.
Krisesituasjoner er uoversiktlige, og informasjonen du får påvirker valgene du tar. Ved å være kildekritisk kan du unngå å bli lurt av falske nyheter og bidra til å stoppe spredningen av feilinformasjon. På denne siden er det listet opp egne råd om kildekritikk, og lenker til relevante ressurser.
- Lytt til NRK P1 dersom du får ett nødvarsel på telefon eller hører Sivilforsvarets tyfonanlegg tuter i tre serier med ett minutt opphold mellom seriene
- Søk informasjon fra myndigheter og redaktørstyrte medier dersom det har oppstått en uønsket hendelse
Oppholdssteder i kriser
Kriser er ulike og uforutsigbare. Hvor det er lurt å oppholde seg i kriser kommer helt an på hva som har skjedd. Det aller viktigste er å søke informasjon og følge myndighetenes råd og føringer. DSB har laget en rekke råd om oppholdssteder under kriser.
- I mange tilfeller er det tryggest å holde seg hjemme – dersom du har fulgt rådene om egenberedskap, har du gode forutsetninger for å klare deg selv i flere dager der du bor.
- Dersom det er nødvendig å forlate hjemmet, kan dette skje på kort varsel. Det kan være lurt å ha tenkt gjennom hva du trenger for en kort tid ett annet sted– medisiner og evt. Varme klær om det er kaldt ute.
Felles egenberedskap og psykisk helse i kriser
I kriser og i møte med usikkerhet er det normalt å oppleve bekymring, negative tanker, dårlig søvn, uro og andre sterke følelser. Noen blir mer påvirket enn andre. DSB har samlet noen tips til hvordan man kan håndtere egne følelser, og for å kunne støtte andre på .
Samarbeid og felleskap er en stor ressurs i kriser. Det kan være krevende å planlegge egenberedskap for en hel uke. Husk at familie, venner og naboer kan hjelpe hverandre og samarbeide om gode løsninger. DSB har samlet noen eksempler på dette også.
- Fokuser på hva du kan gjøre noe med, og fortsett med de rutinene du er vant med i størst mulig grad
- Oppsøk sosial kontakt, gjerne venner eller familie, hvis dette lar seg gjøre
- Snakk med venner, familie og naboer om det er noe man kan støtte hverandre med – dette kan være førstehjelp, støtte, overnatting dersom den ene ikke kan være hjemme eller lignende.
Egenberedskapsbrosjyre
I forbindelse med Egenberedskapsuka 2024 vil DSB distribuere brosjyre med de oppdaterte rådene til alle husstander i Norge.
Kontaktpersoner
-
Simen Dølgaard
Tlf: 62 55 11 11 / 99 58 48 72 -
Asbjørn Lund
Tlf: 61 26 60 40 / 91 16 26 51