Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven i forbindelse med etablering av bro og utfylling i Numedalslågen ved Grettefoss bru i Flesberg kommune

Høringsfrist:
20. september 2024

Buskerud fylkeskommune har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til utfylling i Numedalslågen ved Grettefoss bru på fylkesvei 40 (gbnr. 1008/1) i Flesberg kommune.

Publisert 22.08.2024

Sammendrag av søknad

På grunn av alder og slitasje er det behov for å bygge ny bru over Numedalslågen. Ny bru vil krysse Numedalslågen sør for eksisterende bru, som vil bli brukt som gang- og sykkelovergang.
Den eksisterende broen er smal og tillater kun trafikk i én retning av gangen, og ny bru vil derfor gi en forbedring av dagens framkommelighet og trafikksikkerhet. I forbindelse med etablering av ny bru skal det bygges anleggsveier på steinfylling fra fylkesveien ned til elvebredden. Brusøylene bygges fra utfylling i elva, som fjernes når søylene er støpt. Anleggsveiene fjernes etter hvert som det ikke er behov for dem. Det vil også være behov for peling i forbindelse med etablering av broen.

Det søkes om utfylling av opptil 4 000 m3 med masser over et område på inntil 1 600 m2.

Det er gjennomført en kartlegging av naturmangfold ved tiltaksområdet som er vedlagt søknaden. Det er vurdert at området ikke har noen større populasjoner av elvemusling i dag. Tiltaket vil medføre endrede strømningsforhold og morfologi i elva, som vil kunne påvirke eventuelle gyteområder/oppvekstområder for fisk. Søker vurderer at dette ikke vil ha varige konsekvenser, da fisken vil tilpasse seg de nye forholdene.

Det vil være behov for å fjerne kantvegetasjon i forbindelse med tiltaket. Kantsoner som er midlertidig berørt skal ryddes etter anleggsarbeidene, tilføres et vegetasjonsdekke og sås med stedegent gress.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 20. september 2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfospost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2024/26085».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.