Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til peling og utfylling i sjø ved Spro havn i Nesodden kommune

Høringsfrist:
22. august 2024

Statsforvalteren har mottatt søknad fra Spro Havn AS om tillatelse etter forurensningsloven til peling og utfylling i sjø ved Spro havn i Nesodden kommune.   

Publisert 18.07.2024

Sammendrag av søknaden

Spro havn har i dag en etablert molo som er ment å beskytte området mot vær og vind. Innenfor moloen er det planlagt bygging av en rekke installasjoner på land, samt etablering av et småbåtanlegg. I tillegg viser undervannsmålinger av eksisterende fyllinger ved moloen at disse ikke er anlagt som prosjektert. Spro Havn AS skriver i søknaden at nye stabiliseringsvurderinger viser at det må etterfylles masser for å oppnå tilfredsstillende sikkerhet av moloen, og fyllingsfoten må utvides. Det søkes derfor om tillatelse til peling og utfylling i sjø.

Spro Havn oppgir i søknaden at det er planlagt å sette 52 peler i sjø innenfor et område på 1850 m2, ned til en dybde på 3-14 meter. Det skal benyttes borepeling, og eventuelle overskuddsmasser fra boreslam skal leveres til godkjent mottak. I forbindelse med stabilisering av moloen søkes det om utfylling av totalt 9 400 m3 med sprengsteinmasser, over et område på 28 400 m2. Det er planlagt å benytte stedegne masser, og massene skal ikke overskride konsentrasjonsgrensene tilsvarende tilstandsklasse II i Miljødirektoratets veileder (M-608/2016). Massene skal heller ikke inneholde avfallsfraksjoner eller bygnings- og rivningsavfall. Søker skriver at utfyllingen hovedsakelig vil foregå ved etterfylling av masser i et område som allerede er utfylt ved den tidligere etableringen av moloen.

Det er gjennomført undersøkelser av forurensningen på sjøbunnen i området, samt en undersøkelse av marint naturmangfold i nærheten av tiltaksområdet. Det er også gjennomført en analyse av undervannslyder fra borepeling. Arbeidene i sjø er planlagt gjennomført høsten 2024. Det søkes om dispensasjon fra forbud mot arbeid i sjø i perioden 15. mai til 15. september for å kunne begynne arbeid fra 1. august. Årsaken er at søker ønsker å være ferdig med arbeidene før gyteperioden til torsken, samt for å sikre fremdriftsplaner til prosjektet.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 22.08.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfospost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse 2024/25428.

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.