Lokal kompetanseutvikling i barnehage og grunnopplæring

Oppdatert 08.04.2024

I 2021 ble tilskuddsordning for lokal kompetanseutvikling i barnehage og grunnopplæring iverksatt. Tilskuddsordningen gir barnehage- og skoleeiere mulighet til å melde behov for midler til kompetanseutvikling i egne virksomheter. Midlene kan brukes til å vurdere, planlegge og gjennomføre kompetansetiltak.

Den statlige tilskuddsordningen skal bidra til å støtte opp om barnehage- og skoleeieres ansvar for arbeid med kompetanse- og kvalitetsutvikling i fellesskap og i egne virksomheter.

Midlene fra tilskuddsordningen skal støtte tiltak som gir kollektiv kompetanseutvikling i barnehager og skoler. Barnehage- og skoleeiere gjennomfører kompetansetiltakene i samarbeid og partnerskap med universitet og høgskoler.

Tilskuddsordningen omfatter:

  • Regional ordning for kompetanseutvikling i barnehage
  • Desentralisert ordning for grunnskoler og videregående skoler
  • Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis

Målgrupper for kompetansetiltakene

Målgrupper for kompetansetiltakene i tilskuddsordningen er lærere, ledere og andre ansatte i barnehager og skoler, og andre i organisasjonen rundt som bidrar til kvalitet i tilbudet til barn og unge.

Målgrupper for kompetansetiltakene i Kompetanseløftet for spesialpedagogikk og inkluderende praksis er bredere og omfatter i tillegg til barnehage- og skoleeiere, ansatte i PP-tjenesten og andre tverrfaglige tjenester i kommunene og fylkeskommunene som inngår i laget rundt barnet og eleven.

Melde kompetansebehov

Det er barnehage- og skoleeiere som analyserer kompetansebehovet og deretter melder behov for kompetanseutvikling til statsforvalteren. Et nettverk av eiere kan velge å gå sammen om å melde behov for kompetanseutvikling. 

Statsforvalteren legger til rette for at behovsmeldingene skal kunne behandles og prioriteres i samarbeidsforum.

Samarbeidsforum prioriterer tiltak

Det er samarbeidsforum i fylkene som prioriterer hvilke tiltak tilskuddet skal fordeles til. Dette gjøres ut ifra lokale kompetansebehov. 

Samarbeidsforum skal inkludere representanter for eiere av offentlig og private barnehager og skoler, kommuner som lokal barnehagemyndighet, universiteter og høgskoler med geografisk nærhet til regionen, lærerorganisasjonene og KS. Andre aktører kan inviteres til å delta. Statsforvalteren har sekretariatsansvar for samarbeidsforum og utbetaler midlene etter beslutning i samarbeidsforum.

Vis mer


Publisert 15.10.2024

Er du barnehage- eller skoleeier? Nå kan du melde behov for tilskudd til lokal kompetanseutvikling i barnehager og skoler for 2025/2026

Her finner du videoer med informasjon om tilskuddsordningen og hvordan melde behov innen fristen 1. februar 2025.


Publisert 15.10.2024

Små barnehager oppfordres til å melde behov for kompetanseutvikling for sine ansatte

Eier og driver du en liten barnehage? Ønsker du kompetanseutvikling i egen virksomhet? Da bør du melde behov om tilskuddsmidler for barnehageåret 2025/2026!


Publisert 15.10.2024

Tilskudd 2025 til lokal kompetanseutvikling i barnehager og skoler

Barnehage- og skoleeiere i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus kan melde behov for tilskudd til lokal kompetanseutvikling for sine ansatte for barnehage-/skoleåret 2025/2026.


Publisert 03.10.2024

Deler ut millioner for å øke rekruttering og kompetanse i barnehager

Barnehagene har et stort behov for flere barnehagelærere. Tilretteleggingsmidler skal motivere ansatte til å ta barnehagelærerutdanning. Slik sikres økt kompetanse og kvalitet i barnehagene, og barna får et mest mulig likeverdig tilbud.


Publisert 13.08.2024

Tilretteleggingsmidler til barnehager 2024/25

Har din barnehage ansatte som tar barnehagelærerutdanning ved siden av jobb? Hvis ja - da kan du som er eier, styrer eller daglig leder søke om tilretteleggingsmidler.


Publisert 22.03.2024, Sist endret 12.11.2024

Fordelingen av kompetansemidler 2024 til barnehage- og skoleeiere er klar!

Samarbeidsfora i Oslo og Viken har besluttet fordeling av totalt 191,9 millioner til barnehage- og skolebaserte kompetansetiltak gjennom tilskuddsordningen for lokal kompetanseutvikling.


Publisert 18.03.2024

191,9 millioner til kompetansetiltak i barnehager og skoler i Oslo og Viken!

Samarbeidsfora i Oslo og Viken har besluttet fordelingen av 191,9 millioner til barnehage- og skolebaserte tiltak gjennom tilskuddsordningen for lokal kompetanseutvikling. I tillegg blir 28,6 millioner av midlene i regional ordning brukt til ansatte som tar barnehagelærerutdanning ved siden av jobb.


Publisert 05.10.2023

Tilskudd 2024 til kompetanseutvikling i barnehager og skoler

Barnehage- og skoleeiere i Oslo og Viken oppfordres til å starte forberedelsene til å melde behov for tilskudd til kompetanseutvikling for sine ansatte barnehage-/skoleåret 2024/2025.


Publisert 17.03.2023

214 millioner til kompetansetiltak i barnehager og skoler i Oslo og Viken!

Samarbeidsfora i Oslo og Viken har besluttet fordelingen av 186 millioner til barnehage- og skolebaserte tiltak gjennom tilskuddsordningen for lokal kompetanseutvikling. I tillegg blir 28 millioner brukt til ansatte som tar barnehagelærerutdanning ved siden av jobb.


Publisert 02.12.2022

Invitasjon til høringskonferanse 2023

Utdanningsdirektoratet (Udir) inviterer til høringskonferanse om NOU 2022:13 Med videre betydning — Et helhetlig system for kompetanse- og karriereutvikling i barnehage og skole.