Høring av søknad om tillatelse etter forurensningsloven til tiltak i Verkensvannet i forbindelse med rehabilitering av Verkensdammen i Asker kommune

Høringsfrist:
25. oktober 2024

Oslo kommune ved Eiendoms- og fornyelsesetaten (EBY) har søkt om tillatelse etter forurensningsloven til fysiske tiltak i Verkensvannet i forbindelse med rehabilitering av Verkensdammen i Asker kommune. 

Publisert 03.10.2024

Sammendrag av søknaden

Demningskonstruksjonen i Verkensvannet oppfyller ikke dagens forskriftskrav til stabilitet og flomavledning og det planlegges derfor rehabilitering av dammen. Rehabiliteringsarbeidene vil medføre fysiske tiltak i Verkensvannet og utslipp av anleggsvann til Verkenselva. Som grunneier har Oslo kommune ved Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) søkt om tillatelse etter forurensningsloven og forskrift om fysiske tiltak i vassdrag. EBY søker i hovedtrekk om tillatelse til:

• Utfylling av inntil 500 m3 masser i Verkensvannet innenfor et areal på opptil 400 m2.
• Mudring av inntil 350 m3 masser i Verkensvannet innenfor et areal på opptil 350 m2.
• Utslipp av anleggsvann til Verkenselva.

Det legges opp til utfylling av masser i vannforekomsten i forbindelse med etablering av fangdam før rehabiliteringsarbeidene med dammen igangsettes. Deretter tappes magasinet ned mellom fangdammen og Verkensdammen for å etablere tørr byggegrop. Det kan ikke utelukkes at det i perioder vil være noe tilsig til magasinet. Slikt tilsig vil i hovedsak ledes rundt og direkte fra magasin til elva nedstrøms. Tilsig til byggegrop, samt lekkasjevann fra fangdammen vil måtte lenses tilbake til magasinet i Verkensvannet eller forbi Verkensdammen og videre til Verkenselva via renseanlegg. EBY har i søknaden foreslått en grenseverdi på 50 mg/l for suspendert stoff og pH på 6-9 for anleggsvann som skal slippes til Verkenselva.

For å begrense spredning av partikler og nitrogenforbindelser, legges det opptil å benytte vasket sprengstein som utfyllingsmasser. Massene skal fylles ut med gravemaskin, og etter rehabiliteringsarbeidene er avsluttet, skal sprengsteinen graves opp igjen. Fjerning av fangdammene vil kunne medføre at det også graves i noe underliggende sediment. Det skal i tillegg renskes til fjell på oppstrøms side for fundamentering av ny betongplate. EBY planlegger videre at avgravde masser skal legges på magasinbunn, mellom Verkensdammen og fangdammen. Alle utfyllings- og mudrearbeider er planlagt innenfor etablert partikkelsperre.

I forbindelse med Statsforvalterens behandling av søknaden etter forurensningsloven, vil vi også vurdere tiltaket etter forskrift om fysiske tiltak i vassdrag.

I henhold til forurensningsforskriften § 36-8 blir søknaden lagt ut til offentlig gjennomsyn. Søknaden kan leses i menyen til høyre. 

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 25.10.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfospost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse 2024/34393.