Høring av søknad om tillatelse til mudring i Tjoreputten og Ådalselva i Ringerike kommune

Høringsfrist:
23. august 2024

Ringerike kommune har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til mudring i Tjoreputten og Ådalselva i Ringerike kommune.

Publisert 18.07.2024

Sammendrag av søknad

Det planlegges å legge ny vannledning mellom Ringerike vannverk på Kilemoen og Hen for å sikre reservevannforsyning for Ringerike kommune. Det var først planlagt å utføre tiltaket med styrt boring, og Statsforvalteren vurderte disse arbeidene som midlertidig anleggsarbeid. Det har vist seg at styrt boring ikke er mulig, og vannledningen må derfor legges som sjøledning i Tjoreputten og Ådalselva. I forbindelse med legging av kabelen er det behov for å mudre noen grunnere strekninger.

Det søkes om tillatelse til å mudre opptil 500 m3 over et område på inntil 1600 m2. Planlagt mudringsdybde er på 1 meter.

Ådalselva er en populær elv blant sportsfiskere og ifølge iNatur.no blir det fanget ørret, gjedde, abbor, brasme og sik i elva. Det er ikke registrert edelkreps i artskart i området, men grunneier bekrefter at han fisker store mengder edelkreps på elvestrekningen i tiltaksområdet. Det antas også at det er edelkreps i Tjoreputten. Observasjoner fra sedimentprøver viser at det kan eksistere elvemusling i traséen for sjøledningen.

Analyser av sedimentprøver har vist forurensning i tilstandsklasse 3 og 4 for PAH-forbindelser i områder som vil påvirkes av arbeidene. Søker opplyser om at det er en sannsynlig risiko for spredning av partikkelbundet forurensning i forbindelse med mudringsarbeidene. Som avbøtende tiltak er det planlagt å bruke turbiditetsmålere for å avdekke partikkelspredning.

Det vil være behov for fjerning av noe kantvegetasjon i forbindelse med tiltaket.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 23. august 2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfospost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2023/32487».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.