Høring av søknad om tillatelse til midlertidig utslipp av urenset avløpsvann i Fredrikstad kommune

Høringsfrist:
29. oktober 2024 23:59

Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har mottatt søknad fra Frevar KF til midlertidig utslipp av urenset avløpsvann i forbindelse med ombygging av innløpskum og omkobling av innløpsledning til avløpsrenseanlegg.

Publisert 01.10.2024

Sammendrag av søknaden

Fredrikstad kommune bygger nytt avløpsrenseanlegg, Fredrikstad avløpsrenseanlegg, med sekundærrensetrinn og nitrogenrensetrinn som skal erstatte dagens anlegg, Øra avløpsrenseanlegg, innen 01.08.2026. I den forbindelse planlegger Frevar KF å bygge om innløpskum med omkobling av innløpsledning til avløpsrenseanlegget. Utfordringen med tiltaket er at alt avløpsvann fra Fredrikstad kommune og Halden kommune som føres til Øra avløpsrenseanlegg går via denne kummen. For å utføre arbeidene må tilførselen av alt avløpsvann stanses. Det er estimert at arbeidet vil vare i 11-16 døgn.

Omkoblingen er planlagt gjennomført i perioden 01.12.2024 til 31.01.2025, hvor eksakt tidsrom for gjennomføring baseres på værprognose for å tilstrebe minst mulig nedbør/snøsmelting.

Mengder utslipp av urenset avløpsvann til Glomma henger sammen med mengder tilrenning av avløpsvann og fremmedvann som følge av nedbør og snøsmelting i tiltaksperioden. Frevar KF planlegger for en løsning hvor avløpsvannet pumpes utenom innløpskummen og direkte til Øra avløpsrenseanlegg for rensing. Ved tørrværsituasjon vil denne løsningen kapasitetsmessig sikre ordinær rensing av det meste av avløpstilførslene, men ved nedbørsituasjon vil urenset avløpsvann gå til Glomma via Buskog pumpestasjon og Råbekken pumpestasjon.

Frevar KF har skissert ulike avbøtende tiltak for å redusere negative effekter i tiltaksperioden.

Søknaden er lagt ut på gjennomsyn i menyen til høyre.

Du kan sende innspill eller merknader til søknaden

En eventuell uttalelse til søknaden må sendes til Statsforvalteren innen 29.10.2024. Vi ber om at uttalelser til søknaden gis skriftlig per e-post til sfospost@statsforvalteren.no, eller per post til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, postboks 325, 1502 Moss. Merk uttalelsen med referanse «høringsuttalelse i sak 2024/37595».

Informasjon om videre saksgang

Etter at eventuelle høringsuttalelser har kommet inn til Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, vil de bli forelagt søker til uttalelse, før Statsforvalteren fatter vedtak i saken.

Høringsfrist:
29. oktober 2024 23:59

Kontaktpersoner

Dokumenter