Fri rettshjelp
Du kan få fri rettshjelp enten som fritt rettsråd (juridisk bistand utenom domstolsbehandling) eller som fri sakførsel (juridisk bistand i saker for domstolene).
Andre dekningsmuligheter?
Dersom behovet ditt for juridisk bistand kan dekkes på annen måte, vil du som hovedregel ikke kunne få fri rettshjelp. Dette gjelder for eksempel dersom du har en forsikring som dekker utgiftene dine til juridisk bistand, eller du er medlem i en forening som dekker slike utgifter. Tilsvarende gjelder dersom det offentlige kan gi deg opplysninger og veiledning om saken som du søker fri rettshjelp til. I slike tilfeller må du benytte deg av disse alternative ordningene.
Inntekts- og formuesgrenser for fri rettshjelp
For å få fri rettshjelp må du i noen typer saker ha bruttoinntekt og nettoformue under fastsatte grenser:
- Enslige: Brutto årsinntekt under 350 000 kroner, og nettoformue under 150 000 kroner.
- Ektefeller eller samboere: Samlet brutto årsinntekt under 540 000 kroner, og nettoformue under 150 000 kroner.
Det er bruttoinntekt på årsbasis som legges til grunn ved vurderingen. Inntekt som det ikke blir betalt skatt av, skal ikke inngå i beregningsgrunnlaget. Formue som består av egen bolig eller driftsmidler, sees det normalt bort fra ved vurderingen av om formuesgrensa er overskredet.
Dersom inntekten og/eller formuen din er over de fastsatte grensene, kan du unntaksvis få innvilget fri rettshjelp. Dette forutsetter at utgiftene til juridisk bistand blir store i forhold til din økonomiske situasjon.
Økonomien må dokumenteres
Når søkeren selv sender inn en søknad om fri rettshjelp, må vedkommende legge ved kopi av siste skatteoppgjør. Dersom inntekt eller formue er endret fra siste skatteoppgjør, må det legges ved kopier av utbetaling av lønn, trygd, oversikt over saldo på bankkonti eller tilsvarende.
Når advokaten sender inn arbeidsoppgave eller søknad om fri rettshjelp elektronisk, blir skatteopplysningene lastet opp automatisk i den elektroniske løsningen. Dersom inntekt eller formue er endret fra siste skatteoppgjør, må det likevel legges ved kopier av utbetaling av lønn, trygd, oversikt over saldo på bankkonti eller tilsvarende.
Hvor skal søknaden sendes?
Søknad om fritt rettsråd sendes til statsforvalteren i det fylket du bor eller oppholder deg i over tid. Vi gjør oppmerksom på at advokater og rettshjelpere i prioriterte sakstyper selv kan innvilge fritt rettsråd, dersom inntekts- og formuesgrensene er oppfylt. Det er da ikke nødvendig å søke statsforvalteren.
I saker for domstolene, skal søknaden om fri sakførsel sendes til den domstolen som skal behandle saken din. Dette forutsatt at sakstypen er prioritert etter rettshjelploven § 16 første eller andre ledd. Søknad om fri sakførsel i uprioriterte saker etter rettshjelploven § 16 tredje ledd skal alltid sendes til statsforvalteren.
Søknad om fri rettshjelp til sak i utlandet skal alltid sendes til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.